har startet på langt løp mot master of wine-titel

Marianne Monin og Andreas Bjørnstad har fått plass ved Institute of Masters of Wine. Foto: Nova Beverage Group

To av produktsjefene hos vinimport-selskapet Nova Beverage Group, Marianne Monin og Andreas Bjørnstad, har fått plass på Master of wine-studiet. Dette er den høyeste utdannelsen det er mulig å ta innen vinverdenen, og det er et meget smalt nåløye både å komme og å komme frem til eksamen. Siden Vinforum-redaktør Arne Ronold ble Master of wine i 1993, har bare seks andre norske vinfolk bestått eksamen.

-Vi synes det er veldig flott og inspirerende at to ansatte har kommet inn på MW-studiet. Vi kommer til å støtte opp på beste måte, bl.a. med å gi dem muligheter for mye smaking, sier Fredrik Medhus, partner og medeier i Nova Beverage Group som omfatter de heleide datterselskapene Oslo Wine Agency, Winery, Winemarket, Ideal Wines og Grape Company. Nova har også eierskap i Malt Norge (89,9%), Bevhouse (50%), Vininor (50%) og Vinima (40%).

Den ene av Master of wine-kandidatene, Marianne Monin har vært hos Nova/Oslo Wine Agency i åtte år, siden november 2017. Andreas Bjørnstad begynte hos importøren i mars 2020.

Jobber med å utvikle produktene

Nova ble stiftet i 2015, med 2016 som første hele driftsår. Marianne jobber som Product & Quality Manager med ansvar for både kommersiell oppfølging og kvalitet i porteføljen. I tillegg deltar hun i blending og gjennomfører kvalitetskontroll for å sikre at vinene holder riktig stil, kvalitet og oppfyller norske krav. Andreas er Key Account Manager, med arbeidsoppgaver som produktsjef- og utvikler. Han har produsentansvar med bred portefølje med fokus på både små familieeide vingårder til større kommersielle prosjekter. Jobber også med sensorisk analyse og å kvalitetssikre viner til prosjekter.

Andreas Bjørnstad har jobbet i vinindustrien siden 2013, dahan startet som ekstrahjelp i Vinmonopolet-butikk. Deretter jobbet han i vinbutikk i Australia, fulgt av to år som sommelier i restauranten The Reserve Wine Bar i Newcastle i Australia, ved siden av arkitektstudier. 

Marianne Monin er opprinnelig fransk og kom fra restaurantbransjen. Før hun flyttet til Norge i 2011 jobbet hun på flere Michelin-restauranter i Frankrike. I Norge startet hun først hos Terje Ness på Oro, og var senere med videre til Onda. I 2013 gikk hun over til importbransjen og begynte i Eurowine i Soleragruppen. Der jobbet hun bl.a. sammen med de som senere startet Oslo Wine Agency i 2017.

Master of wine-studier

Marianne Monin og Andreas Bjørnstad vil ta den høyeste utdannelsen som finnes innen vin

Foto: Christina Casp

-Hva var motivasjonen/grunnen til at dere begynte å jobbe med vin?

Marianne: Under studietiden oppdaget jeg at interessen for vin var mer enn en hobby – jeg forstod at dette var noe jeg ønsket å vie yrkeslivet mitt til. I 2006 byttet jeg derfor bachelor i sosiologi mot den franske videreutdanningen Mention Complémentaire Sommellerie, og året etter begynte jeg som sommellerlærling på en to-stjerners Michelin-restaurant. Jeg deltok i konkurranser tidlig i karrieren, blant annet finalen i Best Student Sommelier of France (Chapoutier trophy) og semifinalen i French Master of Port. Dette ga meg både motivasjon og bekreftelse på at jeg hadde valgt riktig vei. Arbeidet i høykvalitetsrestauranter i Frankrike og Norge forsterket ønsket om å fordype meg enda mer i vinens verden.

Andreas: Jeg fikk tidlig lidenskap for faget, til historien og kulturen som er knyttet til vinens verden. Besøkte, smakte, leste om vin før fylte 18 og var i større grad eksponert for det tidlig fra familie.

-Hva slags og når har dere tatt annen utdanning innen vin - vinkelneren eller W-SET?

Marianne: Jeg er utdannet sommelier i Frankrike i 2008. Jeg startet på WSET Diploma i 2021 (sammen med Andreas) og fullførte utdanningen i 2024.

Andreas: Tok W-SET 3 intensiv med Marianne høsten 2021, og startet Diploma høsten 2022, noe som jeg ble ferdig med våren 2024.

 -Hva gjorde at dere bestemte dere for å begynne på Master-studiet?

Marianne: Etter hvert som erfaringen min vokste, vokste også behovet for mer kunnskap. For meg er vin et fagfelt som konstant utfordrer og utvikler deg, og der man aldri blir «ferdig utlært». Master of Wine fremstår derfor som en naturlig videreføring – både faglig og personlig. Jeg drives av læring, men også av å dele kunnskap, støtte andre og bidra til et sterkt fagmiljø. IMW sitt fokus på kritisk tenkning, global forståelse og kunnskapsdeling samsvarer fullt ut med mine egne verdier og ambisjoner.

