UNIKE STEDER - OG Tips om gode lunsjplasser
Baklandet Skydsstation har også fått internasjonal oppmerksomhet.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Baklandet Skydsstation
Øvre Bakklandet 33
7016 Trondheim
Telefon: 739 21 044
Web: www.skydsstation.no
En kafé som både er en institusjon og en turistattraksjon. Holder til i et fredet bygg fra 1791, hvor det har vært hattemaker, meieri/melkeutsalg, snekkeri og vaskeri, men kanskje ikke skysstasjon. Hjemmekoselig, flere små rom, skjeve gulv og vegger, fredet bakgård, selskapslokale i 2. etasje. Spesialitetene som trekker folk er klappkak, sildetallerken, pannekaker og reinsdyrgryte. Samt byens, ja, kanskje Norges beste utvalg av akevitter (over 300 hundre).
Antikvariatet har en helt særegen stemning. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Antikvariatet
Nedre Bakklandet 4
7014 Trondheim
Telefon: Nei
Web: Kun Facebook
Du har ikke fått med deg den ekte Bakklands-sjela før du har vært en kveld på Antikvariatet. Åpnet i 2009 som en kombinert bar og musikkafe, og er det ennå, dog adskillig utvidet. For her er det kulturarrangementer nesten daglig. Trubadurer, jazzorkestre, bokbad, quiz, teater og standup. You name it! Trivelig utendørsservering, men det er lokalet inne du må oppleve, fylt til randen av ting og tang. Bøker, kunst, duppedingser. Supert utvalg av øl, og noe mat, bl.a. smakfulle supper og gode sandwicher.
Blomster og Vin
Nedre Bakklandet 21
7014 Trondheim
Telefon: 924 28 979
Web: www.blomsterogvin.no
Dette utestedet kan være vanskelig å definere. Vinbar? Ja! Restaurant? Det også! Men først og fremst en hyggelig, lun, spesiell og hjemmekoselig plass i et lite lokale som tidligere var antikvitets/bruktbutikk, i sokkel/kjelleren på et gammelt bakklandshus. Blomster og Vin gjorde pizzavarianten kalt pinsa populært i Trondheim, og på vinkartet finner du mest italienske viner, noen spesialimportert av driverne.
De beste lunsjstedene i Trondheim
Fint å spise lunsj både inne og ute ved Sellanraa. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Sellanraa Bok & Bar
Kongens gate 2
7011 Trondheim
Telefon: 469 12 480
Web: www.sellanraabar.no
Navnet på denne supergode kafeen hinter naturligvis til hovedpersonen i Knut Hamsuns legendariske bok Markens Grøde. Og de har (naturligvis) også et bakeri kalt Isak. Dessuten ligger de vegg i vegg med hovedbiblioteket. Sellanraa har kun åpent for sen frokost og lunsj, men bedre midt på dagen-spise får du definitivt ikke i Trondheim. Rettene på menyen skifter ofte, ut fra tilgangen på bl.a. fisk. Men du verdens så originale og smaksrike de er! Gode på kaffe (fra Pala kaffebrenneri) er de også, og skjer det noe på kveld er det helst bokbad med spennende forfattere.Hevd Torget/Adressabygget.
Vi Fire Cafe & Interiør
Olav Tryggvasons gate 42
7011 Trondheim
Telefon: 918 39 724
Web: Bare Facebook
Dette er faktisk en av byens aller beste lunsjsteder, garantert oversett av mange. Beliggenhet er i Ravnkloa, og forvent overdådige kakefat i disken og solide, store lunsjretter på tallerkenen. Velkomponerte, velsmakende salater, knalltøffe «blings» (bl.a. med 220 grams angus ytrefilet) på hjembakt brød, samt husets anbefalinger (blåskjell eller biff) vil garantert sørge for at du blir mett. Men ikke gå uten å ha prøvd noen av kakene. Et sted hvor hele familien vil trives.
Phoenix Gastropub
Munkegata 26
7011 Trondheim
Telefon: 960 01 740
Web: www.phoenix-trondheim.no
På et hjørne mot det store Torvet i Trondheim ligger det et "glasshus", i sin tid et påbygg til hotellet som het Phoenix. Det ser ut som en slags blanding av trikk og engelsk pub. Inne er det ingen hvite duker, og bestikket står i en kopp på bordet. Uhøytidelig, altså, men med ambisjoner. Menyen byr på små og større retter som er en blanding av rustikk husmannskost og moderniserte hverdagsretter, frembragt og tolket av Michelin-kokk Christoffer W. Davidsen. Fish'n'chips-varianten er allerede blitt en signatur, men her serveres det også gjerne bruchetta, tataki med fisk eller langtidsstekt kjøtt. På kveldstid er det mer fokus på bardrift i tillegg.
Hevd Torget
Kongens gate 18
7011 Trondheim
Telefon: 738 21 616
Web: www.hevd.no
Hevd Håndverksbakeri har nå tre utsalg i sentrum, men vi velger originalen og «moderskipet» på Torvet (som blir til Una Pizzeria på kveldstid). Bakeriet og kjøkkenet ligger vegg i vegg, så her er det mye gode dufter når du kommer som gjest. Ikke for stor meny, men veldig smakfulle smørbrød og toaster, samt burger og salater frem til kl. 15.00. Det er italiensk mesterbaker som regjerer ved ovnene, med fokus på surdeigsbrød, men han frister også med en del gode søte bakervarer.
Bifrons
Bispegata 9A
7013 Trondheim
Telefon: 731 00 250
Web: www.bifrons.no
Cafe Ni Muser i den tidligere bispeboligen var et begrep og ble sterkt savnet av brukerne da ildsjelene bak bestemte seg for å avslutte i 2024. Inn kom etter hvert folka bak Troll og Gubalari, som med Bifrons valgte å utvide i forhold til tidligere drift, ikke minst med større arealer ute, og mer variert mat- og drikkemeny. Bygget, som også huser kunstforeningens administrasjon, har både sjel og historie, og har fått et nytt liv og et løft med nye drivere. Restaurantens navn henter inspirasjon fra biskop Peder Olivarius Bugge, en kontroversiell skikkelse som vandret i Trondheims gater på midten av 1800-tallet.
Grafen
Kongens gate 8
7011 Trondheim
Telefon: 469 63 364
Web: www.grafentrondheim.no
Sentralt i Trondheim, øverst i Nordre gate, ligger den tidligere Telegrafbygningen, som nå huser det nedlagte Mercursenteret samt kafeen/spisestedet Grafen. Lokalet med sin høyde under taket og flere avdelinger, gir oss et pust fra storbyer ute i Europa. det gjør også menyen, som starter med Skagen-smørbrød og ender opp i Moules Frites. God plass inne og ute gjør at det burde gå greit å bare droppe inn for lunsj der, men det er alltid lurt å bestille. Også på kveldstid, da med utvidet meny som også omfatter kalvesnitzel.
Vi Fire Cafe & Interiør er en liten perle og et godt lunsjsted rett opp for Ravnkloa. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim