bobler til frokosten 17.mai
Begrepet «champagnefrokost» har fått et stadig sterkere grep om nasjonaldagen vår. Nå ser vi til og med at kommunale myndigheter endrer skjenketidene, slik at man kan begynne «ute på byen» alt fra kl. 08.00. Men fortsatt er det nok mest aktuelt å invitere til frokost med bobler i glassene hjemme hos hver enkelt av oss. VinPuls har tipsene om hva slags drikke du kan servere – også alkoholfritt, naturligvis!
Foto: Rene Terp/Pexels
«Sjampis» er et begrep mange bruker om musserende drikke, enten det dreier seg om ekte champagne eller annen drikke med bobler i flaskene. I realiteten nytes det mye mer annen musserende enn champagne i de tusen hjem, også på 17. mai, selv om mange nok drar på litt ekstra denne dagen.
Stort utvalg også av alkoholfritt på Polet
Ønsker du et godt, rimeligere alternativ til champagne, både fordi du vil være litt økonomisk eller fordi du gjerne vil prøve noe annet, så er utvalget stort på Vinmonopolet. Det du skal tenke på er at valget ditt passer til det du skal servere av mat til gjestene på «boble-frokosten».
Ofte er det koldtbord som gjelder, og da bør du velge musserende drikke som har egenskaper som gjør dem matvennlige. Reelt sett er det kanskje hvitvin som hadde passet best. Men her og nå er det bobler som gjelder!
Utvalget av musserende drikke er veldig bredt på Vinmonopolet. De fleste vinmonopolbutikker har godt over 100 forskjellige varianter fast i hyllene sine. Fra prosecco, via cava, corpinnat, crémant, sekt, spumante, franciacorta, cap classic og sparkling til champagne. Kjært barn har som kjent mange navn.
Frankrike tok copyright
Det er regelverket som i dag avgjør hva navnet på en musserende vinen som produseres i de enkelte land blir. For 100-150 år siden reklamerte spanske produsenter med store plakater i bl.a. Paris at de laget og solgte champagne.
Etter hvert tok franskmennene grep. Det tok på en måte copyright på denne betegnelsen. I dag kan en musserende vin bare kalles champagne når den er laget etter «Methode Traditionelle», og opphavet for druene er i den franske regionen Champagne. Samme produksjonsmetode brukes av de fleste produsenter av musserende. Unntaket er prosecco, hvor ettergjøringen ikke foregår på flasker, men i store tanker.
Rosa bobler er utvilsomt det beste matfølget under en «sjampis-frokost». Så det vil være utgangspunktet for flere av tipsene VinPuls kommer med. Men det finnes naturligvis også andre varianter som garantert vil gjøre jobben!
Her kommer VinPuls-tipsene.
For de som ikke vil tømme lommeboka:
Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut
Kr. 223,90 – varenr. 9099801 - basisutvalget
Musserende fra Burgund laget på hovedsakelig pinot noir-druer (77%), men med gamay (20%), aligoté (2%) og chardonnay (1%) i blenden. Blanc de Noirs betyr at det et en hvit vin laget hovedsakelig på blå druer. Frisk i stilen, med smak av sitrusfrukter og syrlige epler, innslag av røde bær, gjærbakst (kjeks), mineraler. Fine lette bobler.
Raventos de Nit 2022
Kr. 255,00 - varenr. 5853901 - testutvalget
Spansk cava. Lett rosa farve. Litt moden stil, kremet og frisk, smak av modne epler, bringebær, sitrus. Noe kjeks, brioche og nøtter. Drueblend er 50% xarel-lo, 30% macabeo, 15 % parellada, 5% monastrell.
Ferrari Rosé Brut
Kr. 324,90 – varenr. 4416401 – testutvalget
Noen mener produsenten Ferrari i Trentino-Alto Adige er den i Italia som kommer nærmest ekte champagne. Drueblenden er lik, 60% pinot noir, 40% chardonnay. Denne er satt ned fra 380 kroner, og gir absolutt valuta for pengene. Ferrari har hentet legendariske Cyril Brun fra Charles Heidsieck i Champagne som ny kjellermester, og det gir resultater. En flott matvennlig og fruktpreget musserende med aromaer i retning syrlige røde bær, rips og jordbær, røde epler, rabarbra, bakverk og mineraler.
