Inviterer til Ølfestival med to dagers “oppvarming”

Festivalsjef Tommy Holen Helland. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Fredag 26. og lørdag 27. september inviterer festivalsjef og Gulating-driver Tommy Holen Helland igjen til Trondheim Craft Beer Festival (TCBF) i regi av Ølevent Trøndelag på Lager 11 på Sluppen. Festivalen, som startet i kjelleren på Byhaven i 2019, vokser for hvert år. Over 30 bryggerier fra inn- og utland deltar i 2025. I år plusses det også på med to ekstra dager med «oppvarming» før festivalhelgen, onsdag i Stjørdal, torsdag på ulike utesteder i Trondheim.

Onsdag 24.9 inviteres det til «Stjørdalsfestivalen», hvor man på Ersgard Gårdshotell får både foredrag og historier rundt malten og ølet som har fått en helt spesiell plass i den norske ølhistorien.

Det blir rett og slett en helaften viet til en av Trøndelags beste tradisjoner og et kulturminne mange mener det er verdt å ta vare på. Ti lokale stjørdalsøl-bryggere vil vise frem sine beste brygg og bekrefte at tradisjonene holdes i hevd ,slik at dette lokale ølet har en like viktig plass i ølets mangfoldige verden også i dag som for lenge siden.

Ikke bare en higen etter det nye

-Vi skal vise frem både historien og mangfoldet som eksisterer blant de lokale bryggerne der i dag. Det er å ta vare på kunnskapen rundt det Trøndelag har stått for innen ølbrygging gjennom hundrevis, for ikke å si tusen år. Ikke alt vi gjør må være en higen etter det nye, vi må ta vare på røttene også, sier festivalsjef Tommy Holen Helland til VinPuls.no.

Kommunedirektør i Stjørdal, Tor Jakob Reitan, åpner festivalen på Ersgard Gårdshotell med Stjørdalsølsangen. Så vil Stjørdaløl-komisar Lisbeth Gederaas og brygger Roar Sandodden fra Alstadberg ta deltakerne gjennom Stjørdaslølets innholdsrike historie. I Silobaren på gården blir det solgt lokal håndmat og drikke.

-Og for at flest mulig skal få med seg denne helt spesielle kvelden, setter vi opp buss fra Trondheim, slik at man er garantert å komme seg tur/retur på en god måte, understreker Tommy Holen Helland.

Fire dager med godt øl, lover festivalsjef Helland.

Tap takeover på fire utesteder

Torsdag 25. september skjer det mye spennende på ølfronten i Trondheim. Ikke minst blir det ekstra opplevelser der åtte ulike bryggerier sørger for Tap takeover med øl. Det skjer på utestedene Habitat (3 bryggerier), Den Gode Nabo (2), Moskus (2) og Hammerhead (1).

-Det blir bryggerifolk å finne over hele byen far barene åpner kl. 16.00. Og det blir ikke bare det å smake på øl fra disse bryggeriene for de som kommer innom, de får også muligheten til å snakke med bryggerne personlig. På disse utestedene blir det servert en del annet øl enn det som blir å finne på selve festivalen på lager 11 fredag og lørdag, understreker Tommy.

Festivaldager fredag og lørdag på Sluppen

God stemning og mye spennende øl på Sluppen, her fra fjorårets TCBF-arrangement på Lager 11.

Selve Trondheim Craft Beer Festival fredag og lørdag byr på øl fra over 30 bryggerier, samt sider fra to siderier i tillegg. 1/3-del er trønderske, 1/3-del nasjonale og 1/3-del internasjonale bryggerier, så mangfoldet er stort.

-Ja, det blir mye å velge mellom i løpet av de seks timene deltakerne får til å gå rundt og smake og vurdere. Dessuten inviterer vi til Master classes, hvor det serveres fem øl og fem historier fra fem bryggerier som alle får tyve minutter hver til å presentere seg. Øl- og matpairing skal det også bli, så her kan man få en «full aften». For ikke å glemme de åtte street food-restautantene som har tilhold på Lager 11, sier Tommy Holen Helland.

Han sier at Trondheim Craft Beer Festival har et litt annet utgangspunkt enn Bryggerifestialen som ble holdt på Torvet i august. TCBF er nok mer en festival også for de mer interesserte, ja, til og med nerdene.

-Det baserer seg mer på kunnskap her. Det har vært viktig for oss å sørge for at bryggeriene kommer med sine egne bryggere til festivalen, slik at publikum får møte dem som står bak de forskjellige ølene og kan bidra med hele historien. Men det skal være en «nedpå» festival også, ikke noe stress, og alle skal føle at de får noe igjen. Øl er ikke bare business, det skal være gøy også, avslutter Tommy Holen Helland.

Neste
Neste

Dette er de beste pub’ene og barene i Trondheim