VinPuls gir deg Julens store portvinsguide
Fire gode portviner du kan kose deg med julen 2025.
Fotoillustrasjon: Vidar Olerud - www.imagelab.no
Glad i sjokolade, nøtter og ost? Da er du sikkert også klar over at det beste du kan drikke til dette er portvin? Men visste du at det finnes et vell av portvinsvarianter på markedet, faktisk hele ni forskjellige. Fra Ruby Port til Colheita og både White og Rosé Port. VinPuls gir deg her guide til de mange utgavene som finnes av portvin, og gir deg tips på gode kjøp og spennende spisekombinasjoner.
Portvin oppsto i Douro-dalen i Nord-Portugal på slutten av 1600-tallet, og utviklet seg videre gjennom 1700-tallet. Området regnes i dag som verdens eldste formelt avgrensede vinregion (regulert i 1756). Bakgrunnen for reguleringen var først og fremst handel, politikk og praktiske utfordringer.
På slutten av 1600-tallet var England og Frankrike ofte i krig. Dette førte til handelsboikott og høye tollsatser på fransk vin. Og dermed et akutt behov for alternative vinleverandører til England. Som da vendte seg mot Portugal, som var en gammel og stabil handelspartner.
Handelsavtaler for å sikre eksport av portvin
Slik foregikk transporten av portvinene nedover elva Douro fra vinhusene oppe i dalen til de store portvinshusene i byene Porto (Oporto) og Vila Nova de Gaia. Foto: Fladgate
Et avgjørende vendepunkt var Methuen-avtalen mellom England og Portugal i 1703. Gjennom den fikk portugisisk vin fikk lavere toll i England og engelsk tekstilindustri fikk tilgang til Portugal. Dette befestet Portugals rolle som Englands viktigste vinleverandør – og portvinens vekst skjøt fart. I Norge fikk vi en tilsvarende handelsavtale som sikret at portvin fikk innpass på Vinmonopolet da det ble opprettet i 1920.
På 1600-1700-tallet hadde man et kvalitets- og transportproblem. Vin fra Douro måtte fraktes fra vinmarkene i innlandet, ned den krevende Douro-elven og så videre med skip til England. Men vanlig vin tålte ikke den lange reisen: den oksiderte, surnet eller ble ustabil. Løsningen ble å tilsette druedestillat (aguardente) til vinen.
Med sine bratte åssider og mange farverike vinmarker som nærmest stuper ned i elva Douro er denne dalen kanskje den flotteste vinregionen i hele vinverdenen. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Portvin lages hovedsakelig av lokale druesorter som hører til i Douro-dalen. De fleste portviner er røde, men det finnes også hvite og rosévarianter. Dette er de røde druene.
Touriga nacional er den viktigste druen; gir struktur, mørk frukt og lagringsdyktighet.
Touriga franca – aromatisk, floral og fruktig; myker opp vinen.
Tinta roriz (tmpranillo) – gir kropp, krydder og alkohol.
Tinta barocca – bidrar med fylde og moden frukt.
Tinto câo– høy syre og finesse, ofte brukt i mindre mengder.
I hvite portviner brukes disse druene:
Malvasia fina, viosinho, gouveio og rabigato.
Både de røde (blå) og hvite (grønne) druene er i dag basis i flere av e meget gode stille vinene som produsentene i Douro-dalen har laget mer og mer av de siste 50 årene.
Begynte å tilsette rent brennevin
Det finnes to viktige faser i utviklingen. Først den tidlige fase (ca. 1670–1730) hvor brennevin ble tilsatt ferdiggjæret vin. Målet var primært å stabilisere vinen. Resultatet var sterkere, men fortsatt relativt tørre viner. Så kom den moderne portvinen, slik vi i stor grad kjenner den i dag (fra ca. 1730–1750). Nå ble brennevin tilsatt under gjæringen. Dette førte til at gjæringen stoppet og naturlig restsukker ble bevart. Dette ga søtere vin og høyere alkohol (19–20 %), men også stabilitet og lagringsdyktighet.
Portvinsbyen Vila Nova de Gaia. Bare en bru over elva Duoro skiller den fra den mer kjente byen Porto. I disse byene lagres det mest av portvin og herfra eksporteres den.
