Dette er trondheims fem beste restauranter
Trondheim og Nidelven “by night”. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Trondheim har gjennom det siste tiåret opplevd et gigantisk løft som matby, med en restaurantscene som har fått den ene nyetableringen etter den andre, restauranter og utesteder som har utvidet tilbudet i flere retninger. VinPuls har kåret de fem beste per september 2025.
Credo, Fagn og Speilsalen - som alle tre på et tidspunkt var blitt tildelt Michelin-stjerne - har naturligvis vært spydspissene. Men i kjølvannet har det kommet opp flere nye (og etablerte) aktører som har gjort at Trondheim er blitt lagt merke til også internasjonalt.
Det er imponerende hvor variert det trondhjemske restaurantmiljøet er blitt, både når det gjelder ansatte, konseptet og ikke minst matrettene.
Glimt fra smaksmenyen på Fagn. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Fagn Restaurant/Fagn Bistro (1* Michelin)
Ørjaveita 4
7010 Trondheim
Telefon: 458 44 996
Web: www.fagn.no
Fagn er ikke bare restauranten med 1* Michelin-stjerne i 1. etasjen, men også Fagn Bistro med Michelin-anbefaling i 2. etasjen. Fagn overtok lokalene etter Credo i Nerbyen midt i Trondheim sentrum i 2017, og med mesterkokk Jonas André Nåvik ved roret seilte de mot alle odds inn til Michelin-stjerne før to år var gått. Senere har de utviklet bistroen i 2. etasje til et supert matsted med rimeligere priser, så restauranthuset Fagn er blitt noe helt spesielt i byen. Både nede og oppe baserer Fagn rettene og matkonseptet på lokale råvarer i toppklasse, gjerne med utgangspunkt i kjøkkensjef Ådne Børseth Helgetuns oppvekst i Rindal. Et ungt innovativt team på kjøkkenet og i service sørger for å skape en god, rolig stemning.
Rive Gauche a droite
Øvre Bakklandet 66
7016 Trondheim
Telefon: 984 64 863
Web: www.rivegauche.no
Trondheims franskeste bistro er inne i sitt femte år, og det oppleves nå som at de leverer bedre og på et høyere nivå nærmest fra måned til måned. Spesielt fra høsten 2024, da Mikael Leiknes fra Britannia kom inn som kjøkkensjef og Carlos Camilo Alvheim (Britannia/Park Vossevangen) styrket lederteamet, fikk man nok et imponerende løft. Ingen har flere ekte franske smaker (og ostetilbud), så et besøk i det koselige, historiske restaurantlokalet på Bakklandet gjør at du føler deg som en ekte franskmann, syngende på marseillaisen, og med en følelse av å ha vært i latinerkvarteret Rive Gauche ved bredden av La Seine i Paris når du går hjem etter et vellykket måltid.
Speilsalen på Britannia
Speilsalen Britannia Hotel (1* Michelin)
Dronningens gate 5
7011 Trondheim
Telefon: 738 00 800
Web: www.britannia.no
Speilsalen var først og fremst Christopher Davidsen, som tok sølv både i Bocuse d’Or Europe og i Bocuse d’Or i Lyon (uoffisielt VM for kokker). Maten og menyen hans var satt sammen av smakfulle, stilfulle, originale og ikke minst kulinariske kunstverk med en klar, klassisk fransk profil, men også med elementer av det nye, moderne nordiske kjøkkenet. Senere har nye, unge mesterkokker tatt dette videre, også som deltakere i Bocuse-konkurransen. Alt i Speilsalen er fortsatt gjennomtenkt ned til den minste detalj, fra bestikk og service til presentasjonen av rettene. Speilsalen fikk sin første Michelin-stjerne etter bare ni måneders drift, og mange har ment at den senere burde vært en kandidat til flere stjerner. Mat, vin, lokale og service borger for det, men muligens er det litt for mye forhåndspreparert som serveres kaldt. Michelin vil nok gjerne se kokker i aksjon med varmretter ved grytene. For noen blir Speilsalen kanskje litt stivt og formelt, men slik vil det gjerne være når man entrer ett av Norges flotteste restaurantlokaler, med storslått trondhjemsk og internasjonal historie gjennom 100 år i vegger og speil.
To Rom og Kjøkken
Carl Johans gate 5
7010 Trondheim
Telefon: 735 68 900
Web: www.toromogkjokken.no/
Etter tyve år midt i hjertet av Trondheim, er To Rom og Kjøkken en av «gjengangerne» i toppskiktet av byens restauranter. Det er imponerende hvordan gründer og utelivsveteran Roar Hildonen har klart å holde nivået på det meste gjennom så mange år, med et naturlig skifte av mannskap både på kjøkkenet og ute i restauranten underveis. Men er man dedikert og detaljfokusert, så går det tilsynelatende greit. Det handler om Hildonens tilstedeværelse og overblikk, samt teamets evne til å snu seg rundt fort og alltid se nye muligheter. Restauranten har over tid også levert en imponerende rekke av nye talenter innen kokk- og servitørfaget, som etter lærlingetid hos Hildonen & Co ofte har gått ut med toppkarakterer. Om du bestiller tre-, fem- eller syvretter på To Rom, så får du bekreftet at en meny basert på lokale råvarer holder høyt internasjonalt nivå. Det samme gjelder vinlisten, som både er bred og spennende. Her er det dessuten mulig å gjøre godkjøp på litt eldre flasker.
Le Bistro
Munkegata 25
7011 Trondheim
Telefon: 73 60 60 25
Web: www.lebistrotrondheim.no
Etter å ha vært innom mange konsepter siden lokalet huset utestedet Bari for over 15 år siden, har restauranten som nå er kjent som Le Bistro de siste årene klatret opp til et nytt nivå. Det ble raskt et mer stilsikkert, franskinspirert konsept etter at kokkeparet Evensen/Hovdal fra Røst Teaterbistro kom inn som deleiere og nye drivere i 2020. På sitt beste er Le Bistro på nivå med de mest sagnomsuste bistroene i Frankrikes hovedstad Paris. «Fransk, uformelt og godt» er slagordet de selv bruker, og med østers, løksuppe, froskelår og tartar på menyen er det franske godt innafor. Godt smaker det også. Og det lekre, litt løsslupne inventaret sørger for at det uformelle er på plass. Innholdriks vinliste er et ekstra pluss, fint satt sammen av Ida von Stolz. Le Bistro reklamerer med at man ligger ved Trondheims eneste «aveny», paradegaten Munkegata som går fra Nidarosdomen og ned til Ravnkloa. Mang en kongelig besøkende til Stiftsstaden har vandret ned der for å entre Kongeskipet og/eller bli hyllet av folket. Men for tiden er det Le Bistro som fortjener hyllest. For de nye driverne har klart å sette sitt preg på restauranten, og som sagt, på sitt beste er de veldig gode!
NB! Det finnes flere restauranter som aspirerer til å komme med på listen som en av Trondheims fem beste. Sjekk egen artikkel om utfordrerne!