Per Mæleng blir “vinguru” på heltid

I mars i år fortalte VinPuls.no at Per Mæleng, en av Norges absolutt sterkeste stemmer innen vin, hadde pensjonert seg fra jobben som senior produktsjef i Vinmonopolet og at han bare dager etter 70-årsdagen var i ny jobb på den andre siden gjerdet, i det private importselskapet Viva Vino. Nå kan VinPuls fortelle at Mæleng har sluttet der for å bli “Vinguru” på heltid.

-Jada, kort fortalt valgte jeg å droppe å jobbe i importørbransjen, for jeg fant ut at det var adskillig mer interessant å drive for meg selv fra nettstedet www.vinguru.no. Nettstedet er oppe å går allerede, men vil trenge litt bearbeiding. Men jeg har god tid, og tar sikte på at ting skal være på stell i høst. Jeg har fått mye å gjøre og det kommer trolig til å bli en travel hverdag.

Nyhetsbrev i personlig form - gratis

-Hva kan vi forvente av innhold på www.vinguru.no?

-Jeg skriver ukentlige nyhetsbrev, ganske omfattende brev også, og vil utvikle det videre for ågi det en gradvis mer personlig form. Gratis er de også, det er for øvrig alt annet jeg legger ut der også.

-Og så kommer jeg med ny bok på Kagge Forlag i september, «Viner og steder». Det er en guide til å drikke bedre vin. Det er blitt den mest personlige boken jeg har skrevet om vin. Egentlig ble jeg overrasket over hvor personlig fortellerstemmen endte opp med å bli, men den kom av seg selv og jeg lot den farge boken. Jeg synes boken kler fortellerstemmen og gjør at jeg opplever den som viktig og nødvendig for meg.

Vil dele kunnskap og erfaring

Per Mæleng har arbeidet mer eller mindre sammenhengende med vin i mer enn 40 år ved siden av annet arbeid. Mest som journalist og kommunikator, men i perioder også som importør og i en lang periode - 15 år - i Vinmonopolet, med ansvar for å produktutvikle spesialbutikkene.

-Jeg har mye erfaring og kunnskap som jeg har tenkt å dele med de som besøker nettstedet www.vinguru.no eller abonnerer på nyhetsbrevene. Årene i Vinmonopolet la begrensninger på meg hva gjaldt anbefalinger av vin og produsent. Det var ingen stor og ulystbetont forsakelse, men jeg står nå fritt til å si og skrive om det jeg har lyst til.

-Hva slags anbefalinger kan lesere av vinguru.no vente seg?

-Jeg har lite merkevarestyrte preferanser og interesser og kommer ikke til å prioritere den type produkter og omtaler. I det ukentlige nyhetsbrevet vil jeg forsøke å finne frem til viner som fortjener oppmerksomhet uavhengig av berømmelse og pris. Det er vanskelig for ukjente og lite omtalte viner fra mindre produsenter og områder å trenge gjennom til forbrukerne. Jeg kommer til å slå et slag for den typen viner, rimelige så vel som mer kostbare produkter. Det er mye høy kvalitet å finne her.

Global oppvarming vil bety endringer

-Noen spesielle emner du er opptatt av akkurat nå?

-I tiden fremover vil den globale oppvarmingen gradvis gjøre seg mer gjeldende og vil påvirke alt som har med vin å gjøre, beplantning, vinmarksarbeid, vinkjellerarbeid, stiler, kvalitet og personlig smak. Vi må begynne å ta innover oss at mye etablert og berømt kvalitet fra klassiske områder må regne med å møte vanskeligere tider, mens mer ukjente, kjøligere og ofte høyt beliggende områder vil produsere kvalitet som folk sikkert vil ønske å drikke mer av i tiden fremover.

Per Mæleng sier han følger nøye med her, og at publikum kan regne med å møte vin i nyhetsbrevet som reflekterer akkurat det. I sin nye bok, som kommer ut i september, er global oppvarming et stort og viktig tema. Med god grunn, mener han. Global oppvarming påvirker alt som skjer i vinregionene i dag, i vinmarkene og i kjellerne.

Etter 15 år i Vinmonopolet sluttet Per Mæleng i mars 2025 for å jobbe som vinimportør. Nå har han bestemt seg for å bli skribent og vinguru på heltid.

Vil fortsette å være tydelig

-Vil du også dekke opp nyhetssmakinger?

-Når det gjelder smakinger i regi av Vinmonopolet og private importører, vil jeg så langt råd er dekke spesiallanseringene, som regelmessig representerer det ypperste av det som lanseres i det norske markedet. Jeg dekker også andre smakinger, men bare dersom jeg synes vinene fortjener oppmerksomhet og at erfaringene og smaksnotatene kan være til nytte for leserne. Jeg har vært en tydelig vinkommentator i 40 år og har tenkt å fortsette med det.

-Hvordan vil du ta betalt for din kunnskap?

-Nyhetsbrevene og smaksnotatene fra smakingene ligger gratis ute for alle som vil lese dem. Ellers tar jeg meg betalt for de øvrige tjenestene jeg tilbyr, kurs, smakinger, reiser og middager.

Har skrevet fire vinbøker

Per Mæleng har vært en aktiv skribent innen vin siden 1980-tallet. Noen hundre artikler og fire bøker om vin har det blitt.

Dette er bøkene hans:

Hvit vin, helt enkelt, BS Konsept, 2005.
En vingurus vei til himmelen, Kagge forlag, 2012.
En vingurus vei til Bordeaux og Burgund, Kagge forlag, 2016.
Viner og steder. En guide til å drikke bedre vin, Kagge forlag, 2025.

Avslutningsvis røper Per Møleng at han vil komme til Trondheim i forbindelse med vinmessen Høst-VinPuls 10. november. Litt for den nye boken, og mest for å treffe vinmakeren Angela Fronti fra Chianti-vinhuset Istine. Angela Fronti skal holde Master class med sine Istine-viner på vinmessen.

Neste
Neste

VIL SKape vinfestival med “California-feel”