Ildsjelen på Strinda fikk espelids matkultur-pris

Strinda-lærer Geir-Rune Larsen er tildelt Ingrid Espelids matkulturpris. Her sammen med styreleder i Stiftelsen Norsk Mat Håkon Mageli og landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

En av de virkelige store entusiaster og ildsjeler innen rekrutteringsarbeid til restaurant- og matfaget, avdelingsleder ved Strinda videregående skole i Trondheim, Geir‑Rune Larsen, er tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Larsen får prisen for sitt enestående arbeid innen rekruttering til restaurant- og matfaget.

-Ved å tilby unge unik, praktisk erfaring før de velger utdanning viser Geir-Rune Larsen dem veien til restaurant- og matfag. Å la dem få kjenne på yrkesstolthet og mestring gir så mye mer enn bare å fortelle dem om faget. Det er bare å la seg inspirere, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut den gjeve prisen på Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Har sørget for økt søkertall

Årets pris retter søkelyset mot rekruttering til restaurant- og matfag. Geir-Rune Larsen har gjennom mange år lagt ned en enestående innsats for å gjøre fagene attraktive for ungdom, blant annet ved å utvikle rekrutteringskonseptene «Vi dekker til fest» og «Ung restaurant». Tiltakene er tatt i bruk nasjonalt og har bidratt til økte søkertall til mange av landets skoler.

-Geir‑Rune Larsen viser hvordan tett samarbeid mellom skole og arbeidsliv gir resultater. Han har vært en drivkraft for å rekruttere neste generasjon kokker, konditorer og servitører – og dermed sikre norsk matkultur i årene som kommer, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.

Skapte stort engasjement

Årets publikumsavstemming skapte stort engasjement med mange stemmer til de fem finalistene. Fagjuryen trekker frem Geir‑Rune Larsens langsiktige og målrettede arbeid for å rekruttere ungdom til restaurant- og matfag. Han har vært en brobygger mellom skole og arbeidsliv, med sterk lokal forankring i Trøndelag og et tydelig fokus på norske råvarer i sesong.

-Jeg er kanskje ikke den som viser for mye fysisk jubel og følelser , men dere skal vite at dette setter jeg umåtelig pris på. Tusen takk til hver og en som har tatt seg tid til å «like», kommentere og stemme, skrev Geir-Rune på sin Facebook-side etter at han hadde fått prisen. En veldig fortjent pris, mener VinPuls!

I 2021 ble han hedret av sine kokkekolleger da han ble tildelt Norske Kokkers Landsforenings høyeste utmerkelse, André Enghs Gullnål. I sin begrunnelse skrev Landsforeningen:
I sin begrunnelse skriver NKLs jury følgende:

«Vår forening er avhengig av ildsjeler. Avhengig av personer som dag etter dag og år etter år gjør det lille ekstra for å skape positive og engasjerende øyeblikk. André Enghs Gullnål er vår forenings aller høyeste utmerkelse. Det er en ære å få overrekke denne til en person som virkelig kan regnes som en ildsjel og framsnakker av kokkefaget og yrkesfagene. Navnet er blitt kjent i bransjen og vedkommende har hele veien vært opptatt av kunnskap. Både å innhente kunnskap, og også dele den videre, gjerne i faglige nettverk som bidrar til kompetanseheving og målrettet utnyttelse av ressurser.»


Info om prisen:

I anledning Ingrid Espelid Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd samme år utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat og består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner.

Neste
Neste

VinPuls gir deg Julens store portvinsguide