utforderne til restauranttoppen i trondheim

Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Det var ikke helt enkelt å plukke ut de aller beste restaurantene i Trondheim, blant minst et dusin kandidater. Det ble fem på topp per september 2025. Men det finnes utfordrere til topplisten. Her er kandidatene som kom nærmest. Noen av dem er absolutt aktuelle for “opprykk” ved neste oppdatering.

Det berømte badekaret midt i restauranten på Bula Neobistro, hvor kveldens drikke blir avkjølt. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Bula NeoBistro
Prinsens gate 32
7011 Trondheim
Telefon: 405 55 529
Web: www.bulabistro.no
Bula Neobistro ble skapt i etterkant av at gründeren bak, Renée Fagerhøi, i 2016 vant den norske utgaven av Top Chef. Før det tok hun 3. plass i NM i kokkekunst to år på rad. Senere ble hun kåret til Årets kjøkkensjef av Norske Kokkers Landsforening. Bula er et ellevilt lokale innerst i en bakgård hvor det serveres sprelsk kvalitetsmat som lever opp til titlene på hennes to kokkebøker, «Fritter shjiten» og «Kjøkkenfest». Du vet ikke alltid hva som venter deg ved et besøk hos Renée & Co, men kjedelig eller uinteressant blir det aldri. Og garantert syrefreskt! Bula Neobistro er noe helt for seg selv i det trondhjemske matfatet.

Restaurant Saga (anbefaling Michelin)
Fjordgata 1
7010 Trondheim
Telefon: 919 14 912
Web: www.spontanvinbar.no
Saga ble navnet da Spontan Vinbar (endelig!) fant ut at det var fornuftig å skille mellom driften av vinbaren og restauranten. Da Spontan Vinbar åpnet i Jomfrugata var det like spennende å spise som å drikke vin på der, men kjøkkenet fikk ikke alltid nok oppmerksomhet. Etter at de flyttet til nye flotte lokaler i nabobygget til Olavshallen og Grand Olav Hotel, var det derfor naturlig at kokkene fikk steppe opp. Lokalt er todelt mellom vinbar og restaurant, men vinkjelleren og personalet er fortsatt felles. Og nå får kjøkkensjef Fredrik Engen og hans kokker muligheten til å briljere, ofte med en tiretters smaksmeny hvor sjømat står i førersetet. På sitt beste er maten de serverer i det absoluttet toppskjiktet, da er det lite som skiller Saga fra å rykke opp til topp 5.

Tollbua (anbefaling Michelin)
Brattørkaia 13B
7010 Trondheim
Telefon: 960 04 070
Web: www.tollbua-trondheim.no
Med sølvvinner i Bocuse d’Or på kjøkkenet og femdobbelt norgesmester for vinkelnere i serveringen, er det lov å ha store forventninger til nykommeren som åpnet nede ved sjøkanten på Brattøra i Trondheim i februar 2024. Og Christoffer W. Davidsen og Henrik Dahl Jahnsen, som bygget opp Speilsalen på Britannia til Michelin-stjerne, leverer godt. Restauranten utgjør 1. etasjen i et stort gammelt bygg i jugendstil, oppført for tolletaten i 1910. Størrelsen (totalt 1400 kvm) er en utfordring, men en laaang bardisk og sitteplasser langs ytterveggen fungerer bra. Maten er slik man skal forvente den på en «leken gourmet-bistro», med oppfinnsomme smaker og tilbehør til mye sjømat og mye hvitt i glassene. Vinkjelleren ser også ut til å vokse seg større for hver gang vi er innom.

Brasserie Britannia. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Brasserie Britannia
Dronningens gate 5
7011 Trondheim
Telefon: 738 00 800
Web: www.britannia.no
Hjørnet var et begrep i «gamle dager» i Trondheim, ofte møtestedet for byens fiff. Nå huser hjørnelokalet på Britannia Hotel en restaurant som kan minne om et brasseri du kan finne i storbyer som Paris og New York. Stilrent, småstivt og luftig. Med tidligere Bocuse d’Or-deltaker Håvard Werkland som ny kjøkkensjef fikk restauranten etter sommerferien i 2025 et løft den faktisk trengte. Maten er blitt mer fransk, men med både en amerikansk og en aldri så liten nordisk twist. Helt uformelt er det ikke, det tilhører tross alt Britannia. Menyen er imidlertid så folkelig det går an å være, når fransk brasseristil er forbildet. Østers, tartar og kyllinglår tar deg med til Frankrike, reinsdyrbiff og kremet fiskesuppe drar deg tilbake til Trøndelag. Det vil uansett være en fin matreise å «dine» på Brasserie Britannia.

Kombo
Nordre gate 12
7011 Trondheim
Telefon: 731 90 100
Web: www.komborestaurant.no
Kombo (av Klempe og Dons) er Trondheims nye og heteste «snakkis», nyåpnet i 2025 på taket av en rehabilitert bygård i Nordre gate, med 360 graders utsikt over Norges fineste by. Duoen var fra før kjent (og beryktet) for sine pop-ups med sprelske retter fra kokk Håvard Klempe hvor den prisbelønte bartender Jørgen Dons satte ville cocktails til. Det er farverike og nyskapende drinker som blir tilbudt til den både kreative og originale smaksmenyen også ved Kombo. De første månedene har leveransen fra kjøkkenet vært noe variabel, fra det helt fenomenale til noen litt diffuse kreasjoner hvor smakene ikke helt har vært i balanse (for mye salt). Men Kombo har det meste som skal til for å etablere utestedet som en «don’t miss»-opplevelse i Trondheim. En omfangsrik og god kreert vinliste, med masse flott champagne, gjør at vinelskere ikke skal frykte at det bare er cocktails å få der. Men ta for all del sjansen på en cocktail eller to til noen av rettene også!

Robata Asian Fusion
Munkegata 11
7011 Trondheim
Telefon: 735 09 490
Web: www.robata.no
Robata er bygget på erfaringene fra Trondheims første rene sushi-restaurant, som åpnet nederst i Munkegata, rett over Ravnkloa, allerede i 1998. Først benevnt East Sushi & Noodles, fra 2002 kjent som Sushi Bar, og som etter hvert fikk flere avleggere i Trondheim og faktisk også i Kristiansund. Etter ombygging og utvidelse gjenåpnet den i 2022, og skiftet deretter navn til Robata Asian Fusion i 2023, for å understreke at endringen innebar et langt steg opp fra å være en sushirestaurant. Dette er ikke på noen måte mainstream, her får du alt fra vanlig sushi til grillet kjøtt. Litt av hvert, men ikke for mye av noe, er konklusjonen om man velger sharing-menyen, som absolutt anbefales. Den bekrefter at ambisjonene er høye, noe som også restaurantlokalet viser, både stilfullt, koselig, nyskapende og inviterende.

Robata Asian Fusion. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Ai Suma
Kjøpmannsgata 57
7011 Trondheim
Telefon: 735 49 271
Web: www.aisuma.no
Det er lett å glemme/overse Ai Suma, men da begår man en tabbe. I en gammel brygge (pakkhus) ved Nidelvens bredd finner du et lokale som kombinerer det rustikke med det koselige. Den røffe byggestilen med mye treplank er godt kamuflert/integrert i et design med stort fokus på lamper og tilpasset interiør. Det samme preger menyen, som er presentert under slagordet «Let’s meat tonight». Fokus er med andre ord på kjøtt og grill, alt fra lam, reinsdyr, hjort og okse til amerikansk côte de boeuf. Men vi har også fått super fersk fisk og sjøkreps tilberedt med perfeksjon der. Maten ved Ai Suma er ambisiøs, men ikke jålete. Og det er lett å føle seg hjemme og trives der.

Osteria Moderna
Carl Johans gate 6
7011 Trondheim
Telefon: 941 58 491
Web: www.osteriamoderna.no
Nærmere Italia enn Osteria Moderna kommer du ikke i Trondheim. Så er det da også ekte italienere som står bak restauranten som er større enn den ser ut for utenfra. For når kommer inn ser du at det luftige åpne, lokalet også har en fin 2. etasje. Både stilig, effektivt, farverikt, moderne og innbydende. Dette er en up-to-date italiensk bistrorestaurant, som tilbyr en meny som gir deg en smak av det ekte Italia. Om du ønsker «full pakke», bestiller du «Menu in condivisione», som betyr en omfattende meny som skal deles. Om ikke dette er ditt valg, så er det mange gode enkeltretter å velge blant, både kjente og kjære og noen mer originale. Rapporter sier at service og kunnskap ikke alltid er helt på topp, men det tar de igjen på sjarm, velviljen og ikke minst kvaliteten på det som serveres. Dette bør være en favoritt blant de mange som sverger til italienske vibber. En god, litt annerledes vinliste har de også, med viner som de importerer selv, og som gir deg muligheten til å smake vin som ikke er listeført på Vinmonopolet.

