Sjekk ut dagens luke i VinPuls julekalender!

VinPuls Julekalender er tilbake! Hver dag frem til selveste julaften vil vi presentere utvalgte viner som er verdt å sjekke ut. Det kan være viner som egner seg godt til forskjellig julemat. Eller det kan være viner eller vinprodusenter som har en spesiell historie å fortelle. Muligens også viner som du ikke visste om fra før, og som vekker din interesse. Kanskje også en vin eller en vinstil som du bare må prøve. Så følg med!

Vinene som er plukket ut til årets julekalender vil få egen omtale og vurdering, men vi vil også presentere produsenten bak vinen.

Luke 2 i VinPuls Julekalender 2025:

I dag skal vi til Piemonte, og sjekke ut to viner som er laget på de to mest brukte og populære druene i denne regionen - barbera og nebbiolo.

Borgogno Barbera d'Alba 2023
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbera d'Alba
Basisutvalget - 4663601
Kr. 239,90 0-3 år
For mange er dette akkurat hva man forbinder med barbera fra Alba. En vin og en stil som kan brukes til mangt i førjulstiden. Til mat, mye forskjellig innen kjøtt, men også til bare kos - eller en ostekveld. Stor fruktighet, rik og bærpreget, fra modne bringebær og sursøte kirsebær til sorte plommer. Hint av tørket frukt, lakris, krydder, fat.
Produsent: Giacomo Borgogno & Figli
Importør: Arcade Wines

Pelassao Corte Enrichetta Langhe Rosso 2023
Rødvin
Italia, Piemonte, Langhe Rosso
Basisutvalget - 13159501
Kr. 174,90 0-3 år
Tiltalende, delikat og frisk blend av barbera og nebbiolo. Rubinrød på farve, lett floral duft med innslag av fiol og rose. Moden rdbærfrukt mor kirsebær,skogsbær og røde plommer. Hint av lakris, krydder, urter, teblader, milde tanniner. Ett av de beste kjøpene blant vinene lansert i november 2025. Solid value for money! Pørvd den til svinekjøtt eller kalv, samt til modne oster. Perfekt buffet-vin.
Produsent: Azienda Agricola Pelassa Daniele
Importør: Einar A. Engelstad

Innovator og rebell – historisk Barolo-hus

Borgogno-anlegget midt i Barolo by er godt synlig, øverst i byen på det høyeste punktet. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Borgogno er i dag et tradisjonelt drevet, men «oppgradert» Barolo-hus, siden 2008 eid og drevet av Farinetti-familien, gründerne bak Eataly. Daglig leder og ansvar for vinene har Andrea Farinetti sammen med ønologen Beppe Caviola. Vinhuset har en årlig produksjon på rundt 200-250 000 flasker, og har en sterk internasjonal posisjon, særlig i premiumsegmentet for Barolo.

Vinene lages i klassisk stil med lange maserasjoner, fermentering i betong, lagring på store slavonske eikefat. I vinmarkene har det siden Farinetti kom inn i 2008 gradvis vært en overgang til økologisk drift.

Borgogne har 31 hektar med vinmark, fordelt på bl.a. Cannubi, Liste, Fossati, Cannubi San Lorenzo og San Pietro delle Viole i Barolo, samt arealer rundt Alba og i Tortona-området for Timorasso.

“Glemte” 20 000 flasker i 20 år

To episoder i Borgogno-historien er verdt å fortelle. Den ene er fra 1920, da Cesare Borgogno overtok ansvaret. Dette året «glemte» 20 000 flasker Riserva-vin. Flaskene hentet han frem fra kjelleren igjen og begynte å selge de tyve år senere. Da skapte han en tradisjon som Borgogno praktiserer den dag i dag, nemlig å legge unna en viss andel av årets produksjon, for fremtidig nytelse.

Det er ikke mange vinhus du kan besøke og finne en flaske fra ditt eget fødselsår i butikken eller kjelleren. Hos Borgogno kan det være mulig.

Protestvinen som ble en stor suksess

Rebellen: Da Borgogno ikke fikk sin Barolo godkjent av kontrollkomiteen sendte de likevel vinen ut på markedet, under navnet “No Name”. Historien er gjenfortalt i kjellerutstillingen hos vinhuset midt i Barolo by. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Den andre episoden er mer nylig og handler om vinen «No Name» som er blitt en internasjonal suksess og som selger godt også i Norge. Starten for dette litt merkelige prosjektet var muligens med 2005-årgangen som Borgogno som vanlig presenterte for den offisielle godkjenningskommisjonen i Piemonte (konsortiet som regulerer DOCG-klassifikasjon). Men der ble den avvist som Barolo - kommisjonen anså den visstnok som «atypisk» for klassisk Barolo, og nektet DOCG-godkjenning.

I stedet for å destruere vinen eller selge den som «vanlig» vin, valgte Borgogno å flaske den under navnet «No Name» med merket «Etichetta di Protesta» («protestetikett»). Dette var en bevisst markering - en stille protest mot byråkratiet og rigide reguleringer som de følte underkjente en vin de anså som verdig Barolo. Vinen kom første gang på markedet i 2009-2010 og er blitt en stor suksess her i Norge, og internasjonalt.

Familiehuset som bare blir bedre og bedre

Brødrene Daniele og Davide Pelassa driver Cantina Pelassa i dag. Her sammen med foreldrene Maria Teresa og Mario som etablerte det lille familievinhuset i 1960. Foto: Cantina Pelassa

Azienda Agricola Pelassa Daniele, eller Cantina Pelassa som det også omtales, har sterke bånd til Norge og Trondheim. Davide Pelassa har vært på besøk hiten rekke ganger og da den kjente trondheimsmaleren Håkon Gulvåg skulle lansere viner med sine egne malerier på etikettene, var det til Pelassa han og hans partnere gikk.

