COPPO: Tidløs eleganse fra Unesco-kjellere
Coppos underjordiske kalksteinskjellere ble i sin tid gravd ut for hånd. I 2014 havnet de på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Cantine Coppo
Piemonte-produsenten Cantine Coppo imponerer på flere områder. Sjelden har VinPuls smakt en vinportefølje hvor samtlige viner var på et så høyt nivå. Flotte og unike viner fra et vinhus med både historie og sans for nyvinninger. Vinkjelleren i Canelli i Monferrato er enormt stor og veldig gammel. Den kalles et tempel, eller like gjerne en katedral, og ble i 2014 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Der lages viner som viser tidløs eleganse.
Historien om Coppo-vinene skrives tilbake til 1892, da Cantine Sotterranee Coppo ble etablert av Piero Coppo i Canelli, landsbyen som anses å være fødestedet til italiensk musserende vin, viner som i dag markedsfører under betegnelsen Alta Langa. Så nært champagne man kan komme, utenfor Frankrike.
Viser Piemonte fra en ny side
Merk deg navnet Cantine Coppo og vinene derfra først som sist. Flere av dem er heldigvis gjort tilgjengelig på Vinmonopolet. De representerer Piemonte på en måte mange nok ikke har oppdaget.
Flotte musserende viner, lagringsdyktige barbera-viner, fatlagrede og originale chardonnay-viner og imponerende hvitvin på den lokale druen cortese viser den originale siden av Coppo. Så har de naturligvis også Barolo, Barbaresco og Langhe Nebbiolo. Men det har jo alle andre også…
VinPuls møtte nylig Coppos eksportsjef Erika Abata og Frode Hellmann fra den norske importøren av Coppo. Med seg hadde de åtte viner som vi gjorde et dypdykk i, samtidig som Coppo-historien ble rullet opp. Da jeg ruslet hjem etter smakingen tenkte jeg at det faktisk er sjeldent at jeg opplever en smaking hvor absolutt samtlige viner var på et svært høyt nivå. Jeg var rett og slett imponert.
Monteriolo Chardonnay er en av vinene som viser at Coppo ikke er et vanlig Piemonte-vinhus. Foto: Cantine Coppo
Åtte Coppo-viner smakt:
Luigi Coppo Alta Langa DOC 2021
Musserende
Italia, Piemonte, Alta Langa
Ikke i Norge
Kr. 0,00
0-5 år
Laget på 50/50 chardonnay og pinot noir. 36 måneders flaskelagring. Tørr stil, myke bobler. Friske epletoner med hint av kjerner. Bra bitt, innslag av urter, kjeks, sitrusfrukt. Luigi var sønn av grunnlegger Pietro.
Produsent: Cantine Coppo
Importør: Urban Wines
Clelia Coppo Brut Rosé Metodo Classico 2022
Musserende
Italia, Piemonte, Monferrato
Bestillingsutvalget - 15156101
Kr. 499,90
0-5 år
Laget til ære for Clelia, kona til grunnlegger Piero. 95% pinot noir, 5% chardonnay. Lys lakserosa, nesten løkfarvet i glasset. Åpner med delikat, frisk rødbærfrukt, jordbær og bringebær. Innslag av kjeks, bitre urter, krydder. Fin lengde, bløte bobler.
Produsent: Cantine Coppo
Importør: Urban Wines
Coppo Tenuta La Rocca Gavi DOCG 2024
Hvitvin
Italia, Piemonte, Gavi
Ikke i Norge
Kr. 0,00
0-3 år
Fra en eldre eiendom med kun cortese-druer som Coppo har hatt siden 1980-tallet. Mye tropisk frukt, grape, fersken, sitron, urter og blomst. Saftig, elegant, harmonisk.
Produsent: Cantine Coppo
Importør: Urban Wines
Coppo Piemonte Chardonnay 2024
Hvitvin
Italia, Piemonte, Piemonte Chardonnay
Bestillingsutvalget - 15156701
Kr. 299,90
0-3 år
En liten andel av vinen er lagret på 2-3 år gamle franske fat. Eiket kjennes knapt, men fylden den tilfører er der. Fruktig nese, tropisk frukt og blomstre, Fin fedme, god friskhet, fin lengde. Uttrykksfull og delikat.
