VIL SKape vinfestival med “California-feel”

De fikk vinfestivalen oppe og stå på tre uker og avviklet den første utgaven med stor suksess i 2023. I fjor utvidet de fra to til tre dager, og nå er det klart for tredje utgave av Bakklandet Vinfestival. Denne gangen fyller Thomas Wiggen, en av initiativtakerne, og prosjektleder Julie Benedikte Dalheim, på med daglige konserter og utvikler dermed festivalen 24.-26. juli til en enda større happening. På grunn av gravearbeidene på Bakklandet flyttes festivalen rett over elva, til plassen som offisielt kalles Kongens Gate Allmenning.

-I stedet for å være på selve Bakklandet, så kan publikum i år stå på andre siden av elva med et glass god vin i hånda og se over på Trondheims fineste bydel, vakre Bakklandet, sier Thomas Wiggen med et smil.

Den første utgaven av Bakklandet Vinfestival, i Krana-parken, gikk fra ide til gjennomføring på tre uker. Årets festival, den tredje i rekken, er flyttet til Kongens Gate Allmenning på andre siden av Nidelva. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Fra Napa Valley til Bakklandet

Inspirasjonen for Bakklandet Vinfestival hentet han fra Napa Valley i California, hvor vinfestivaler ofte omfatter musikk, grilling, underholdning – og naturligvis vinsmaking. Og hvor stemningen og hyggen står i fokus. Thomas Wiggen dumpet borti en slik vinfestival på en rundtur i Napa for noen år tilbake, og har siden hatt lyst til å tilføre Trondheim noe lignende. Da han for noen år siden begynte innen vin selv, som vinimportør, dukket ideen om utendørs vinfestival i Trondheim igjen opp.

-Det skjer mye i Trondheim i juni og august, med marknad i juni og Olavsfest/Mat- og Bryggerifestival etc i august. Men i siste del av juli følte jeg at sentrum manglet et godt tilbud. Derfor kom ideen om Bakklandet Vinfestival opp. Byens koseligste bydel måtte naturligvis være stedet for byens hyggeligste arrangement, forteller Wiggen.

I tillegg til å invitere produsenter og importører til å presentere vinene sine for publikum, sørger teamet han og Julie B. Dalheim har med seg for å avvikle festivalen for at det blir både musikk og matservering, slik det også var det første året festivalen ble arrangert. Samarbeidspartnerne Blomster og Vin og Carpe Diem Vinbar vil sette opp en utradisjonell “trattoria” hvor det blir anledning til å kjøpe pinsa og ost/spekemat-fat.

Sentrale personer i teamet bak årets utgave av Bakklandet Vinfestival. Fra venstre Julie B. Dalheim, Thomas Wiggen, Roy Hansen og Lise Yvonne Fjelly. Foto: Privat

Utvider festivalen med tre daglige konserter

I 2023 fikk Thomas Wiggen ideen om å arrangere vinfestival i begynnelsen av juli. Tok så en speedrunde til kommune, offentlige etater, naboer, velforening etc, og vipps, nesten på et blunk var festivalen et faktum. Alle var positive til at det skulle bli festival. Knappe tre uker fra ide til igangsettelse av festivalen må være norsk rekord. Utsolgt ble både den første og den andre festivalen også!

I år tar arrangørene Bakklandet Vinfestival ytterligere et knepp eller to opp. Det blir tre fulle dager, med tre hovedartister som holder konsert på hver av de tre dagene. Den frie vinsmakingen for de med festivalbilletter fra kl. 17.00-19,00 torsdag og fredag, og fra 15.00-17.00 lørdag. En jazzkvartett sørger for stemning og California-feel under vinsmakingsdelen.

Så gjøres festivalområdet om til konsertarena, hvor det i tillegg til salg av vin, også blir mulig for publikum å kjøpe annet drikke. Samme rimelige pris enten det er vin eller øl.

Mat, Master classes og vinkåringer

Uteterrassen til Peppes Pizza grenser opp mot festivalområdet, og der blir det anledning for publikum å kjøpe mat. Samtidig er det matboder også inne på festivalområdet.