Vinene når du vil ekte champagne:
Chassenay d'Arce Cuvee Premiere
Kr. 350,00 - varenr. 14214201 - testutvalget
Prisgunstig nyhet i maislippet. Leverer bra frukt, kremet, lette bobler. Aromaer i retning grønne og gule epler, kjeks, blomster, nøtter og mineraler. 60% pinot noir, 40% chardonnay. 48 måneders lagring på bunnfall.
Legras & Haas Grand Cru Blanc de Blancs 2014
Kr. 587,00 - varenr. 19246101 – basisutvalget
inneren blant vinene lansert i maislippet. Terningkast fra VinPuls og mange andre ledende vinskribenter. Super lengde, flott kompleksitet. Pent utviklet, men fortsatt ganske ungdommelig. 2014-årgangen drikker godt nå. Degosjert i februar 2024, altså ti år på bunnfall. Innslag av modne eplearomaer, brødbakst, sopp, nøtter og honning. Finnes også i magnumutvalget i noen butikker.
Krug Grande Cuvée Brut
Kr 2 749,90 - varenr. 354501 – bestillingsutvalget
Det eksklusive valget! Denne er i bestillingsutvalget, men mange butikker har den likevel i hyllene. Klassisk, «luksus-champagne» i sin helt egne stil, fordi basevinen har fått lagring på eikefat. Drueblend er 50% pinot Noir 35% chardonnay og 15% pinot meunier. Rik, fyldig, overveldende. Her er det mye ulike aromaer å utforske; blomster, modne tørkede frukter, marsipan, ingefærbrød og sitrus, hasselnøtt, nugat, sitrus, mandler, honning og brioche, iflg. beskrivelsen på Polets netside.
Drikke til kaker og desserter:
Saracco Moscato d'Asti 2024
Kr 159,90 - varenr. 3267701 - bestillingsutvalget
Når man er kommet frem til kaker og desserter er det ofte greit at alkoholprosenten på det man serverer går noe ned. Og da leverer både moscato d’asti (hvit) og brachetto d’acqui (rød) supert. Denne er på kun fem prosent, men er frett og slett bare deilig til fruktbaserte desserter, gjerne også kun ferske jordbær med litt balsamico på. Søtlig duft, lett perlende, smak av pære, tropisk frukt, urter og honning. Og faktisk også en fin underliggende syre som ikke gjør den for søt, tross 144 gr/l restsødme.
Bringebærlandets Musserende
Kr. 359,90 – varenr. 11916501 – bestillingsutvalget
Dette er noe av det mest sjarmerende og smakfulle laget av norske bær jeg har smakt. Skal man ha en lavalkohol (ni prosent) og annerledes musserende, er dette bare fristende deilig drikke. Den er faktisk laget etter den tradisjonelle champagnemetoden. Dufter fantastisk, åpner med et friskt preg av saftige bringebær, grønne urter og hint krydder. Delikat, god konsentrasjon, fin syresnert og god lengde. Ekte vare! Dessverre i bestillingsutvalget, men flere butikker har tatt den inn.
Alkoholfrie alternativer:
Himmelstund Äppelcier
Kr. 73,00 – varenr. 1077401 – basisutvalget
Denne har jeg anbefalt ved flere anledninger og fått gode tilbakemeldinger. Friskt anslag, merkbar fruktsødme, uten å fremstå som søt. Fint skum, smak av modne epler, men du føler nesten noe pære her også, i tillegg til urter og blomster. Laget på eplesider tilsatt kildevann.
Alde Eplemost Arona og Ingefær
Kr. 74,70 – varenr. 16895101 – basisutvalget
En av de mest spennende produktene på epler fra Hardanger. Eplemost tilsatt en liten andel ingefær, som gir et ekstra sting so fungerer veldig bra. Frisk og livlig, syrefriske epler og et hint av kamfer, voks og blomster.