Britannia har fått to nye head sommeliers
Britannia Hotel har gjort endringer i vinteamet sitt. Aron Grønås har forlatt Speilsalen til fordel for studier og deltidsjobbing for Franzén i Stockholm. Inn som ny head sommelier er Armin Begic kommet. Han har solid Britannia-erfaring, men kom nå fra Olgas rett over gata. Også i Vinbaren er en ny head sommelier på plass. Erik Strugstad er tilbake på Britannia, 16 år etter at han var lærling ved hotellet.
Armin Begic er ny head sommelier i Speilsalen på Britannia Hotel.
Foto: Even B Solheim/Britannia
-Det er artig å få denne sjansen. Jeg har vel innerst inne alltid hatt lyst til å jobbe i Speilsalen. Men jeg har vært forsiktig med å nevne det. Har hverken spurt eller søkt på jobb der tidligere. Akkurat nå passet det for begge parter. Jeg har bare vært ved Olgas siden 1. desember i fjor. Det er et kult og morsomt konsept, så det var vel bare Speilsalen som kunne lokke meg bort derfra så raskt, sier Armin Begic (44) som kom fra Røros Hotel til Britannia før gjenåpningen i 2019.
Armin har lang erfaring fra hotell- og restaurantbransjen, bl.a. på VIP Lerkendal, før han var nærmere tyve år på Røros hvor han var innom Bergstaden, Vertshuset , Krambua (Skanchebua) og Røros Hotel. Før han gikk til Olgas i desember fjor, var han hovmester på Brasserie Britannia i tre år fra 2019, deretter jobbet han som vinkelner i Vinbaren.
Etterfølger to NM-vinnere for vinkelnere
Som head sommelier i Speilsalen blir han den fjerde i denne stillingen siden gjenåpningen i 2019. Henrik Dahl Jansen (nå Tollbua) var den første, kjent for å ha vunnet NM for vinkelnere fem ganger. Han ble etterfulgt av Nikolai Haram Svorte (nå i vinimportørbransjen som leder av Remuage by Moestue, et champagnefirma). Haram Svorte er tredobbelt NM-vinner for vinkelnere. Den tredje vinsjefen i Speilsalen var Aron Grønås som allerede har dratt videre til nye eventyr i Stockholm.
-Det har vært en utrolig lærerik og spennende tid ved Britannia, sier Aron som i Stockholm skal studere økonomi og jobbe deltid på Brasserie Astoria. Det er en av to restauranter som Sveriges for tiden kanskje mest kjente kokk, Bjørn Frantzén, driver i hjemlandet.
Restauranten Frantzén har tre Michelin-stjerner, det samme har en av Bjørn Frantzéns satsninger internasjonalt, Zén i Singapore. I tillegg driver Bjørn Frantzén også Brasserie Astoria i Singapore, Villa Frantzén i Bangkok, Studio Frantzén i London, Studio Frantzén og FZN i Dubai og Brasserie Astoria i Marbella. Neste år åpner han sitt tredje utested i Stockholm, en grillrestautrant. Så Aron Grønås kan få mange muligheter for en videre karriere i Frantzén Gruppen.
Genuin interesse for faget
-Jeg har store sko å fylle, så det er viktig for meg å ta rollen på alvor. Å få være head sommelier i Speilsalen er en stor og utrolig givende oppgave. Jeg har en genuin interesse for faget, og ser frem til å arbeide med den imponerende vinkjelleren på Britannia. Etter hvert gleder jeg meg også til å bidra med egne innkjøp og videreutvikle utvalget, sier Armin Begic om sin nye rolle på Britannia.
-Dine forgjengere var alle svært aktive på konkurransefronten. Er det noe du også vil være?
-Det har jeg ikke tenkt så mye på ennå. Men det er ikke umulig. Det hadde jo vært morsomt. Med store barn hjemme får jeg kanskje bedre tid til slikt nå, svarer Armin Begic.
I Speilsalen skal ha jobbe i team med restaurantsjef Philip Døhl, kjøkkensjef Håkon Solbakk og soussjef Hugh Collier-Baker (fra New Zealand).
Begynte på Backlund som 13-åring
Erik Strugstad er tilbake på Britannia som head sommelier i Vinbaren, 16 år etter at han var på hotellet som servitørlærling.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Mens Armin Begic begynte i Speilsalen 1. april, har Erik Strugstad vært på plass på Britannia siden nyttår, og i Vinbaren fra mars. Han kom da fra jobb som Food & Beverage Manager ved Clarion Brattøra. Strugstad er født og oppvokst i en familie med lange tradisjoner innen hotell- og restaurantdrift, ikke minst gjennom faren Knut Strugstad som for mange kun var kjent som «Mr. Backlund» på Levanger og i Trøndelag ellers.
-Det var pappa som fikk meg inn i yrket. Da jeg var 13 år fikk jeg valget – husarbeid eller å jobbe ved hotellet. Siden var det ingen vei tilbake, det ble servitørutdannelse og lærlingeplass på Britannia i 2009. Så nå er jeg tilbake der jeg først startet i min profesjonelle karriere, sier Erik Strugstad.
Han har i likhet med Armin lang erfaring i bransjen, fra ulike roller ved Backlund, Britannia, Scandic Nidelven, Rica Bakklandet, NordØst-restaurant på Solsiden, San Sebastian, Royal Garden og Clarion Brattøra.
-Dette er første gang jeg går inn i en ren rolle som head sommelier, og nå får jeg muligheten til å ha fullt fokus på Vinbaren, sammen med vinbarsjef Øyvind Lindgjerdet. Vinbaren er en skjult perle i Trondheim, og jeg håper den kan få enda mer oppmerksomhet fremover. Hit kan du komme for å lære om vin og oppleve alt som har med vin å gjøre, sier Erik Strugstad.
Det skal skje mye i Vinbaren
Han har allerede invitert til sine første smakinger. Og ideene om hva som skal komme fremover er mange. Kurs, temasmakinger, besøk av kjente produsenter, kule mat- og vinkombinasjoner, take-overs fra andre plasser i Norge, besøk av kjente vinfolk.
-Jeg er nordtrønder, det vil nok gjenspeile seg i det jeg gjør. Vin skal ikke vært så stivt og høytidelig, det skal først og fremst være morsomt, slår Erik fast.
-Hva er dine private preferanser innen vin?
-Jeg har egentlig ikke drukket ikke så mye vin privat. For meg har vin vært mest jobb. Jeg er ikke den som tar et glass etter jobb for å slappe av. Men nå har jeg faktisk måttet starte å smake hjemme for å ha sjangs til å henge med, røper Strugstad.
-Når det kommer til preferanser er jeg nok mest interessert i å sjekke ut vin fra folk som har lyst til å prøve noe nytt, produsenter som har «passion», gjerne noen som lager «garasjevin». De som vil lage den vinen de har lyst å lage, uavhengig av hva vinlovene definerer som riktig for området. Jeg har stor sans for det som skjedde da «super-toscanerne» kom på markedet på 70-tallet. Noe tilsvarende ser vi i Spania nå, unge vinmakere som samarbeider og som tenker nytt.
-Hva finnes i din egen kjeller?
-Jeg er ikke den store samleren, men det jeg har mest av hjemme er Tignanello. Så det er fortsatt Toscana. Men jeg holder nok på å flytte fokuset over til Spania, spesielt Nord-Spania. Jeg liker prøve-prosjektene til Vega Sicilia. I tillegg har jeg sansen for amerikansk cab. Jeg liker ikke kopi-viner, som f.eks. Bordeaux-blends fra USA, avslutter Erik Strugstad, head sommelier i Vinbaren på Britannia.