bringer glød til en bydel som manglet nettopp det

Glød på Elgeseter er som en asiatisk oase, varm, innbydende, spesiell. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Med åpningen av «nye» Teknostallen og alt dette påkostede bygget nå har å by på, har Trondheim fått en ny attraksjon. Med restauranten Glød by Robata midt inne i det imponerende bygget, tilføres bydelen et konsept og et lokale som garantert kommer til å lokke matglade gjester dit fra hele byen, i tillegg til mange tilreisende. Kun to uker etter åpning leverer restauranten på et nivå som gjør at VinPuls triller en klar 5’er, en sterk en sådan.

Glød by Robata
Professor Brochs gate 6
7030 Trondheim
Telefon: 474 95 398
Web: https://glodrestaurant.no/

Øverst i Elgeseter gate, før du møter de nye høyhusene i Holtermannsveien, begynner det nå å bli godt fortettet av nybygg. Teknostallen, som opprinnelig ble oppført som trikkestall for Trondheim Sporveier for drøyt hundre år siden, ligger litt skjult bak den trafikkerte hovedveien inn til Trondheim sentrum fra sør.

Som å tre inn i en ny mystisk verden

Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Når du ankommer restauranten fra en anonym avstikker i Professor Brochs vei, midt mellom den nye avdelingen til kafekjeden Snurr og nyskapningen Mellom, en kombinasjon av bar, scene og kafe, finner du Glød. Litt skjult, men en skinnende liten perle.

Når du en hustru førvinterkveld entrer bygget, føles det som å tre inn i en ny mystisk verden. Innenfor en litt trang yttergang med en minigarderobe åpenbarer det seg et megastilig lokale, i sjatteringer av sølv, gull og sort. Det er høyt under taket med lamper, glitrende «fossefall», blomster og utsmykninger med krukker og figurer.

Det er pent, avdempet og stemningsfullt. Med avslappende, rolig Buddah Bar-chillout på høytalerne, kan dette bli en fin kombinasjon av en lounge og restaurant. Et sted å trives.

Todelt lokale - fra rask lunsj til sen middag

En lang gang deler Glød-lokalene i to, en lys kafedel for lunsjgjester, avdempet restaurantdel for kveldsdining. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Glød-lokalene er todelt, en avdempet restaurant og en langt mer striglet og opplyst kafedel. En mørk, mystisk kveldsseksjon og en lys og livlig dagseksjon. Beregnet på enten raske lunsjer eller lange, rolige kvelder. Mellom dem er det en lang gang forbi kjøkken og anretning.

Menyen på Glød er ekte asian crossover, eller «fiery asian dinner» som det står på en plakat ute i «Hagen», midt inne i den om bygde Teknostallen. Fiery kan oversettes med flammende, brennende, hissig. Og mange av rettene har et bra sting, uten at det er brukt for mye chili eller annet sterkt tilbehør. Veldig bra balansert, faktisk.

Lokale råvarer møter asiatiske teknikker, heter det også. For Glød er bygget på erfaringene og rettene driverne har hatt ved Robata Asian Fusion i Munkegata. En restaurant VinPuls har rangert svært høyt blant utestedene i Trondheim.

Små deleretter eller en full meny

Glød by Robata er det fulle navnet på nyskapningen. Og i likhet med moderrestauranten oppfordrer også Glød utespiserne til å dele på mange småretter fremfor å sitte med en større hovedrett hver. Sammen med våre medspisere valgte vi å gå for «Glød fusion», en meny med seks av kjøkkenets utvalgte retter til kr. 795,00.

Starten var med tartar på biochebrød. En liten munnfull bare, utrolig god, men egentlig bare en oppvarmer, for den ble fortært i et jafs. Vi hadde bedt om ett glass champagne hver da vi satte oss ved bordet, men det kom en helflaske i vinkjøleren. Så vi fant raskt ut at det var greit det, musserende ville så godt til både tartaren og neste rett – Halibut ceviche. Boblevinen var dessuten veldig hyggelig priset, og i tillegg god og matvennlig: Beaumont des Crayeres Grande Réserve Brut til kr. 1150,00 (kr. 409,90 på Polet).