Andreas: Jeg har for nå valgt å jobbe i vinindustrien, og ønsker da å gå 100 prosent inn for å oppnå det gjeveste akademisk sett innen vin. Timingen er riktig, da jeg er tidlig tredveårene og har tid og kapasitet til å hive meg ut i master-studiet. 

Marianne Monin og Andreas Bjørnstad. Foto: Nova Beverage Group

 -Hva blir den største utfordringen?

Marianne: Alt ved MW-studiet er utfordrende. Det er et ekstremt høyt faglig nivå og et stort tidspress. Men jeg ser på det som å stå ved foten av et fjell – planen er å utvikle meg steg for steg, på best mulig måte.

Andreas: En kombinasjon av strukturert planlegging og gjennomføring med høy selvdisiplin. 

-Hvor lenge regner dere med å bruke på studiet?

Marianne: Det er veldig vanskelig å si. Det avhenger både av progresjon, jobb og livssituasjon underveis.

Andreas: Dersom jeg gjennomfører, så håper jeg på 4 år som er minimumstiden det kan ta. Ser ikke bort ifra at det tar lenger tid.

 -Hva blir veien videre etter at dere eventuelt får tittelen Master of Wine?

Marianne: For meg handler ikke Master of Wine-tittelen om et endepunkt, men om et nytt kapittel. Jeg ønsker å bruke kompetansen enda mer aktivt i arbeidet med produktutvikling og kvalitet. Samtidig vil jeg bidra mer til kunnskapsdeling i bransjen, både gjennom faglige foredrag, mentoring og samarbeid på tvers av miljøer. På sikt ønsker jeg også å være en tydelig stemme internasjonalt, spesielt innen kvalitet, terroir-forståelse og bærekraftig vinproduksjon. Målet er å skape merverdi – både for produsenter, kolleger, og kunder.

Andreas: Fortsette å bidra i den grad jeg gjør i dag, men med langt høyere kompetanse. Samt jobbe tettere med å kommunisere vin akademisk i form av undervisning og foredrag, og forhåpentligvis lage vin og bruke mer tid utendørs.

-Noen forbilder innen vinverdenen?

Marianne: Jeg har hatt mange forbilder gjennom årene. Et av de første var Andreas Larsson (Red: merittert svensk vinkelner), som jeg traff for første gang i 2007. Jeg har også vært veldig heldig og fått jobbe med flere topp-sommelierer i Frankrike, blant annet Marco Pelletier og Manuel Peyrondet. I Norge er jeg spesielt imponert over sterke kvinner som har skapt seg et navn i vinverdenen, som Heidi Hansen, Tone Veseth Furuholmen og Julie Nyheim, samt dyktige kvinnelige norske vinjournalister.

Andreas: Det er et riktig godt antall mennesker i vinindustrien som jeg har jobbet med og som har hjulpet meg langs veien som jeg ser opp til. Fra de første som tok hånd om meg på Vinmonopolet til mine to mentorer i Australia som jeg står i stor gjeld til ut ifra hvor mye lærdom de ga og ansvar jeg fikk. Til de MW’ene som i dag som veileder meg med stor støtte og kunnskap. Mitt personlige forbilde er min farfar, som er den som viste og lærte meg de sidene ved vin som dro meg inn med historie og kultur knyttet til dyrkested.

-Hva slags viner drikker dere helst selv, favorittregion eller favorittprodusent?

Marianne: Jeg er fransk, og historisk sett drikker jeg helst franske viner. Jeg elsker spesielt viner fra litt mindre kjente regioner som Savoie og Beaujolais. En av mine favorittprodusenter er Mee Godard i Morgon. De siste årene har jeg også begynt å drikke mer vin fra «den nye verden», og jeg er spesielt glad i australske viner.

Andreas: Det varierer iht. hva som interesserer meg der og da. Kjøper kun en stk av hver enkelt vin, og aldri samme vin om igjen (mua om det er ny årgang), så jeg smaker variert. Jeg er altfor ung til å ha vært med på Burgund-toget, så jeg oppsøker andre regioner av høy kvalitet for de druene. Er generelt svak for australsk og new zealandske viner i klassiske og i nye stiler, etter fem år med studier der nede. Middelhavsviner har også et sted i hjertet fra mye tid brukt i barndommen. Gjerne litt syresvake hvitviner med karakter, eller saltaktige røde.

Dette er de syv Masters of Wine vi har i Norge per 2025.

Info: Norges første Master of Wine, og lenge den eneste, ble Vinforum-gründer og redaktør Arne Ronold (t.v. på billedcollagen), som besto eksamen og ble uteksaminert fra Institute of Masters of Wine allerede i 1993.

Senere fulgte (fra vensre) Maj Tjemsland i 2009, Sebastian Bredal i 2010, Aina Mee Myhre og Julie Chéné Nyheim i 2017, Heidi Iren Hansen Vestvik i 2020 og Tone Veseth Furuholmen i 2024.

Totalt er det siden Institute of Masters of Wine ble opprettet i 1953 totalt 517 kandidater som har bestått eksamen og kan føye til tittelen MW bak navnet sitt.

Neste
Neste

Sjekk ut dagens luke i VinPuls julekalender!