Produsent: Cantine Coppo
Importør: Urban Wines
Coppo Monteriolo Piemonte Chardonnay 2024
Hvitvin
Italia, Piemonte, Piemonte Chardonnay
Bestillingsutvalget - 11144501
Kr. 559,90
0-8 år
Ikonisk hvit Coppo-vin, hvor første ågang kom i 1984. Lagrer fint opp mot 15 år. Fet, dyp vin med smak av modne epler, fersken, krydder og et tydelig fatpreg, men hvor eiken er fint integrert i frukten. Tåler kraftfull mat, også foir gras. Kun 10 000 flasker årlig. Har hatt 9 måneder på bunnfall på franske fat.
Produsent: Cantine Coppo
Importør: Urban Wines
Coppo Pomorosso Nizza Barbera 2021
Rødvin
Italia, Piemonte, Nizza
Bestillingsutvalget - 7321001
Kr. 679,90
3-15 år
"Kongen" av Nizza Barbera, hvor Pomorosso-navnet nesten er blitt mer berømt enn Nizza. Barbera i en helt egen klasse. Druer hentet fra plots i 18 forskjellige landsbyer. R.epresenterer essensen av territoriet til kommunene Agliano Terme, Castelnuovo Calcea, Nizza Monferrato og Vinchio18 måneder på fat. Nydelig duft. Rene, dype, delikate frukttoner, kirsebær, jordbær, plommer. Hint av av kakao og eukalyptus. Konsentrasjon og eleganse i skjønn forening.
Produsent: Cantine Coppo
Importør: Urban Wines
Coppo Pontiselli Nizza Barbera 2020
Rødvin
Italia, Piemonte, Nizza
Ikke i Norge
Kr. 0,00
0-10 år
Imponerende barbera fra enkeltvinmark. Kun 6000 flasker lages årlig. Får 18 måneder på fat. Fremstår med ren, kjølig frukt, tett og delikat, der eiken er flott integrert. Lett fin syre, god lengde. Mørke kirsebær, modne jordbær og plommer. Flott matvin.
Produsent: Cantine Coppo
Importør: Urban Wines
Coppo Barolo 2021
Rødvin
Italia, Piemonte, Barolo
Bestillingsutvalget - 15156601
Kr. 439,90
0-8 år
Klassisk Barolo. Lette, tørre tanniner, delikat duft og smak av roser og nype, noe rødbærfrukt og sopp. Innslag av krydder, blomster.
Produsent: Cantine Coppo
Importør: Urban Wines
Ville ta barbera-druen til nye høyder
Når det kommer til Piemonte er vi ofte veldig opptatt av Barolo og Barbaresco i Norge. Samt at vi drikker mer rimelige barbera-viner enn de fleste andre nasjoner. Hos Coppo er hovedfokus på nettopp barbera-viner. Og de bestemte seg alt i 1984 at de skulle være annerledes, med satsning på prestisje-barberaer som bl.a. fikk lagring på små eikefat.
Pomorosso ble navnet på hovedvinen, laget på barbera-druer fra nøye utvalgte plots i vinmarker spredt rundt på 18 forskjellige landsbyer. På det å gi barbera-druen en opphøyet status var Coppo en foregangsprodusent, sammen med Braida. Først i 2008 ble for øvrig Nizza en egen appellasjon, med DOCG-status fra 2014. Pomorosso har vært «kongen» i barbera-hoffet hele tiden.
Får lage Barolo utenfor Barolo-sonen
I tillegg til barbera-satsningen, Alta Langa musserende, fatlagret chardonnay og hvitvin på cortese (Gavi), har Coppo også rosato på barbera og en lett perlende Moscato d’Asti. Naturligvis lager Coppo også Barolo, Barbaresco og Langhe Nebbiolo. Coppo er på høyden hele veien.
På grunn av sin historiske betydning, er vinhuset blant få utenom Barolo-sonen som har tillatelse til å produsere Barolo-viner i en kjeller som ligger utenfor det som er definert som Barolo-land.
Alta Langa - Piemontes svar på Champagne
Alta Langa-appellasjonen fortjener noen ekstra ord. De første italienske musserende viner ble laget i de opprinnelige Canelli-kjellerne som i dag er eid av Coppo på 1850-tallet, på moscato-druer. Da vinhuset Coppo ble etablert, var Piero Coppo i utgangspunktet litt skeptisk, da han ikke syntes kvaliteten var bra nok. Coppo valgte derfor ikke å engasjere seg i seriøs produksjon av musserende før etter noen tiår.
I dag omfatter Alta Langa 350 hektar med vinmarker i 149 landsbyer. Vinstokkene må være planet minst 250 m.o.h., produksjonen er etter champagne-metoden (metodo classico), alt er årgangsvin og lagring på bunnfall må minst være 30 måneder. Kravet til flaskelagring før degosjering er altså strengere enn i Champagne. Druene er primært chardonnay og pinot noir, men det er tillatt å bruke 10% andre druer.
