syrah-magikeren som droppet klær for vin
Fatkjelleren er ikke stor, men vinene Johann Michel lager der kan konkurrere med de aller beste i Rhône. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Han hadde jobb i klesbransjen, men etter å ha smakt eldre viner sammen med bestefar og en onkel, bestemte Johann Michel seg for at han skulle begynne som vinmaker selv. Nå omtales han som en av Rhône-dalens absolutte "rising stars", og får jevnlig 96-99 poeng for sine syrah-viner fra Cornas. Domaine Johann Michel Cornas Cuvée Jana, som er hans eneste vin som er tilgjengelig på Vinmonopolet, er et smykke av en vin.
Mange i Michel-familien har i flere generasjoner vært vinbønder og drevet med vin i Rhône-dalen. Oldefaren François Michel var blant grunnleggerne av Cornas-appellasjonen i 1938. Onkel Robert Michel er en kjent Cornas-produsent.
Det var med ham og bestefaren at Johann smakte gamle flasker og forsto at det var med vin han ville jobb, ikke med klær.
Han hadde nok allerede oppdaget at han savnet både familietradisjonene innen vin og et mer meningsfylt arbeid. Og at han kanskje ikke hadde tatt i bruk sine talenter. Smakingen med bestefar og onkel avgjorde det hele. Nå ville han gjøre drømmen til virkelighet.
Lager toppviner uten formell vinutdanning
Etter hvert tok han over deler av familieeiendommen og begynte å lage vin under eget navn, med et veldig håndverks- og terroirfokus. Dette gjorde han uten noen formell vinutdanning. Johann er rett og slett selvlært.
Hold det i familien!
Johan Michel hentet frem noen gamle godbiter laget av andre familiemedlemmer da VinPuls var på besøk. Her 2007-årgangen fra Jean-Luc Michel.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Men viser nå andre i bransjen hva det er mulig å gjøre med bl.a. syrah-druer, om man er dedikert og dyktig nok. Hans første vin kom på markedet i 1997. Den ble umiddelbart lagt merke til. Flere slo fast at en ny stjerne var på vei opp.
I dag har Johann sitt eget lille vinhus i en skråning i landsbyen Saint-Péray, med en bratt vinmark like bak huset. Der lager han supre hvite viner. Han har viner fra Saint-Joseph også, i tillegg til bordviner under betegnelsen VDT Grain Noir (Vin de table).
Men Cornas er senter for lidenskapen hans. I en av Frankrikes minste appellasjoner (288 hektar totalt beplantet), eier Johann Michel rundt fem hektar.
Johann Michel Cornas Cuvée Jana 2020
Rødvin
Frankrike, Rhône, Cornas
Bestillingsutvalget - 5778601
Kr. 729,90 0-15 år
Heftig, men samtidig elegant. Masser av herlig syrah-frukt, intens og konsentrert, bjørnebær, blåbær, solbær, kirsebær-vanilje og espresso. Krydder (pepper), røkt viltkjøtt, urter, pepper og jern/mineralitet. Lett hint av fat. Langt lagringspotensiale. Mat den vil passe til: lam (gjerne langtidsstekt eller lammelår), oksekjøtt, vilt (hjort, rådyr), and, kraftige gryter og modne faste oster.
Produsent: Domaine du Johann Michel
Importør: Better Wines
Holdt smaking for VinPuls på gårdsplassen
Johann Michel og kona Emmanuelle tok imot VinPuls-gruppen ute på gårdsplassen sin, inne var der ikke plass. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
VinPuls var på besøk der med en gruppe på 29 VinPuls-medlemmer i september 2025. Det ble et sjarmerende møte med et ektepar som ikke visste hva godt de kunne gjøre for oss. Og som likte besøket fra Norge så godt at de hentet frem ekstra vinperler fra kjelleren. Vi kvitterte med nesten å tømme lageret for vin de hadde i “butikken” sin. Og Emmanuelle måtte gå ut på trappa for at betalingsterminalen skulle få nettkontakt.
Egentlig hadde de ikke plass til så mange besøkende heller, men med fint vær ble det en utrolig hyggelig og god smaking ute på gårdsplassen. På litt stotrende engelsk fikk vi en rask omvisning i et produksjonslokale som knapt var større enn en dobbeltgarasje.
