when in rome - Her er guiden du trenger-

Illustrasjon hentet fra boka “En smak av Roma”

En smak av Roma
Jon Berg og Lars G. Rein-Helliesen
Gursli-Berg Forlag
Kr. 399,00

Anmeldt av Ulf Dalheim

Hvor ofte drar vi ikke på storbyferie, sjekker inn på hotellet og så går ut på byen for å lete etter et godt sted å spise, drikke vin, ta en kaffe eller få den ekstra opplevelsen.?

For så å ende opp i en endeløs trasking gate opp og gate ned, hvor det ene stedet etter det andre får tommelen ned fordi vi tror at rundt hjørnet, det er der finner vi "gull". Og du til slutt sitter igjen med, nok en gang, et skuffende turistifisert og smakløst måltid i et overbefolket lokale, eller en svært dårlig matopplevelse i et tomt, slitent lokale som selv turister avskyr.

Men nå trenger ikke reisende til Roma lenger å frykte en ny nedtur som de gruer seg til å fortelle om etter hjemkomst. For med denne nye "gastro-guiden" fra Jon Berg og Lars G. Rein Helliesen, kan du både manøvrere deg rett til de beste plassene, skjult bak en dør eller trapp midt i den heftigste turiststrømmen. Eller utforske tilbud som frister deg til å ta beina fatt (eller metro/buss/taxi) for å dra på oppdagelsesferd til helt nye opplevelser hvor du finner det nye, litt mer ukjente Roma.

Reiselitteratur med historisk bakgrunn

Duoen bak "En smak av Roma" leverer med denne boka reiselitteratur som både gir deg Romas rike og lange, og i europeisk sammenheng viktige historie, og dessuten tar deg rett inn i dagens hektiske storbyliv hvor også det moderne Roma er viktig å få med seg.

Dette gjøres med entusiasme og kunnskap. Utestedene de har plukket ut beskrives så du formelig ser tapetet på veggene, hører glassene klirre bak bardisken og i hvert fall kjenner liflige dufter fra kjøkkenet sive inn i rommet hvor du sitter og sluker side etter side i boka, mens du noterer deg adressene.

Flotte fotografier viser deg folkeliv og god stemning, enten det er på uteserveringen i en travel gågate eller i kjelleren på en bygning med historisk sus. Roma og Italia på sitt mest spektakulære - og folkelige.

Ikke bare gourmetmat og pizza…

"En smak av Roma" har den litt misvisende undertittelen "en guide til de beste spisestedene", som på matsiden omfatter alt fra (noen få) Michelin-restauranter til de enkle pizzabulene hvor du kanskje helst henter noen stykker take away-staglio.

For boka har så mye mer å by på enn gode restauranter. Den er nemlig krydret med tips om byens beste matmarkeder, noen utvalgte (og gode) vinbarer/vinbutikker, de beste kafeene, iskrembarer, bakerier, stedet for den luksusfrokosten samt spennende ostebutikker.

Hva mer trenger man egentlig for en langweekend i Roma? Eller aller helst, hvis man skal få med seg "alt" som boka byr på av fristelser - en uke eller to...

Enten du menger deg med turiststrømmen ved Pantheon, trasker rundt i Trastevere eller er innom Piazza Navona, så er det skjulte skatter å finne hevder gastronomene, historikerne og livsnyterne Jon og Lars. Og disse stedene finner du av og til bare noen få skritt fra de mest hektiske og overbefolkede gatene. Jon og Lars guider deg dit!

Historie, kultur eller mat. Ja, takk -absolutt alt når det gjelder Roma!

Fotfattere med solid bakgrunn

Lars G. Rein-Helliesen er antikkhistoriker med studietid i nettopp Roma, så her er han skikkelig på hjemmebane. Hans 15 år i restaurantbransjen og over 25 års virke som vinimportør, primært av italienske viner, gjør at han i tillegg kan risle av sin lidenskap for mat og vin ut over boksidene. Da er han mer enn på hjemmebane.

Sammen med gourmand, forfatter og historiker Jon Berg, til daglig kommunikasjonssjef i Kommunal- og distriktsdepartementet, utgjør de en duo som flommer over av lyst til å dele sine opplevelser, fortelle om folkene bak de utvalgte stedene og når det passer seg smette inn med riktige og viktige bakgrunnshistorier.

Et stort pluss ved boka "En smak av Roma" er hvor ryddig den er satt opp, systematikken i presentasjonen, det lille, men oversiktlige kartet hvor de anbefalte stedene er plottet inn, og naturligvis er det info om hva de heter, adressen og hvordan du booker deg plass.

Det er bare å bestille billetter, folkens. Det fikk i hvert fall jeg lyst til å gjøre. Men husk å ta med denne guiden. Ciao Roma!

Lansering av boken er mandag 27. oktober 2025.

Neste
Neste

gull til 10 utesteder, heder til tre vinkelnere