Lanserte egen UNIK Vinpuls-vin på 25-årsjubileet

VinPuls-gründer Ulf Dalheim kunne stolt presentere VinPuls sin egen jubileumsvin på 25-årsmarkeringen: Weinert Tonel Unico 124 Malbec Vinpuls 2007. Tappet i kun 250 eksemplarer.

Fredag 3. oktober markerte VinPuls sitt 25-årsjubileum med en eksklusiv middag på Quality Hotel Prinsen i Trondheim. Der ble VinPuls sin egen jubileumsvin lansert; Weinert Tonel Unico 124 Vinpuls 2007. Den er tappet i kun 250 eksemplarer, og har vært lagret 18 år på fat.

Til jubileumskveldens spesialkomponerte seksretters meny ble det i tillegg servert syv viner fra årgang 2000, året da VinPuls ble etablert. Deltakerne fikk også oppleve en 61 år gammel Palo Cortado fra 1964 (!) - servert til “norsk løksuppe”.

Sjelden har det vel vært skjenket så mange gamle viner under et arrangement i Trondheim som denne kvelden.

-En kveld for historiebøkene. Denne kvelden kommer garantert til å gå inn i min minnebok som en unik kveld, kommenterte Roar Hildonen som var kveldens toastmaster.

VinPuls hadde via sine mange kontakter i internasjonal vinverden, lyktes med å få kjøpe sjeldne viner direkte fra produsentenes egne kjellere. Det ble servert 25 år gamle viner fra Frankrike (Champagne og Burgund), Østerrike, Spania, Portugal, Italia og Argentina, noen av dem i magnumutgave.

Dette er de ni eksklusive vinene som ble skjenket på VinPuls 25 års jubileumsmiddag, syv fra årgang 2000, altså 25 år gamle.

Produsentene som hadde levert viner til 25-årsjubileet var Cristian Senez (Champagne, Frankrike), Bodegas Toro Albala (Montilla-Moriles, Spania), Nikolaihof (Wachau, Østerrike), Domaine Robert Ampeau (Burgund, Frankrike), Bodega y Cavas de Weinert (Mendoza, Argentina), Coppo (Piemonte, Italia), Bodegas Roda (Rioja, Spania) og portvinshuset Dow’s (Portugal).

En av overraskelsene for gjestene på jubileumskvelden var den 61 år gamle Palo Cortado-sherryen fra Bodegas Toro Albala i Montilla-Moriles i Andalucia.

Fant vinen på et unikt fat i Argentina

Lanseringen av jubileumsvinen var naturligvis ett av høydepunktene under jubileumsmiddagen. Ulf Dalheim har besøkt Weinert i Argentina flere ganger, blant annet med en gruppe på 27 VinPuls-medlemmer da han arrangerte en 27 dager lang Jorda Rundt med vin-tur i 2017.

Han visste derfor at det i Weinert-kjellerene lå mye spennende, eldre vin på fat. Kanskje også vin han kunne få kjøpe og lansere som VinPuls sin egen jubileumsvin?

Gjennom et tett samarbeid med den norske Weinert-importøren Momentum Wines, og ikke minst eier Iduna Weinert og vinmaker Hubert Weber hos Bodega y Cavas de Weinert, fant de frem til en helt spesiell vin på en unikt fat kalt Tonel 124. Det inneholdt en suberb 100 % malbec-vin som da den ble tappet på flaske 17. mai (!) i år hadde ligget 18 år på dette fatet.

94 poeng fra I glasset-Heidi til VinPuls-vinen

For å få en uhildet vurdering av jubileumsvinen, ba VinPuls vinblogger og vinjournalist Heidi Jaksland Kvermo om å smake og skrive om vinen. Heidi er vinskribent med WSET Diploma og 30 års erfaring fra vinbransjen. Hun har tidligere skrevet om vin i Nationen, Avisa Sør-Trøndelag, Magasinet Det Gode Liv og matmagasinet Appetitt. Hun har også bidratt med flere artikler i Vinforum.

Heidi Jaksland Kvernmo driver i dag bloggen Iglasset.no. Hun er fagansvarlig for en rekke vinområder i Store Norske Leksikon og er involvert i vinkelnerutdanningen hos Norsk Vinfagskole (tidligere Beverage Academy).