Utviklingen av portvin er uløselig knyttet til britiske vinhandlere bosatt i Portugal, særlig i Porto og nabobyen Vila Nova de Gaia. Mange av dagens klassiske portvinshus har britisk opphav: Taylor’s, Graham’s, Dow’s, Warre’s og Cockburn’s. Disse familiene kontrollerte eksport, lagring og handel – og tilpasset stilen til britisk smak.
Dagens portvinsverden domineres fortsatt av eiere med britiske røtter. Største aktør i Douro-dalen er Symington Family Estates som har en rekke eiendommer og merkenavn. 50 prosent av all kvalitetsportvin lages av Symington.
Ni ulike kategorier innen portvin
Dette er de ni kategoriene av portvin som finnes på markedet i dag:
Ruby Port, Reserve Ruby, Late Bottled Vintage, Vintage Port, Tawny Port, Tawny 10-20-30-40 Years Old, Colheita, White Port, Rosé Port.
Noen ord for å skille dem:
Ruby:
Kort lagring (2-3 år). Bevarer fukt og friskhet. Minimal oksidasjon. Smak av kirsebær, plommer, ung fruktig, rett frem vin. Serveres til sjokoladekaker, brownies, blåmyggost.
Reserve Ruby:
Bedre druer, lenger modning, mer konsentrasjon og struktur, dypere frukt, mer balanse, lenger. Serveres til mørk sjokolade og kraftige desserter.
Late bottled vintage (LBV):
Vin fra en bestemt årgang, får 4-6 år på fat, klar til å bli drukket ved kjøp, konsentrert mørk frukt, kompleks, struktur, krydder, lakris. Serveres til sjokoladebaserte desserter, nøtter, kraftige oster.
Vintage Port:
Kun i eksepsjonelle, deklarerte år, kort fatlagring (2 år), lang flaskelagring – kan leve opp til 40-50 år. Ekstrem konsentrasjon som ung, mye frukt og tanniner. Under modning kommer tørket frukt, krydder, lær, kakao. Serveres til blåmuggost og valnøtter, eller nyt kun til meditasjon.
Tawny Port:
Vinen får lang lagring på små fat. Kontrollert oksidasjon. Ingen årgangsfokus. Smak av nøtter, karamell, tørket frukt. Til nøttebaserte desserter, karamell, toffee og faste modne oster.
Tawny 10-20-30-40 Years Old:
Lang fatmodning, blandinger med gjennomsnittsalder. 10 år: nøtter, tørket frukt. 20 år: karamell, appelsinskall. 30 år: kompleks, eterisk og lang. Serveres til crème brulée, tarte tatin, foiegrad. Lett avkjølt.
Colheita:
Tawny fra spesifikk årgang. Minst syv år på fat, gjerne lenger. Får mer årgangspreg, elegant, balanse sødme/syre. Serveres til nøttedesserter, tørket frukt, oster med litt sødme.
White Port:
Lages av grønne druer, tørr og frisk stil, sitruspreg, blomster, honning, mandel. Serveres til aperitiff med tonic, is og sitronskive. Også lette desserter og salte nøtter.
Rosé Port:
Kort maserasjon (farveuttrekk). Moderne stil. Smak av jordbær, bringebær. Frisk, noe sødme. Serveres til fruktdesserter eller som aperitiff eller i cocktails.
Noen portvinshus praktiserer fortsatt 100% fottråkking druer. Her deltar artikkelforfatter VinUlf under innhøstingen ved Quinta do Vesuvio. Foto: MM
Noen utvalgte portviner:
Cockburn's Special Reserve Port
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Basisutvalget - 629001
Kr. Kr. 210,00 0-5 år
Egentlig en Ruby Port, men er en blend av flere årganger og lagret noe lenger og med strengere utvalg enn standard Ruby. Lansert første gang i 1969. Fruktig, konsentrert og ungdommelig. Mørke bær (solbær, bjørnebær) og modne plommer, med innslag av krydder og kakao. Myke tanniner og tydelig sødme. Passer til sjokoladebaserte desserter, blåmuggost (f.eks. Stilton). Kan også nytes alene, og holder i minst åtte uker etter åpning.
Produsent: Symington Family Estates
Importør: Magma Wines
Graham's Late Bottled Vintage 2020
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Basisutvalget - 2001
Kr. Kr. 245,00 0-10 år
Et skoleeksempel på en klassisk LBV-portvin. Konsentrert, mørk, fruktig og strukturert – men laget for å kunne drikkes relativt tidlig. Søt, men balansert av friskhet og tanninstruktur. Fatlagret 4-6 år. Rik og fydig. Solbær, bjørnebær, plomme, mørk sjokolade, krydder, kakao og lakris. Avrundede tanniner. Denne serverer du til sjokoladedesserter (sjokoladekake, fondant, brownie), blåmuggost som stilton, roquefort og gorgonzola. Nøtter og tørket frukt. Eller som avec. Den er en dessert i seg selv! Tåler inntil seks uker etter åpning.
Produsent: Symington Family Estates
Importør: Magma Wines
Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2017
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Basisutvalget - 1109301
Kr. Kr. 310,00 0-15 år
Dette er en klassisk, tradisjonell LBV-portvin i en mer strukturert og seriøs stil enn mange moderne, filtrerte LBV-er. Betyr mer struktur og kompleksitet, mer bunnfall i flasken, større likhet med ekte Vintage Port. Solbær, bjørnebær, plomme, fiol, krydder, konsentrert, innslag av lakris og mørk sjokolade og kakao. Markerte, men modne tanniner. Server til blåmuggost (stilton er ideelt), mørk sjokolade med høy kakaoprosent, nøtter og tørket frukt. Også som avec for portvinsinteresserte. Gjerne luftig/dekantering 1–2 timer før servering.
Produsent: Symington Family Estates
Importør: Magma Wines
Quinta do Vesuvio Vintage Port 2023
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Bestillingsutvalget - 19642501
Kr. Kr. 1150,00 0-40+ år
Single Estate druemateriale. Kun fottråkking. Fatlagring ca. 18–24 måneder på store fat/tanker.Kan drikkes ung (med kraftig dekantering), men er primært laget for 20–40+ års lagring. Vil utvikle kompleksitet med toner av tørket frukt, krydder, kakao og lær. Krever da dekantering – betydelig bunnfall over tid. Nå solbær, bjørnebær, plomme, fiol, mørk sjokolade, lakris, krydder. Intens, faste tanniner, frisk syre. Lang, kraftfull og presis. Meditasjonsvin, men også god til blåmuggost (stilton, roquefort), valnøtter og andre typer nøtter. Vesuvio regnes som en av de mest ikoniske enkelt-quintaene i Douro, og årgangsportene herfra står blant de mest ettertraktede. VinUlf har gode minner herfra etter at han i 2007 var der og plukket samt tråkket druer.
Produsent: Symington Family Estates
Importør: Magma Wines
Disse tre småflaskene (20 cl) kan det være hyggelig å gi bort som venn- eller venninnegave til jul.
Fotoillustrasjon: Vidar Olerud - www.imagelab.no
Mye godt også på småflasker
Det er ikke alltid praktisk å åpne en hel flaske portvin, som vanligvis kommer i 75 cl-format. Vit imidlertid at flere av dem tåler både uker og måneder etter at de er åpnet -og blir oppbevart kjølig, helst i vinskap/kjøleskap.
Noen produsenter har i tillegg begynt å tappe enkelte av portvinene sine på små, praktiske småflasker med 20 cl. Blant dem solide navn som Symington (Graham’s 10 Years Tawny) og Churchills (Dry White Port og Reserve Port). Perfekte flasker å legge ved en lite julegave til bestevenninnene dine eller til en god venn. Gjerne med littsjokolade og nøtter i tillegg. Da blir det en god jul!
Churchill's Reserve Port
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Basisutvalget - 324604
Kr. Kr. 104,90
På 20 cl flaske.
Produsent: Graham Churchill
Importør: Signature Wines
Graham's 10 Years Old Tawny
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Basisutvalget - 5482004
Kr. Kr. 99,90
På 20 cl flaske.
Produsent: Symington Family Estates
Importør: Magma Wines
Churchill's White Dry Port
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Bestillingsutvalget - 630604
Kr. Kr. 114,90
På 20 cl flaske.
Produsent: Graham Churchill
Importør: Signature Wines