Ildsjelen på Strinda fikk espelids matkultur-pris
Strinda-lærer Geir-Rune Larsen er tildelt Ingrid Espelids matkulturpris. Her sammen med styreleder i Stiftelsen Norsk Mat Håkon Mageli og landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen. Foto: Stiftelsen Norsk Mat
En av de virkelige store entusiaster og ildsjeler innen rekrutteringsarbeid til restaurant- og matfaget, avdelingsleder ved Strinda videregående skole i Trondheim, Geir‑Rune Larsen, er tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Larsen får prisen for sitt enestående arbeid innen rekruttering til restaurant- og matfaget.
-Ved å tilby unge unik, praktisk erfaring før de velger utdanning viser Geir-Rune Larsen dem veien til restaurant- og matfag. Å la dem få kjenne på yrkesstolthet og mestring gir så mye mer enn bare å fortelle dem om faget. Det er bare å la seg inspirere, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut den gjeve prisen på Nasjonalbiblioteket i Oslo.
Har sørget for økt søkertall
Årets pris retter søkelyset mot rekruttering til restaurant- og matfag. Geir-Rune Larsen har gjennom mange år lagt ned en enestående innsats for å gjøre fagene attraktive for ungdom, blant annet ved å utvikle rekrutteringskonseptene «Vi dekker til fest» og «Ung restaurant». Tiltakene er tatt i bruk nasjonalt og har bidratt til økte søkertall til mange av landets skoler.
-Geir‑Rune Larsen viser hvordan tett samarbeid mellom skole og arbeidsliv gir resultater. Han har vært en drivkraft for å rekruttere neste generasjon kokker, konditorer og servitører – og dermed sikre norsk matkultur i årene som kommer, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Skapte stort engasjement
Årets publikumsavstemming skapte stort engasjement med mange stemmer til de fem finalistene. Fagjuryen trekker frem Geir‑Rune Larsens langsiktige og målrettede arbeid for å rekruttere ungdom til restaurant- og matfag. Han har vært en brobygger mellom skole og arbeidsliv, med sterk lokal forankring i Trøndelag og et tydelig fokus på norske råvarer i sesong.
-Jeg er kanskje ikke den som viser for mye fysisk jubel og følelser , men dere skal vite at dette setter jeg umåtelig pris på. Tusen takk til hver og en som har tatt seg tid til å «like», kommentere og stemme, skrev Geir-Rune på sin Facebook-side etter at han hadde fått prisen. En veldig fortjent pris, mener VinPuls!
I 2021 ble han hedret av sine kokkekolleger da han ble tildelt Norske Kokkers Landsforenings høyeste utmerkelse, André Enghs Gullnål. I sin begrunnelse skrev Landsforeningen:
I sin begrunnelse skriver NKLs jury følgende:
«Vår forening er avhengig av ildsjeler. Avhengig av personer som dag etter dag og år etter år gjør det lille ekstra for å skape positive og engasjerende øyeblikk. André Enghs Gullnål er vår forenings aller høyeste utmerkelse. Det er en ære å få overrekke denne til en person som virkelig kan regnes som en ildsjel og framsnakker av kokkefaget og yrkesfagene. Navnet er blitt kjent i bransjen og vedkommende har hele veien vært opptatt av kunnskap. Både å innhente kunnskap, og også dele den videre, gjerne i faglige nettverk som bidrar til kompetanseheving og målrettet utnyttelse av ressurser.»
Info om prisen:
I anledning Ingrid Espelid Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd samme år utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat og består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner.