her kan det være mange opprykkskandidater
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Mangfoldet er stort blant restaurantene i Trondheim. I denne oversikten over “opprykkskandidater”, spisesteder som ligger på vippen og gjerne kan ta et steg opp ved neste evaluering, er det stor bredde i tilbudet. Flere av dem har hentet inspirasjon fra internasjonale kjøkken, mens andre er trygt rotfestet i det norske.
Sør-amerikanske vibber, ikke minst Mexico, kan oppleves på steder som Hector, Frida og Pincho Nation - samt Brasilia, naturligvis. Det asiatiske er fremtredende hos f.eks. Sanoi (asiatiske tapas), mens San Sebastian og Bakgården byr på spanske følelser.
Mange av de øvrige er basert på norske tradisjoner og det mer moderne nordiske kjøkkenet. Det er absolutt noe for enhver gane å utforske her….
Gubalari
Kjøpmannsgata 36/38
7010 Trondheim
Telefon: 731 09 988
Web: www.gubalari.no
Med Gubalaris inntreden på den trondhjemske restauranthimmelen i oktober 2021 fikk byen en ny og overraskende restaurantattraksjon. Gubalari befinner seg i et nytt kunstsenter/museumsgalleri- og restaurantbygg. Det skal mye til for å leve opp til ambisjonene som Kjell Killi-Olsen og Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K.) har for bygget, men teamet bak spisestedet Gubalari har raskt fanget stemningen som lokalet og Killi-Olsens fenomenale vegginstallasjoner setter. Det er noe skikkelig trolsk også over maten som serveres. Det er faste tre- og fem-rettere, til svært gode priser. Ofte solid, smakfullt og til dels originalt, andre ganger ikke så spennende.
Sanoi Asian Tapas
Søndre gate 8
7011 Trondheim
Telefon: 404 75 908
Web: www.sanoi.no
Sanoi Trondheim er en prøveklut for restaurantgruppen Bitastad som driver kjedene Big Bite, Sabrura, Jordbærpikene, Kompis og Sot. Lykkes de i Trondheim er nok tanke å gjøre også Sanoi til en kjede. Michelin-kokk Jonas Andre Nåvik fikk oppgaven med å utarbeide menyen, som bygget på begrepet Asian Cooking, eller Asian Tapas som de selv uttrykker det nå. Menyen ha skiftet og variert i kvalitet) en del siden åpningen i 2023. Nord møter øst, skrev VinPuls den gangen og var godt fornøyd. Den nye menyen høsten 2025 fremstår som den beste så langt, men noen svært originale vrier – bl.a. melon med ananas, ansjos og rømme som «tygg. Gravet kveite, biff tataki og kullgrillet hummer er andre høydepunkter.
Brasilia Trondheim
Ferjemannsveien 10
7014 Trondheim
Telefon: 483 05 555
Web: www.brasilia.no
Brasilia ble en umiddelbar suksess da de inntok Trondheim, til tross for at de flyttet inn i et lokale i Adressabygget hvor tre tidligere konsepter måtte gi opp. Men byr du folk på en gedigen salat og dressing-buffet, samt muligheten til å spise så mye grillet kjøtt du bare orker, så får du gjerne godt besøk i Norge. «En brasiliansk-inspirert restaurant med varm og avslappet atmosfære», er kjedens egen beskrivelse av konseptet. Brasilia Experience på menyen gir deg muligheten til å fråtse i sideretter fra buffeten og velge blant tolv forskjellige varianter av kjøtt. A blir du garantert (over)mett. Den første Brasilia-restauranten i Norge åpnet i 2012, og siden har det bare spist på seg, bokstavelig talt.
Frida Restaurant
Fjordgata 15
7010 Trondheim
Telefon: 735 35 007
Web: www.restaurantfrida.no
Navnet er naturligvis inspirert av den meksikanske kunstneren Frida Kahlo. Restauranten er like identisk, med originale oppskrifter og råvarer importert direkte fra Mexico. I mange år var den kun i et trangt, men koselig kjellerlokale. Nå har de tatt i bruk flere etasjer, og utvidet både kapasitet og tilbud. Nachos, guacamole, quesadillas, enchiladas, chamorro eller camarones. Nærmere Mexico i Norge kommer du ikke.
Kjell Killo-Olsens installasjoner på veggene ved Gubalari er verdt et besøk i seg selv. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Egon Søndre
Thomas Angells gate 8
7011 Trondheim
Telefon: 735 17 975
Web: www.egon.no
Man er ikke i Trondheim uten å se Egon, nærmest på hvert hjørne (seks totalt). Den første med Egon-navnet var på Nordstrand i Oslo i 1984, og den mest spektakulære er i Tyholttårnet. Men den som skapte konseptet og gjorde kjeden kjent var denne i Søndre som åpnet i 1986. Mange avdelinger, opp og ned og rundt, med det gjenkjennelige Egon-preget, med original dekor og innredning som du finner igjen i de snart 50 restaurantene kjeden består av. Maten på Egon er ofte diskutert, men svært mange finner akkurat det de ønsker å spise på den rikholdige menyen. Og det skal Egon ha, de følger med på trender, henter inn internasjonal inspirasjon og fonyer menyen hvert år. Bedømt som familierestaurant med tilbud til flere generasjoner rundt samme bord samtidig, leverer de supert. Og imponerende er det at de har åpent 363 dager i året.