Det var spennende å høte Johanns historie og ikke minst hans tanker rundt hva slags viner han ønsker å lage. Johann søker kraft i Cornas, eleganse i Saint-Joseph og finesse i Saint-Pèray.
Johann og Emmanuelle
Lite vinhus, men store hjerter. Johan Michell og kona Emmanuelle tok imot besøket fra Norge ute på trappa og hadde smaking på gårdsplassen
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
-Jeg jobber økologisk, men jobber mot å bli biodynamisk. Jeg tror på å gjøre ting mest mulig naturlig, men ønsker også å utforske nye muligheter. Uttaket fra vinmarkene er langt lavere enn hva som er vanlig, sier Johann og forklarer med det hvorfor han lager intenst konsentrerte viner hvor syrah-frukten virkelig skinner.
Jobber med vinen daglig under gjæringen
Under vinmakingen praktiserer han «pigeage» og «remontage» daglig, dvs at vin nederst i tankene spøytes over lokket som dannes øversti, samtidig som dette lokket, med skall, druesteiner og presserester blir presset ned, såkalt pumping over. Slik trekker han ut mer farve, mer frukt, mer tanniner og mer av andre aromaer. Hos Johann Michell er det mer av det meste, men samtidig er det også mer balansert og elegant enn hos de fleste.
Forteller historien
På skiltet på veggen kan du lese mye av historien til vinhuset Domaine du Johann Michel:
Appellasjonene, druene, navnet på vinene og lieux-dits.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
I Cornas har Johann Michel parseller i viktige lieux-dits (spesifiserte vinmarker/) som Les Côtes, Bayonnet, Chaillot, Le Combes, Patou og Saveaux. Arbeidet følger også prinsippene i det som kalles «lutte raisonnée», som innebærer at man ikke sprøyter rutinemessig, men tar beslutninger basert på vær, sykdomspress og plantens tilstand, med mål om å redusere miljøbelastning uten å gi avkall på kvalitet.
Det betyr at man driver økologisk og bærekraftig, dog uten å være 100 prosent sertifisert. Johann gjør også en del biodynamisk inspirerte tiltak (bl.a. kobberpreparater), samt at han som nevnt har lave avlinger, fra 25–33 hl/ha.
Kun 25 000 flasker lages i året
I de bratte granitt- og sandholdige skråningene i Cornas må alt arbeid stort sett utføres for hånd. Fra de fem hektarene Johann Michel dyrker druer på, henter han frukt til fire forskjellige viner – den nevnte bordvinen Grain Noir, en tradisjonell Cornas samt toppvinene Cuvée Jana og Cuvée Mère Michel, oppkalt etter henholdsvis datter og kone. Mère Michel lages på en lokal, spesiell syrah-klone kalt serine. Flere av vinene har en høy andel hele klaser når druene går i pressen.
Total produksjon årlig er på rundt 25 000 flasker. Modning hovedsakelig i brukte, større fat (demi-muids), gjerne 12–18 måneder, for å bevare frukten fremfor eikepreg. Med syv forskjellige viner i porteføljen er det for enkelte av dem svært begrenset antall flasker som tappes. Domaine Johann Michel Cornas Mère Michel dukker bare opp i toppårgangene.
Fra en av lieux-dits vinmarkene til Johann Michel i Cornas. Bratt, jordsmonn med sand og granitt på vestsiden av elva. Foto: Domaine du Johann Michel
Får toppscore internasjonalt
Selv om eiendommen er liten (ca. 25 000 flasker per år), er Johann Michel blitt en av “ny stjerne” i Nord-Rhône.
Tidligere Parker-anmelder Antonio Galloni, nå Vinous, ga 97 poeng til Cornas Cuvée Jana 2020. Jeb Dunnuck, Rhône-ekspert og en av de mest innflytelsesrike vinanmelderne i USA, har gitt 98 poeng til Cuvée Jana 2019 og 99 poeng til Cuvée Jana 2022. Han beskriver 2022 som “legit awesomeness in wine” med enorm lagringsevne. Mer fantastisk kan det vel ikke bli.
Og så bra at det er 78 flasker av Johann Michel Cornas Cuvée Jana 2020 på lager hos den norske importøren! Neste årgang til Norge blir 2023, da kommer bare 48 flasker. Etterspørselen internasjonalt har føket i været de siste årene…..