La ned pennen, laget egen akevitt

Akevittmaker Trine Wiik-Lehmann. Foto: Vibeke Glosli

I mange år skrev hun om øl- brennevin i Dagens Næringsliv. Nå har Trine Wiik-Lehmann laget sin egen akevitt. 3. september ble hennes Arctic Aquavit lansert på Vinmonopolet. Dermed følger hun etter en annen norsk kvinne som også lager eget brennevin, Marte Bøhn, som i tillegg er utdannet cognac-destillatør.

Trine Wiik Lehmann var i mange år fast brennevinsanmelder i Dagens Næringsliv (DN). Men i 2024 skiftet hun ut tastaturet til fordel for et engasjement i importbransjen, da hun igjen begynte å jobbe i vin- og brennevinsbransjen, med jobb hos Gaia Gruppen.

Hun er utdannet både øl- og vinkelner, har studert Wset L3, og har tidligere jobbet for Vinmonopolet, Arcus og B&R Wine, samt vært aktiv i Norsk Vinkelnerforening og vært redaktør for bladet Vin & Brennevin. Hun har også nettsiden "Trines verden i glasset" hvor man kan lære om ulike drikker, vinkombinasjoner og få tilpassede arrangementer.

Hennes første akevitt er laget ved Egge Gård, som ligger i hjertet av den vakre og frodige Lierdalen nær Drammen. Familien Egge kjøpte gården allerede i 1702, og er i tillegg til vin- og spritproduksjon kjent for dyrking av bl.a. epler og jordbær. Høsten 2022 gikk Gaia Gruppen inn på eiersiden.

Kjent også for Isple og musserende vin

Egge Gård benytter kun lokalt dyrket frukt og har i dag en omfattende produksjon av alkoholfri og alkoholholdig drikke av prisvinnende kvalitet. Egge Gård Iseple har hatt stor suksess også internasjonalt. I tillegg til sider og den musserende Egge Gård One på druene solaris og pinot noir, destilleres det også eplebrennevin, akevitt og single malt på gården.

Etter Gaia-overtakelsen i 2022 har store investeringer blitt gjort og både gården og Egges kjente produkter har vært gjennom en oppgradering under ledelse av Helge Steingrim og Gunn-Turi Ådnegård.

Fange den arktiske naturen

Trine Wiik-Lehmann kom inn i Gaia Gruppen i april 2024 etter flere år som skribent og fast brennevinsanmelder for Dagens Næringsliv. Hun engasjerte seg raskt i brennevinsproduksjonen på Egge Gård, og sammen med teamet der har hun utviklet den nye Arctic Aquavit.

-Vi ønsket å lage en akevitt som fanger essensen av den arktiske naturen, forteller Trine Wiik-Lehmann om den nye akevitten. En akevitt som både skal kunne komplimentere norsk tradisjonsmat og kanskje spesielt det gode norske viltkjøttet, men som også skal kunne nytes helt for seg selv.

Egge Gård Arctic Aquavit er basert på norsk potetsprit og destillert norsk villkarve som har modnet på spanske sherryfat i tre år. Denne basen er smaksatt med destillerte multer, kantarell og tyttebær. Den beskrives som fyldig, rund og kompleks, med et balansert krydderpreg og en fruktig og lang ettersmak.

-En hyllest til vår arktiske natur og den norske mat- og drikketradisjonen, sier Trine Wiik-Lehmann.

Neste
Neste

Dette er trondheims fem beste restauranter