Vignamaggio er MER OM VIN enn mona lisa
Det har vært vinproduksjon der i over 620 år. Men Villa Vignamaggio i Greve in Chianti er ikke en Toscana-produsent som hviler på gamle meritter. Med entusiastisk eierfamilie i ryggen, og et erfarent, men fremoverlent team som støtter vinmakeren Barbara Tamburini, anerkjent innleid konsulent, har Vignamaggio løftet kvaliteten på de etablerte vinene og samtidig skapt fornyelse i toskansk vinproduksjon.
I tillegg til de historiske Vignamaggio-vinene, imponerer en 100% cabernet franc, i en region hvor sangiovese-druen fortsatt er den soleklare ledestjernen.
Fant cabernet franc i sangiovese-vinmark
-Det er litt tilfeldig at Vignamaggio ble ett av de første vinhusene i Toscana med fokus også på cabernet franc. De forrige eierne oppdaget plutselig at det var cabernet franc-vinstokker i en vinmark man trodde var en ren sangiovese-mark. Dette var i 1990, så vi har en 35 år lang historie med denne druen, sier Barbara Tamburini.
Barbara Tamburini er en anerkjent ønolog som i 25 år har jobbet som konsulent hos flere kjente vinhus i Toscana. Siden 2020 har hun laget viner ved Villa Vignamaggio. Foto: Vignamaggio
VinPuls møter henne i en digital smaking sammen med vinhusets ønolog og vinmarksansvarlige Francesco Naldi og salgsdirektør Jacopo Astorino. Naldi er den med solid erfaring fra arbeid i kjelleren og vinmarkene hos Vignamaggio. Selv har Barbara jobbet for vinhuset siden 2020.
Fokus på terrior og druenes egenart
Ettersom hun i sitt arbeid som vinmaker alltid har fokusert på terroir og druenes egenart, i kombinasjon med vinhusets identitet, finner Barbara Tamburini det veldig givende å jobbe for Vignamaggio. Ulike mikroklima, variert jordsmonn og druer plantet rundt i forskjellige vinmarker som totalt utgjør 65 hektar, gir henne stort spillerom. Vignamaggio har vinmarker i flere av de elleve forskjellige AGU (Additional Geographical Units) som ble introdusert i 2021 for å kunne definere spesifikke dyrkningsområder i Chianti Classico.
-Men vindrikkerne må gjenkjenne oss. Det er viner med historie som lages her. Og hver vin har sin egen personlighet. Så vi har tradisjoner som er viktige å ta vare på, understreker Barbara Tamburini.
Et utrolig flott hageanlegg omgir den store renessansevillaen på Vignamaggio-eiendommen. Foto: Vignamaggio
Historien bak Vignamaggio er lang og sterk, helt tilbake til 1250 da adelsfamilien Gherardini etablerte seg i hjertet av det som i dag er Chianti Classico, i Greve in Chianti. De bygget først sin renessansevilla øverst på en kolle på en side av dalen, men flyttet over elva Greve og inn på Villa Vignamaggio på den andre siden etter at de var blitt utvist fra Firenze i 1300. Den opprinnelige renessansevillaen ble i 1302 ødelagt under kampene som raste mellom de ulike grupperingene som kjempet om makten i området.
Hundre år senere var det blitt roligere i regionen, det ble oppgangstider og i 1404 startet Amido Gherardini vinproduksjon på eiendommen Vignamaggio. Resten er, som det ofte heter, historie. Få vinhus i Italia har en like lang historie med vin.
Hvor var Mona Lisa egentlig fra?
Noen vil også ha det til da at Leonardo da Vinci i årene fra 1503 til 1506 arbeidet med sitt berømte maleri a Mona Lisa, mener man at det var med eiendommen Vignamaggio som bakteppe. Og at modellen, Lisa Gherardini, var født der. Det som er korrekt, er at denne Lisa var gift med Francesco del Gioconda og bodde i Via Maggio i Firenze. Så kunne det være at adressen Via Maggio ble oppfattet eller tolket som Vignamaggio?