Troll Restaurant
Fosenkaia 4A
7010 Trondheim
Telefon: 734 87 990
Web: www.trollrestaurant.no
Troll kan karakteriseres som en liten «outsider» i Trondheim, som gjerne har gått egne veier. Mest kjent for latterlig rimelige 3-rettere, presentert på en måte som de selv beskriver som «norsk mat i utradisjonelle omgivelser på en fandenivolsk måte». I godvær finner du ikke et bedre sted å sitte, på uteserveringen ved kaikanten, med byen og Ravnkloa rett over kanalen.
Hector Food & Fiesta
TMV-kaia 25
7042 Trondheim
Telefon: 482 89 482
Web: www.hectormexican.no
En umiddelbar suksess da den ble etablert av Heidi Gjerdrum, tidligere en av gründerne bak Graffi. Masse spennende meksikansk-inspirerte tapas og småretter, men mye mer enn fredags-tacos skrev VinPuls da den åpnet i 2020. Heftige smaker på tallerkenen og heftige rytmer over høytalerne. Og mer og mer fiesta, jo lenger ut på kveldene du kommer.
Bakgården Tapas
Kjøpmannsgata 40
7011 Trondheim
Telefon: 452 22 488
Web: www.bakgaarden.com
Bakgården Tapas (tidligere Bar & Spiseri) har reklamert med at de er byens beste tapasbar, men utestedet byr på mye mer enn det også. Både en trivelig, godt skjermet uteservering og et innholdsrikt restaurantlokale hvor du kan velge fra en svært rikholdig meny – med både kalde og varme tapas, samt gode lokale oster (Grotteost og Gammel-Erik).
Hector er farver og fiesta, både på dagtid og om kveldene. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Søstrene Karlsen
TMV-kaia 25
7042 Trondheim
Telefon: 736 00 025
Web: www.sostrenekarlsen.no
Livlig utested som er blant de som har overlevd lengst på Solsiden-rekka. Ikke ute grunn, for Søstrene Karlsen (som nå bare er den ene av dem) tilbyr noe for alle, til nesten alle døgnets tider. Fra en solid, innholdsrik lunsjmeny til den faste (varierende i innhold) treretteren til 465,- fra mandag til søndag fra kl. 16.00. Senere på kvelden er det god stemning med bl.a. lekne og kreative cocktails.
Pincho Nation
Ferjemannsveien 12
7042 Trondheim
Telefon: 735 05 060
Web: www.pinchonation.no
Nok et innflyttet konsept (fra Sverige) som har fått umiddelbar suksess i Trondheim, i lokalene som tidligere huset CowSea. Populært både for store og små, som synes det er morsomt med popkorn straks du kommer inn døra, og masse små porsjoner med mat å velge mellom, mat som du bestiller via mobilen din.
TAG Restaurant
Thomas Angells gate 12B
7011 Trondheim
Telefon: 488 50 200
Web: www.tagrestaurant.no
TAG (som er en forkortelse for Thomas Angells Gate, hvor restauranten ligger) er både restaurant, bar og nattklubb. De har en rikholdig meny, med alt fra risotto til trønderbiff blant hovedrettene. Populær uteservering på finværsdager i en av byens rene gågater. Og ofte livlig innendørs utover kvelden og inn i natta.
Graffi Grill og Bar
Olav Tryggvasons gate 24
7011 Trondheim
Telefon: 464 67 000
Web: www.graffigrill.no
Graffi kan defineres som en familierestaurant som spesialiserer seg på grillmat. Solide kjøttstykker, saftige burgere, ribs, BBQ tacs, biffsnadder og lammeknoke. Salater og lunsjdeals hører også med. Er i tillegg også lokalisert på Solsiden.
Pincho Nation er et svensk konsept som fikk umiddelbar suksess også da de åpnet i Adressabygget i Trondheim.
Pøbel
Nordre gate 24
7011 Trondheim
Telefon: 415 06 695
Web: www.poebel.no
I følge eget nettsted en cocktailbar & restaurant i Trondheim med lekker mat, frekk barmeny og overlegent god stemning. Våre rapporter sier at kjøkkenet her leverer det uventede, til og med kaviar og froskelår, samt retter sammensatt av varierte og spennende råvarer/smaker.
Jonathan Grill
Dronningens gate 5
7011 Trondheim
Telefon: 738 00 802
Web: www.britannia.no
Jonathan har vært et begrep blant trondhjemmere i flere tiår, som en populær grillrestaurant i kjeller’n på Britannia. Med rehabiliteringen av hotellet fikk den en oppgradert profil og utvidet meny fra 1. april 2019. Men fortsatt med hovedfokus på kjøtt og grill. Menyen er rikholdig, og du kan steke ditt eget kjøtt, sjømat og grønnsaker til valgt stekegrad på avanserte japanske gassgriller.
Røft Rôtisseri
Sjøgangen 6, Trondheim sentralstasjon
7011 Trondheim
Telefon: 731 88 100
Web: www.roft.no
Plassert sentralt ved Trondheims nye sentralstasjon, med utsikt over området, kanalen og nedre del av byen. Konseptet skal være ærlig og ekte mat inspirert av det amerikanske diner-kjøkkenet.
Ladejarlen
Innherredsveien 52
7042 Trondheim
Telefon: 975 27 042
Web: www.ladejarlen.com
Bydelsrestaurant som bør få nytt liv nå som miljøgata i Innherredsveien er ferdigstilt utenfor, og utemiljøet har fått et rolig, avslappende preg. Inne har det alltid vært hjemmekoselig og lunt. Menyen er rikholdig, og pizzaene velsmakende. Godt utvalg av forskjellig drikke trekker opp, det samme gjør ulikeaktiviteter gjennom uken, bl.a. en populær quiz.
Mana
Sluppenvegen 23
7037 Trondheim
Telefon: 477 85 855
Web: www.manasluppen.no
Beliggenhet utenfor bysentrum, på Sluppen, like ved foodstreet-lokalene til Lager 11. Startet som et fine dining-konsept fra folkene bak catering-suksessen Hegstad & Blakstad, nå solgt til den nasjonale mat- og servicegiganten 4Service. Rapporter sier at Mana har levert strålende, men hvordan det blir under nytt eierskap gjenstår å se.
Alma's Bar & Kjøkken
Kongens gate 19
7012 Trondheim
Telefon: 907 50 336
Web: www.restaurantalmas.no
Alma’s i Prinsenkrysset er etter eget sigende et kulturelt møtested. De har konsertlokalet Byscenen en etasje opp, og Boxer i kjelleren, noe som gjør at store arrangementer eller større fester ikke er noe problem. I restauranten byr man på streetfood (bl.a. steambuns), samt burger, pasta og supper – og dagens fisk og kjøtt. Kulturelle happenings står også på programmet.
E.C. Dahls Bryggeri Pub & Kjøkken
Strandveien 71
7042 Trondheim
Telefon: 406 97 400
Web: www.ecdahls.no
Drives av folka bak To Rom og Kjøkken og Kjøkkenet i Veita, så kunnskap og ambisjoner er det ikke noe i veien med. Aleksander Skjefte styrer skuta med stø hånd, og tilbyr naturligvis mye innen øl, både smakinger og måltider med øl i og til. Menyen inneholder et bra utvalg gode retter, traust og rustikk vil kanskje noen mene, men laget med eleganse og kreativitet og fine råvarer. Pubretter tilbys også, burgers og sandwicher.
Nòr Trondheim
Brattørkaia 1
7010 Trondheim
Telefon: 739 25 554
Web: www. https://trondheim.restaurant-nor.com
I kampen om å kunne til byens beste utsikt, står Nòr restaurant og brasseri absolutt i fremste rekke. Både Munkholmen, Fosen-alpene og Nidarosdomen er synlig, og solnedgangene der kan være magiske. På taket av hotell Clarion, blant trøndere benevnt «gulltanna», har det siden hotellåpningen i 2012 vært prøvd forskjellige konsepter for hotellrestauranten, men ingen av dem har hatt lang levetid. Nòr-konseptet virker lovende, selv om menyen ikke overrasker. Det kan «chef’s menu» dog gjøre, for den komponeres hver dag ut fra leverte ferske råvarer. Iberico og piggvar fra grill er også spennende.
San Sebastian Torvet
Kongens gate 16
7011 Trondheim
Telefon: 736 00 500
Web: www.sansebastian.no
Det er langt fra baskerland til San Sebastian i Trøndelag. Også mattilbudet er forskjellig fra det vi fant på Torvet og det pintxos-barene i Spania tilbyr. Tradisjonelle «norske tapas» er hovedsatsningen, som vi kjenner dem fra mange cateringtilbud: ovnsbakte poteter, dadler med bacon og kyllingvinger gir ingen spansk feeling. Da er de nærmere med spanske kjøttboller, calamares fritos og kroketter. At det er mer prosecco enn cava på vinlisten, og bare to av ni hvite er spanske, styrker heller ikke oppfatningen om at den ekte San Sebastian kan ha vært inspirasjonen når navn og konsept ble valgt.