Her er hennes vurdering av Weinert Tonel Unico Vinpuls 2007:

-Det var med stor forventning jeg gikk løs på oppdraget med å anmelde jubileumsvinen til 25-årsjubileumet til VinPuls, Weinert Tonel Unico Vinpuls 2007.

Allerede tilbake i 2010 skrev jeg følgende i en artikkel etter en smaking med vinmaker Hubert Weber hos Weinert: «Filsofien er enkel. Weinert skal produsere viner av høy kvalitet. Det gjør de også. Vinene er alle solide, vellagede, med skikkelig trøkk.»

Da jeg skrev det hadde VinPuls-jubileumsvinen allerede ligget på fat i tre år, helt siden druene ble til vin i 2007. Etter ytterligere femten års lagring er den her. En vin laget på 100 % malbec fra over 100 år gamle vinstokker med hele 18 år bak seg på et 6000 liter stort fransk eikefat.

Jubileumsvinen:
Weinert Tonel Unico 124 Malbec Vinpuls 2007

Weinert Tonel Unico 124 Vinpuls 2007
Rødvin
Argentina, Mendoza, Lujan de Cuyo
Tilleggsutvalget - 19748801
Kr. 729,90 0-15 år
Vinen har ikke lenger den tette, mørke lillafargen malbec viser i sin ungdom, men har likevel beholdt en dyp, mørkerød farge med en gylden rød kant. Duften er åpen og imøtekommende, med mange lag og nyanser. Frukten går mot plommer og et snev av rosiner, mens toppnoter byr på lakris og en sammensatt krydderduft av allehånde samt et forsiktig hint av pepper og muskatnøtt. Etter hvert kommer det også lette, parfymerte toner av sandeltre og skogbunn som gir ekstra dybde. I munnen viser vinen stor fylde og en bløt, fløyelsaktig munnfølelse. Tanninene er pent nedslepne, men langt fra tannløse; et fast bitt støtter opp om den rike frukten hele veien. Smaksbildet følger opp duften med preg av plomme, søt sviske, krydder og lakris, i tillegg et diskré hint av sigar og soppsoya. Alkoholnivået på 14,4 % er godt integrert og bidrar til en varmende avslutning uten å ta overhånd. Ettersmaken har noen bitre toner, i all positiv forstand, mot kaffe, mørk sjokolade og modne tyttebær. Utvikling i glasset over en times tid gir mer parfymert duft, mer sviskepreg på smak og lett tørrende tanniner. Weinert Tonel Unico Vinpuls 2007 er en flott vin. Overraskende ungdommelig etter hele 18 år på fat, både i farge, duft og smak. Her er det fortsatt solid frukt og intensitet. Livlig syrlighet og finesse og en lang ettersmak. Dette er en moden, helt drikkeklar vin, noe også utviklingen i glasset tilsier. Den vil trolig holde seg godt de neste 5-6 årene og utvikle mer tertiær karakter, men da vil den også miste noe av frukten som er veldig flott akkurat nå. 94 poeng.
Produsent: Bodega y Cavas de Weinert
Importør: Momentum Wines

I glasset - Heidi Jaksland Kvernmo

Startet som Adresseavisens vinklubb

VinPuls-gründer Ulf Dalheim oppsummerte 25 års historie med vinklubben han stiftet i år 2000 under jubileumsmiddagen 3. oktober.

VinPuls ble startet som Adresseavisens vinklubb høsten 2000, i utgangspunktet kun for avisens abonnenter. Da hadde Ulf, som ble ansatt som allround-journalist i avisen alt i 1973, skrevet om vin siden 1990.

I tillegg til VinPuls-jubileet kunne han altså også markere 35 år som vinjournalist under jubileumsarrangementet 3. oktober. Med det er han en av Norges mest erfarne vinjournalister. Da han introduserte sin vinspalte i Adressa, var det bare Dagbladet (Stig Lundberg) av norske aviser som skrev fast om vin.

VinPuls hadde sitt første arrangement på Kvilhaugen høsten 2000, med 34 påmeldte til kurset “Lær å smake vin”. Første produsent som kom på besøk, på vårparten i 2001, var spanske Bodegas Muga fra Rioja, representert ved en av brødrene som eier vinhuset. Siden har vinkjendiser på rekke og rad kommet til Trondheim og VinPuls. Siste VinPuls-kveld var ved grev Francesco Marone Cinzano fra Col d’Orcia i Montalcino, Toscana.

En ekte greve på besøk, grev Francesco Marone Cinzano.