Fra stat til mål - champagne (t.v.), ameriansk zinfandel (t.h.). I midten to av rettene, Halibut og Duck gyoza. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Tiltalende priset vinkart, om enn lite

Vinkartet på Glød er ikke spesielt omfattende (foreløpig, ble det sagt), men prisingen er gjennomgående svært tiltalende. Flere av vinene har en flaskepris fra 600-800 kroner, og det er ikke lenger hverdagskost i Trondheim.

De to andre vinene vi valgte denne kvelden var amerikanske Dierberg Santa Rita Hills Chardonnay 2021 til kroner 990,00 (kr. 339,90 på Polet) og Bogle Family Old Vine Zinfandel 2020 til kroner 950,00 (kr. 279,90 på Polet. Begge leverte mer enn godt nok til rettene vi fikk servert.

Kveite-cevichen ble servert med leche de tigre-marinade (normalt laget på kokos, hvitløk, chili, ingefær, lime, koriander, fiskekraft). Fine, delikate fiskebiter, passende spicy marinert, fiffig servert med søtpotetmousse og mais. Og delikat presentert. En fulltreffer som champagnen taklet utmerket.

Til hvitvinen kom to retter som viste spennvidden i menyen ved Glød. Først bakt blomkål med svart sesamsaus og en aldri så liten touch av trøffel, dernest kveite igjen, denne gangen i bakt form og helt perfekt varmebehandlet.

Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Perfekt tilberedt kveite slår det meste

Det var delte meninger rundt bordet om blomkålretten. Var den nok bakt eller for rå, og passet egentlig sausen til? Ja, mente to av oss, de to andre var litt tvilende.

Kveita var det ingen tvil om. Lite slår et perfekt tilberedt kveitestykke, her med en slags japansk dashi-saus med sitrongress, i tillegg til gullrot og fennikelpuré. Veldig godt! Og vinen vi hadde valgt gjorde jobben også her. Amerikansk chardonnay kan ofte ha for mye eikepreg, her var frukt, mineraler, syrefriskhet og fat godt balansert. Store og gode glass ble også hentet frem, et ekstra pluss til betjeningen denne kvelden.

Etter en liten selvvalgt pause var vi klare for kveldens to kjøttretter. Og ny vin kom i glassene. Skal jeg være ærlig, så er viner på zinfandel-druer ikke noe vi velger så ofte når vi er ute på byen. Men Bogle Family gjør en god jobb med en drue som ofte gir viner som er for søtlig og syltetøypreget. Så den satt bra til de to neste serveringene.

Litt daff gyoza, mør og perfekt stekt entrecôte

«Duck gyoza« (rettene på Glød presenteres med engelsk tekst) var kveldens lille nedtur. Tilbehøret var søtpotet (igjen) og søt soyasaus. God saftig gyoza-deig, men her savnet vi litt mer spicy og krydret smak på andekjøttet. Så da ble helheten litt daff.

Det vi savnet her, fikk vi til fullt monn igjen i avslutningen, grillet entrecôte med ponzu, brunet smør og blomkålpuré. Mørt og perfekt tilberedt kjøtt, smakfull sjy som gjorde at vi faktisk spurte etter det vi hadde savnet gjennom hele kvelden, brød til å «sleike» tallerkene med.

-Brød serverer vi ikke, det står ikke på menyen, fikk vi høre. Men like etter kom det likevel nyristet brioche til bordet, og dermed var vi alle fornøyd. Slik skal god service utføres!

Mens vi venter: Her får du sitte mens du venter på at bordet ditt gjøres klart for kvelden. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Glød by Robata har høye ambisjoner. Det viser både kvaliteten på lokalet og bredden i delerettene på menyen. Og tastingmenyen var en bra reise gjennom Glød-landskapet. Ikke alt er helt på plass ennå. Men så er to uker kort tid i restaurantverdenen, så VinPuls er ikke i tvil om at dette blir et solid tilskudd til restauranttilbudet i et område av byen hvor det frem til nå har vært lite spennende å finne.

Neste
Neste

ETT av høstens beste billigkjøp fra bordeaux