Uansett har Vignamaggio i dag en meget anerkjent vin som heter Monna Lisa i sin portefølje, en vin naturligvis dedikert til Leonardo da Vincis Mona Lisa. Vi skal komme tilbake til den og de øvrige klassikerne fra Villa Vignamaggio som i dag er både et flott vinhus og et populært besøkspunkt for vinturisme.
-Ja, det er viner med historie som er laget her. Villa Vignamaggio er for mange et ikon for Chianti Classico. Så vi har noe å leve opp til, sier Barbara Tamburino.
Klimaendringer betyr også andre endringer
Men først mer om cabernet franc-vinen vi hintet til innledningsvis. Dette er en drue som er vanskelig å dyrke frem i god utgave hvis ikke klimaet stemmer. Global oppvarming har gjort at ønologer i Chianti gjerne prøver ut nye druevarianter.
-Cabernet Franc er en viktig drue for oss, ettersom den har vært i vinmarker her lenge. Selv har jeg jobbet med denne druen også tidligere, så jeg ble glad da jeg fikk se at de hadde den her ved Vignamaggio. Nå gjør klimaendringene at den blirhelt moden, som har vært et problem tidligere. Og jeg synes den får en helt egen karakter her ved Vignamaggio. Denne vinen er i ferd med å bli et ikon for oss, mener Barbara.
Klassisk Toscana-landskap: Buktende åssider omkranset av sypresser. Foto: Vignamaggio
-Hvilke grep må dere ellers gjøre for å holde tritt med klimaendringene?
-Vi har opplevd endringer pga gobal oppvarming de siste 25 årene, så vi har allerede erfaringer å bygge på. Nå ser vi at vinmarker som er plantet sør-vest leverer bedre enn tidligere. Så når vinmarker hvor vinstokkene har eksponering øst-nordøst skal replantes, kan vi endre dette. Det blir nok mer øst-vest eksponering fremover. Vi må også vurdere å bruke andre rotstokker og å pode dem med andre kloner av sangiovese, planter som gir små druer. Lengre tørkeperioder krever planter med røtter som dypere. Med økende regn i august/september opplever vi at planter med store bær har lettere for å få råteskader. Jeg tror det blir viktig å studere mer for å forstå endringene som skjer, svarer Barbara Tamburino.
Egen stil, egen identitet
-Hvor plasserer Vignamaggio seg i dagens Chianti/Toscana?
-Jeg mener vi har en egen stil, vår egen identitet. Som betyr ren, fersk frukt, eleganse gjennom riktig bruk av fat, kompleksitet uten å ta bort drueuttrykket og god balanse, at ikke noe blir for dominant. Hver vin behandles forskjellig, med opphold på store fat (som for Terre di Prenzano) eller kun små tønner (barriques) som for Monna Lisa, svarer Barbara.
Ønolog Francesco Naldi (t.v.) og salgsdirektør Jacopo Astorino deltok i smakingen sammen med vinmaker Barbara Tamburini. Foto: Vignamaggio
Underveis i smakingen diskuterer vi nyvinninger/endringer som er gjort i Chianti Classico-klassifiseringen, bl.a. UGA-opprettelsen fra 2021 og introduksjonen av Gran Selezione-vinene i 2014. Hierarkiet i Chianti Classico er nå slik: Chianti Classico Annata (standardutgave) – minimum 12 måneders lagring. Chianti Classico Riserva – minimum 24 måneder. Chianti Classico Gran Selezione – minimum 30 måneder, egne druer, ekstra kvalitetskrav.
ChatGPT oppgir at formålet med å innføre Gran Selezione var: Å heve prestisjen og markedsverdien til Chianti Classico-viner. Å skille ut de aller beste vinene produsert av eiendommene selv. Å konkurrere med andre prestisjeområder som f.eks. Brunello di Montalcino og Barolo. Å tilby forbrukerne et tydeligere kvalitetshierarki.
Nøyere utvelgelse av druer
Vinen må inneholde minst 80 % sangiovese (som i vanlig Chianti Classico), resten kan være godkjente lokale druer (som canaiolo, colorino) eller internasjonale (som merlot, cabernet sauvignon).