Foredragsholder med vikinghjelm!

Den første vinmessen ble arrangert på Britannia høsten 2001, med 15 produsenter representert og 170 besøkende. Stor oppsikt vakte eksportsjef Daniel Block fra den kjente italienske produsenten Masi. Han stilte på Master class (spesialseminar) med vikingehjelm på hodet da han serverte amarone-viner.

Senere ble det nye vinmesser, VinPuls-kvelder og champagnelunsjer på Royal Garden fra 2003-2022. Nå foregår alle VinPuls-arrangementene på Quality Hotel Prinsen. Kommende vinmesse, Høst-VinPuls 2025, har nærmere 50 utstillere, et titalls produsenter fra hele verden og rundt 400 besøkende. Denne messen har allerede vært utsolgt en stund. Det har de fleste VinPuls-arrangementene vært de siste årene.

Antall medlemmer i VinPuls har økt fra 700 i 2003 til 3400 nå i jubileumsåret. I tillegg har VinPuls nærmere 14 000 innmeldte medlemmer på Facebook. Nyeste VinPuls-kveld var med grev Francesco Marone Cinzano fra Toscana-vinhuset Col d’Orcia. Utsolgt arrangement det også!

Også messer md øl, cognac og akevitt

VinPuls arrangerer ikke bare vinsmakinger. I løpet av de første 25 årene har det også vært aviklet flere utgaver av ølmesser (t.v.), akevittfestivaler (øverst t.h.) og cognac-messer.

I løpet av de første 25 årene har VinPuls også, i samarbeid med Gulating arrangert ølfestival, i samarbeid foreningen La Société de Cognac Trondheim arrangert Trondheim Cognac Experience, samt på egenhånd avviklet tre utgaver av Trondheim Aquavite Festival.

Se alle vinene og meny her:

For spesielt interesserte, dette er menyen og vinene som ble servert på VinPuls 25-års jubileumsmiddag. Menyen ble spesialkomponert av Prinsen Hotels Simon Eriksson (kreativ kjøkkenleder) i samarbeid med resten av Prinsen-teamet og VinPuls-gründer Ulf Dalheim.

Vin nr. 1: Champagne Cristian Senez Grand Reserve Brut 2000, Champagne , Frankrike

“Snacks”: Brioche med kyllinglever-terrine, fikenmarmelade, sultanrosiner. Croustade med krabbe fra Hitra, eple, reddik.

Vin nr 2: Bodegas Toro Albala Palo Cortado Marques de Poley 1964, Montilla Moriles, Spania

”Norsk løksuppe”: Løksuppe med grotteostkrem, syltet løk, surdeigscrumble og fenalår.

Vin nr 3: Nikolaihof Riesling vom Stein Smaragd 2000, Wachau, Niederösterreich, Østerrike

“Ceviche”: Kamskjell-ceviche, tindved, islandsk wasabi, agurk, rettish, og sikrogn.

Vin nr. 4: Domaine Robert Ampeau Bourgogne Blanc 2000, Burgund, Frankrike

“Piggvar”: Pannestekt piggvar med bakt purreløk, kyllingsjy med avruga og purreløksolje.

Vin nr. 5: Bodegas Roda II Reserva 2000, Rioja, Spania

”Tartar”: Reinsdyr-tartar med steinsoppmajones, sopp-pannekake, syltede rødbeter og fritert potet.

Vin nr. 6: Coppo Pomorosso 2000 (magnum), Piemonte, Nizza, Italia
Vin nr. 7: Bodega y Cavas de Weinert Gran Vino Malbec 2000, Mendoza, Argentina

”Hjort”: Hjort flatbiff med stekt skogsopp, savoykål, sellerikrem, kantarellsaus.

Vin nr. 8: Weinert Tonel Único 124 Malbec Vinpuls 2007, Mendoza, Argentina

Vin nr. 9:
Dow’s Vintage Port 2000, Douro e Porto, Douro, Portugal

”Sjokolade”: Sjokoladeganache med kirsebær lagt i surøl, sjokoladejord, luftig vaniljekrem

Avslutning med kaffe og Shustoff Odessa Brandy (Ukraina).

Musikalske innslag underveis med (fra venstre på bildet under: Thomas Løseth, Iryna Bokal (opera)+David Scott Hamnes (piano) og Stig Nergård.



Neste
Neste

Populær Trimbach-Riesling er nå økologisk