Kalas & Canasta
Nedre Bakklandet 5
7014 Trondheim
Telefon: 928 52 527
Web: www.kalasogcanasta.no
Bakklandet er et must å besøke for tilreisende til Trondheim. Og stikker du innom «Kalas» får du alt av bydelens sjarm, kos og originalitet på ett sted. Det gamle trehuset rommer både bar med utsikt til gata, kjøkken og tre ulike spiseavdelinger, en av dem i en innglasset tidligere «patio» (bakgård). Helt fra Renée Fagerhøi var der som kjøkkensjef har restauranten hatt en spennende, smakfull og ikke minst egenartet dagens meny som balanserer tradisjonelt og moderne, med fokus på sesongens råvarer. Fiskesuppen er liksom alltid der, og trolig god, og tar du ikke 5-retteren bør du spørre etter dagens fisk eller dagens kjøtt. Det pleier å være sikre valg.

Emilies Eld Restaurant & Bar
Kongens gate 30
7012 Trondheim
Telefon: 479 31 000
Web: www.emilieseld.no
Navnet henspiller på en fusjon mellom Emilies Et Spisested og den opprinnelige Eld Restaurant & Bar. Inspirasjonen er hentet fra restauranter i internasjonale storbyer, som Chicago, Paris og London, noe ikke minst lokalene viser til fulle. Flottere restaurantlokale er det vanskelig å finne i trønderhovedstaden. Maten bekrefter at ambisjonen er et samspill mellom norske råvarer og et moderne kontinentalt kjøkken. «Klassisk og godt i et flott lokale» var tittelen på VinPuls sin omtale av Emilies Eld i 2023. Folkelig «fine dining». Emilies Eld har dessuten et vin- og drikkekart som for den innvidde kan by på noen svært gode kjøp. Det er alltid fint å se vinkart hvor man har viner med litt alder, og hvor de også er godt priset.

Emilies Eld har et av byens fineste lokaler inne, men også en fin uteservering mot Prinsens gate. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Frati
Kongens gate 20
7011 Trondheim
Telefon: 735 25 733
Web: www.frati.no
Navnet Frati er blant de mest historiske og suksessfulle i Trondheims restaurantverden, skapt av italienske Paolo Minervini i 1973 (i et litt anonymt lokale i 2. etasje i Munkegata), senere videreført og løftet til de store høyder av sønnen Michael Minervini som i dag er byens ubestridte restaurantkonge. Dagens Frati er et stort, moderne og ofte stappfullt lokale over halvannen etasje like ved Torvet. Menyen er italiensk, med pasta og pizza av solid kvalitet. Men du får drypp fra andre matkulturer også, og ikke minst den gode og hyggelige servicen som alle Minervinis steder er kjent for. Ta også en titt på vinlisten, den er solid. Og er du ekstra tørst, så vit at det brygges eget øl hos ØX, som holder til i kjelleren.

Olgas
Dronningens gate 10B
7020 Trondheim
Telefon: 736 03 065
Web: www.olgas.no
Olgas er restauranten i Trondheims nyeste attraksjon, teateret Nye Hjorten og kunstmuseet Pomo (Posten Moderne) som. Reitan-familien står bak. De hentet inn Bula-driver Renée Fagerhøi som «kreativ utvikler». Og kreativt er det virkelig det som er satt på menykartet! De startet med at de skulle ha 4 S’er, suppe, salat, sandwich og spagetti. Men Olgas er blitt mye mer enn det – med alt fra Innherredsodd til biff og kveite. Det viktigste av alt – det smaker spennende og solid. To nye S’er der altså!

Sjøgangen Spiseri
Brattørkaia 17B
7010 Trondheim
Telefon: 454 88 889
Web: www.sjogangenspiseri.no
Dette er restauranten som dukket opp da fenomenale Kraft Bodega dessverre stengte dørene mot slutten av 2024. Noen av de samme kokkene er heldigvis med videre, ikke minst Andreas Espenes, som i sin tid sto bak Fem Bord som i en periode var blant Norges mest spennende innen fine dining. Sjøgangen Spiseri (gitt navn etter gangbrua som går fra jernbanestasjonen til kaia) er ikke fine dining, men vi gjenkjenner noe av smaksopplevelsene fra Kraft. De sier selv at de er ambisiøse, men at målet er en ujålete nabolagsrestaurant. Anbefalingen er 7-retteren med en smak av hele menyen som tilbys til kun kr. 495,-. Bedre deal er det vanskelig å finne i Trondheim. I tillegg er det (til lunsj) fokus på noen fantasifulle smaksbomber av «danske smørrebrød». De er til å dø for! Be også om å få se hele vinlisten, for der kan det dukke opp godbiter fra både fem Bord og Kraft Bodega-tiden…

Forrige
Forrige

Dette er trondheims fem beste restauranter

Neste
Neste

her kan det være mange opprykkskandidater