Publikum blir også aktivisert gjennom å delta i kåringen av festivalens beste musserende vin, og festivalens beste rosévin. En jury plukker ut tre finalister i hver kategori blant kandidater som utstiller-importørene har levert inn.

Under vinfestivalen blir det også gratis Master classes.

“Utsiktsbroa” ved Kongens Gate Allmenning blir brukt til stand hvor publikum skal kåre festivalens beste rosé- og musserende vin, forteller Thomas Wiggen og Julie B. Dalheim. Foto: Privat

Også trønderske vinimportører blant utstillerne

Rundt 12-15 vinimportører kommer for å vise frem og servere gode viner på årets utgave av Bakklandet Vinfestival. Det er flere enn de to første årene med festival. Det morsomme er at fem av dem er importører med tilhold i Trondheim og Trøndelag; Vini Veri, BAP Import, Regala, Loza og Folkestad Vinimport (Steinkjer).

De øvrige utstillerne med viner (og annet drikke) er Signature Wines, Bonum Wine & Spirits, Bache-Gabrielsen, LaMarc Wines, Vin fra Sør, Norwegian Beverage Company og Solera-gruppen, som omfatter flere importselskaper. Flere internasjonale produsenter vil også være personlig til stede for å presentere sine viner.

-Det blir tre dager med spennende smaker og god stemning. Rett og slett ekte sommermagi med hele vakre Bakklandet som bakteppe på andre siden av elva, sier Thomas Wiggen og Julie B. Dalheim.

Tre av musikerne i Sie Gubba var tidligere i år i Moldova for å plukke ut viner til egen lansering. Disse vinene blir det anledning for publikum å smake på Bakklandet Vinfestival. Foto: Privat

Sie Gubba, Ulf Risnes, Therese Ulvan

Torsdag 24. juli er 30-årsjubilantene Sie Gubba hovedattraksjon på musikkdelen av festivalen. Gauldalsbandet har selv tatt steget inn i vinbransjen, og har lansert egne viner som blir å finne på festivalen. Vinene er oppkalt etter noen av bandets mest kjente låter, som «Finaste jenta» og «Fjellrypa». De to første Sie Gubba-vinene er en hvit chardonnay og en rød pinot noir som de har vært hos produsenten Radacini i Moldova for å plukke ut. Denne høsten kommer det ytterligere 2-3 nye, både en jegervin og en ny bag-in-boks.

I forbindelse med 30-årsjubileet har Sie Gubba også utgitt flere nye låter denne våren. Konserten på Bakklandet Vinfestival blir en slags eksklusiv jubileumskonsert, og siste mulighet til å oppleve Sie Gubba i Trondheim i år. Etter konserten torsdag inviteres det til etterfest på 3B Carpe Diem Vinkjeller, hvor Sie Gubba-vinene blir solgt som «Husets vin». Også fredag og lørdag blir det etterfest på 3B Carpe Diem Vinkjeller. Utestedet feirer for øvrig sitt 40-årsjublileum i år med mye spennende musikk.

Fredag 25. juli får publikum møte Ulf Risnes som festivalartist. Han er plateaktuell denne sommeren med et nytt Tre Små Kinesere-album, «Kyss i mørket». En utgivelse med «dyptfølte tekster og delikate melodier», skrev Adresseavisens anmelder, som ga plata terningkast 5.

Lørdag 26. juli er Therese Ulvan hovedartist på konsertsiden. Hun har i år utgitt sitt femte album, «Tiger», fortsatt med musikk som internasjonalt beskrives som «soulful pop with a Nordic breeze». Therese Ulvan kommer fra Hitra, men flyttet til Los Angeles for å oppfylle musikkdrømmen sin. Det gjorde hun til gangs da hun etter utgivelsen av sin første plate, Already there» ble kåret til «Best female singer-songwriter» av Los Angeles Women in music.

Info: Julie B. Dalheim er datter av VinPuls-redaktør og VinPuls-gründer Ulf Dalheim. Men VinPuls er ikke på noe vis involvert i Bakklandet Vinfestival.

Neste
Neste

COPPO: Tidløs eleganse fra Unesco-kjellere