Coppo-vinmark i Monferrato. Ren idyll. Foto: Cantine Coppo
Var vinhandler i Milano
Grunnlegger Piero Coppo var innflytter til Piemonte og Asti-provinsen. Familien hadde bakgrunn fra naboregionen Lombardia, og selv drev Pietro som vinhandler i Milano før han flyttet til Nizza.
I Nizza ble han sammen med, og giftet seg med, Clelia Pennone, arvingen til Pio Pennone-eiendommen med anlegg og kjeller. Dermed ble to flotte vingårder slått sammen til én stor, med hovedkvarter i et staselig hus i Via Alba i Canelli. Der ligger fortsatt hovedkvarteret til Coppo.
Helt frem til 2021 var Coppo helt og holdent familieeid av arvinger etter grunnlegger Piero. Coppo-familien er fortsatt involvert, med tredjegenerasjon i form av brødrene Paolo (salg) og Roberto (vinmaker), samt Robertos sønn Luigi (fjerdegenerasjon) som sammen med sin far sitter i styret for firmaet.
Gamle barbera-viner fra kjelleren hos Coppo. Foto: Cantine Coppo
Kjøpt av mektig IT-milliardær
Firmaet bak vinhuset Cantine Coppo ble i 2021 kjøpt av Gruppo Dosio, bygget opp av Torino-gründer Gianfranco Lansi som hadde gjort store penger i IT-industrien som sjef for Texas Instruments, Acer og Lenovo. Og som også eier vinhuset Dosio Vigneti i La Morra, en eiendom på 42 hektar, etablert i 1974.
Gianranco Lanse døde etter en komplisert ryggoperasjon kun to år etter kjøpet av Coppo, bare 68 år gammel. Men kona Giuditta Soldadino og sønnene ville fullføre hans visjon om å bygge videre på Coppos stolte tradisjoner, så det ble investert store penger i restaurering av den historiske kjelleren med 5000 kvm tunneler, korridorer og passasjer. Samt å fornye produksjonsanlegget til å bli et «state of the art» vineri. Dessuten er det blitt kjøpt opp parseller i viktige Cru-vinmarker i Barolo/Langhe.
Satser stort også på vinturisme
Med en historisk undergrunnskjeller som også er på UNESCOs verdensarvliste, er det naturlig at Coppo også satser på vinturisme.
Foto: Cantine Coppo
Med bakgrunn i de historiske bygningene, ikke minst kjelleren, benevnt UNESCO Cattedrali, har det vært naturlig for Coppo i nyere tid også å satse stort på vinturisme.
-De underjordiske katedralene er ikke bare et museum eller arkitektoniske mesterverk – de er fortsatt en aktiv og essensiell del av vinproduksjonen vår, understreker dagens eier Giuditta Soldadino. -Her modnes alle vinene, både på fat og flaske, for de musserende gjennom en tradisjonell metode fra slutten av 1800-tallet som kan ta opptil ti år. Takket være det stabile mikroklimaet i kalksteinen holder kjellerne en konstant temperatur på 14 grader, noe som skaper ideelle forhold for vinmodning uten behov for kunstige inngrep.
Bærekraft og innovasjon
Denne respekten for tradisjon kombineres med en sterk satsing på bærekraft og innovasjon. Etter at nye eiere tok over i 2021, har Cantine Coppo fornyet både produksjonsmetoder og utstyr, blant annet med en moderne, ressursbesparende tappelinje. Vinmarkene på 85 hektar er sertifisert for bærekraftig drift, og all dyrking skjer med naturlige metoder, uten kjemikalier.
Vingården har åpnet opp for publikum med guidede turer og smaksopplevelser som formidler både historien og håndverket bak vinene. Et restaurert bygg fra 1600-tallet i Canelli sentrum rommer nå en ny vinbutikk og overnattingsmuligheter. Slik inviterer Cantine Coppo dagens vinelskere til å oppleve sjelen i deres 130 år gamle tradisjon – med blikket rettet mot fremtiden.
133 år etter etableringen er Coppo et sterkere merkenavn enn noen gang, og med et stadig høyere kvalitetsnivå på vinene.
Flere Coppo-viner tilgjengelig i Norge:
Coppo Barolo, varenr. 15156801, kr. 549,90
Coppo Siempre Lui Barbera Rosé, varenr, 17332401, kr. 259,90
Coppo Riserva della Famiglia Chardonnay 2018, varenr, 14551701, kr. 1249,90