holdt på å legge opp, TOK gull i nordisk

Foto: CF Wesenberg

Tidligere head sommelier i Speilsalen på Britannia, Nikolai Haram Svorte, ble søndag kåret til nordisk mester for 2025 under finalen i Nordisk Mesterskap for Sommelierer i Stockholm. Fra før har Nikolai en bronse og to sølv i Nordisk, samt tre seire på rad i NM for vinkelnere. Nå jobber han med champagne på heltid hos Christopher Moestue.

Under årets nordiske mesterskap kjempet Nikolai Haram Svorte først og fremst mot to sterke svenske deltakere, Albert Wendesten som tok andreplassen og John Sterner som kom på tredjeplass da de tre eter utslagsningsrundene møttes i finalen.

Tilsammen ti deltakere, to fra hvert av de nordiske landene, hadde kvalifisert seg til Nordisk. Norges andre deltaker var Aleksander Iversen fra Brasserie Coucou i Oslo.

Seierspallen i årets Nordiske mesterskap for vinkelnere. Vinner Nikolai Haram Svorte flankert av de to svenske finalistene Albert Wendesten som tok andreplassen og John Sterner som kom på tredjeplass.

Holdt på legge opp i fjor

-Hva betyr denne tittelen for deg?

-Etter å ha jobbet målrettet mot dette i hele min karriere, og vært nære på å lykkes ved et par anledninger, betyr det utrolig mye å endelig oppnå dette resultatet. Det har ikke alltid vært like lett å holde motivasjonen oppe, og for å være helt ærlig var jeg nære på å legge opp i fjor. Så mest av alt er jeg stolt over å ha klart å ta meg sammen og stable på beina en solid innsats, sier Nikolai Haram Svorte til VinPuls etter at seieren er sikret og han har fått tid til å trekke pusten igjen. 

-Hva var forventningene/målet før konkurransen?

-Med to andreplasser fra de to foregående årene ville alt annet enn seier denne gangen vært en stor nedtur, selv om nivået på motstanden selvsagt er veldig høyt. Sånn sett legger jeg mye press på meg selv, men det tvinger også frem hardt arbeid og jeg tror det må til for å hente ut så mye som mulig av mitt potensial.

Nikolai i aksjon under en tidligere finale, her i NM. Foto: CF Wesenberg

Skvise poeng ut av ukomfortable situasjoner

-Hva ble den største utfordringen for deg underveis?

-Det var en uvanlig lang og variert finale med mange vanskelige elementer som ikke nødvendig passet meg spesielt godt, så den største utfordringen var nok å forsøke å skvise mest mulig poeng ut av ukomfortable situasjoner hvor man føler at man egentlig ikke har helt kontroll. 

-Hva vil du bruke denne tittelen til, blir det nå satsning mot VM-deltakelse?

-Først og fremst er dette en bekreftelse for meg selv på at jeg har det som kreves for å levere på et internasjonalt nivå. Samtidig var det på ingen måte en perfekt opptreden fra min side og det er viktig å ta med seg denne lærdommen videre når jeg sikter mot nye mål. Jeg føler fortsatt at jeg har en god del å gå på og har lyst til å satse i hvert fall i et par år til for å se hva som er mulig å oppnå. Det er ikke opp til meg å avgjøre hvem som får delta i VM neste år, men jeg kommer til å gjøre det jeg kan for å få den muligheten, sier Nikolai Haram Svorte som takker Norsk Vinkelnerforening, og spesielt trenere Francesco Marzola og Knut-Espen Misje, for all hjelp og støtte i forberedelsene. 

Nikolai da han tok NM-seier nr 3 tidligere i år. Foto: CF Wesenberg

Tok sommelierutdannelse i 2018

Sunnmøringen Nikolai Haram Svorte er i dag product & sales manager i Remuage by Moestue, et champagnefokusert importselskap i Moestue Grape Selection-gruppen. Han begynte som sommelier i Speilsalen i september 2020, og hadde så stillingen som head sommelier fra april 2021 og frem til sommeren 2024.

Nikolai tok sin servitørutdannelse ved Spjelkavik vidregående skole. Sommerlierutdannelsen ble fullført ved Kulinarisk Akademi i 2018, og han viste seg frem som en dyktig konkurransedeltaker allerede to år senere, da han gikk til topps i Junior Wine Award i 2020. Året etter vant Nikolai Jeune Sommelier 2021 i Lyon, arrangert av Chaine des Rotisseurs. Deretter ble det NM-gull i 2022, 2023 og 2024, samt bronse (2022) og to sølv (2023 og 2024) i Nordisk mesterskap.

Han startet sin karriere i restaurantbransjen hos Restaurant Bro i Ålesund, før han senere jobbet som vinkelner ved Michelin-restauranten Under i Lindesnes og deretter ved Speilsalen på Britannia.

P.S. Nikolai Haram Svorte er ved siden å være kåret til Norges beste vinkelner to år på rad, også kjent som dyktig lydteknikker, og ikke minst som musiker, i metalbandet Conspectus der han har vært låtskriver, gitarist og vokalist. Gruppa har gitt ut flere album.

Neste
Neste

Inviterer til Ølfestival med to dagers “oppvarming”