Da passer det bra at Pelassa selv beskriver vinene sine som “kunstverk” - for de legger vekt på at hver flaske skal fortelle historien om terroir, jord, klima og håndtering av vinene med omhu og respekt.

Pelassa er et lite familiedrevet vinhus med rundt 12 hektar vinmarker nær landsbyen Montà d'Alba i Roero-regionen i Piemonte.

Firmaet ble grunnlagt i 1960 av Mario Pelassa og kona Maria Teresa Viglione. I dag er det sønnene Davide Pelassa og Daniele Pelassa som driver vinhuset.

Davide Pelassa sjekker ut kvaliteten på en ny vin sammen med sin far Mario. Foto: Cantina Pelassa

Tradisjonelt har Davide hatt hovedfokus på vinmarkene (dyrking, jordsmonn, vinstokker), mens Daniele ofte omtales som “ansiktet utad” - vinmaker, ansvarlig for kjelleren, flaskingen og eksport/markedsføring. De to brødrene beskriver prosjektet sitt som et moderne, men fortsatt familiedrevet vinhus med omtanke for tradisjon, kvalitet og terroir.

I tillegg til vinmarkene i og rundt Montà d'Alba har de også vinmarker i nærheten av Verduno/Barolo-området.

Jordsmonnet i Roero, hvor hovedmengden av druer høstes, er ofte preget av kalkholdig, sandig og mineralsk jord, noe som gir karakteristiske viner med eleganse og terroir-preg - noe Pelassa selv fremhever som en styrke.

Pelassa produserer et bredt spekter viner - både hvite, røde og noen bobleviner – men med hovedfokus på druer som passer til jordsmonn og klima i Piemonte/Roero/Langhe. Hoveddruene i produksjonen er primært arneis for hvite viner og nebbiolo og barbera for de røde.

Deres Barolo'er fra enkelte årganger har fått høye poenger hos kritikere som Robert Parker og James Suckling.

Med bunnsolid kvalitet i forhold til pris, og viner med tydelig karakter av Roero/Langhe – både de hvite og de røde – representerer de et godt alternativ til de mest kjente “store navnene”.

Luke 1 i VinPuls Julekalender 2025:

Fotoillustrasjon: Vidar Olerud - www.imagelab.no

Matthias Gaul Julegriesling 2024
Hvitvin
Tyskland, Pfalz
Bestillingsutvalget - 16498301
Kr. 215,00 0-3 år
Frohe Weihnachten! Vi åpner årets første julekalenderluke med en riesling ("Griesling" - morsomt navn, forresten!) som har en fin balanse mellom syre (7,3 gr/l) og sødme (6,1 gr/l). Med andre ord: Anvendelig til mye av det vi spiser av julerelatert mat i disse dager. Helst ribbe, men svinestek og kalkun vil også gå fint, kanskje til og med lutefisk. Svært typeriktig riesling, pent avrundet, men med god friskhet (grønne epler, bakte sitroner), fin frukt med innslag av fersken, lett mineralitet og hint av blomster og urter. 12% alkohol, druer fra 30 år gamle vinstokker. Med denne i vinskapet er man forberedt på det meste i førjulstiden.
Produsent: Matthias Gaul
Importør: Vinetum

Dette sier importøren Vinetum om sin julevin:

"Bakgrunnen for at vi valgte denne som en hvit julevin var at vinmonopolene sa det var mange alternativer på rød julevin på markedet, men at de savnet en bra riesling. Riesling blir jo dessuten ofte anbefalt til julemat pga syren og den fete maten. Da vi spurte Matthias Gaul om å finne en riesling som passet til vårt konsept, valgte de en vin med balansert syre og god fruktkonsentrasjon".

Fjerde generasjon Gaul som lager vin i Pfalz

Matthias Gaul fotografert ute i vinmarkene i Pfalz. Men det er ikke ofte han slapper av slik. Han arbeider hardt og dedikert og regnes som en av Tysklands store vintalenter. Foto: Weingut Matthias Gaul

Weingut Matthias Gaul er en kvalitetsorientert, moderne produsent fra Asselheim ved Grünstadt i nordlige Pfalz, helt i toppen av Deutsche Weinstraße. Her har familien drevet med vin i flere generasjoner; bestefaren begynte å tappe vin på flaske på 1950-tallet, og siden 1996 har Matthias selv hatt ansvaret for gården. Dermed er han fjerde generasjon vinmaker, med utdanning fra Geisenheim og erfaring fra blant annet Rhône og Burgund.

I tillegg til å jobbe med riesling har Matthias Gaul fokus på burgundersorter, og lager viner med et tydelig kalkpreg og en stil som kombinerer friskhet, energi og seriøs dybde.

Disponerer 35 hektar med vinmarker

I dag har vinhuset Gaul rundt 35 hektar vinmarker rundt Asselheim og delvis Kallstadt (bl.a. Saumagen). Mye er plantet på kjølige, nordlige deler av Pfalz med kalkrike, ofte ganske karrige jordsmonn. Høyden går opp til ca. 300 m.o.h., noe som gir en relativt sen modning og markante, mineralske viner.

Weingut Matthias Gaul regnes i dag som en av de mest spennende yngre produsentene i Pfalz. Ifølge chatgpt omtaler flere kilder ham som et av Tysklands store vintalenter, og vinene får jevnlig høye poengsummer i guider som Falstaff og Vinum, særlig for pinot noir og hvite burgundere. At arbeidet i vinmarkene gjøres manuelt og med relativt lave avlinger, bidrar til konsentrasjon og presisjon i vinene.

Neste
Neste

vinimportørene gir deg “black Monday” på Polet