-Gran Selezione gir oss muligheten til å ha en nøyere utvelgelse av druer. Vinene skal primært vise frem sangiovese-druen på sitt ypperste. Jeg er tilhenger av å bruke 100 prosent sangiovese i Gran Selezione, som f.eks. i Brunello di Montalcino-vinene. Men jeg må innrømme at det kan være 5-10% cabernet sauvignon i vår utgave, avhengig av årgangene, opplyser Barbara.
Vinmaker Barbara Tamburini er klar på at sangiovese er Chiantis store stjerne innen druefamilien, men liker å jobbe også med andre varianter, først og fremst merlot og cabernet franc. Foto: Vignamaggio
Hun forteller videre at de gjerne eksperimenterer med nye druer. Det handler om å være forberedt på at endringer må skje. Flere druetyper og mange forskjellige vinmarker med ulikt jordsmonn gir Vignamaggio-teamet mange muligheter.
Sangiovese, cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc er de viktigste rødvinsdruene. Selv er Barbara veldig glad i merlot-druen. Petit verdot, chardonnay, pinot blanc, trebbiano og malvasia (de to siste for Vin Santo) dyrkes også.
-Uansett hva som skjer klimamessig fremover, så må vi sørge for at vindrikkerne gjenkjenner oss. Vi må ha fokus på vår måte å lage vin på. Viner med personlighet. Vi skal lage viner som folk vil drikke med glede. Først ett glass, så ett til, og så hele flaska, sier Barbara Tamburini med et smil.
-Hva med global oppvarming og alkoholprosent?
-Det blir en større og større utfordring. Det vil ikke være en løsning bare å høste druene tidligere. Vi må heller se på eksponeringen mot sol i vinmarkene, hva slags kloner vi bruker og også, som nevnt tidligere, hvilke rotstokker vi velger å bruke. Det går helt klart mot andre måter å jobbe på i vinmarkene. Vi praktiserer ikke green harvest nå, men må nok vurdere det i fremtiden. Kanskje kan vi ved å bruke utvalgte gjærtyper også få til å redusere alkoholprosenten med 0,5-1,0 prosent, svarer Barbara Tamburini.
Fire viner smakt fra Villa Vignamaggio
Villa Vignamaggio Cabernet Franc 2019
Rødvin
Italia, Toscana, IGT Toscana
Bestillingsutvalget - 16454001
Kr. 699,90 0-10 år
Kan godt kalles en supertoscaner, denne. Produksjon på 10-15 000 flasker, avhengig av årgang. 24 måneder på franske eikefat, nye og andreårs. Godt modnet frukt, med stor konsentrasjon, intens. Avrundede, men merkbare tanniner, god lengde. Plommer, bjørnebær, solbær. Noe urter, krydder, fat.
Produsent: Villa Vignamaggio
Importør: Norvin
Villa Vignamaggio Terre di Prenzano Chianti Classico 2020
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico
Bestillingsutvalget - 735001
Kr. 289,00 0-4 år
Mørk frisk frukt, mot sorte kirsebær, kjerner, moreller, tranebær og skogsbær. Bløt, runde tanniner, kun hint av eik. 100% sangiovese fra 4-5 forskjellige vinmarker rundt landsbyer i Greve.
Produsent: Villa Vignamaggio
Importør: Norvin
Villa Vignamaggio Gherardino Chianti Classico Riserva 2021
Rødvin
Italia, Toscana, Chianto Clasico Riserva
Ikke i Norge
0-6 år
Flott konsentrasjon, lang avslutning. Herlig konsentrasjon medbærfrukt mot både røde og mørke bær, hunt av kakaoog vanilje. Pent integrerte tanniner. Laget på 90% sangiovese, 10% merlot fra vinmarker i Greve og Panzano. Alt plukket for hånd. Sangiovese lagret på store fat, merlot på barriques. 18 måneder.
Produsent: Villa Vignamaggio
Villa Vignamaggio Monna Lisa Chianti Classico Gran Selezione 2017
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico Gran Selezione
Bestillingsutvalget - 735301
Kr. 475,00 0-8 år
Klassisk, dyp, konsentrert og solid Chianti. Deilig frukt. Oser av modne kirsebær, granateple, plommer. En del tanniner, på den bløte siden. Lær, urter, hengt kjøtt, fat. Intens, men delikat.
Produsent: Villa Vignamaggio
Importør: Norvin