Onsdag 24. september inviterer vi til en helt unik VinPuls-kveld med selveste grev Francesco Marone Cinzano fra det flotte Toscana-vinhuset Col d'Orcia. På denne kvelden serverer vi fem av deres berømte Brunello di Montalcino-viner.
Billetter kjøper du her:
https://vinpuls.hoopla.no/event/coldorcia
Billettprisen inkluderer både vin og mat, og starter med en presentasjon av historien om vinhuset Col d'Orcia ved grev Francesco Marone Cinzano. Underveis blir det smaking og info rundt de fem røde vinene han har med seg til Trondheim. Kvelden avsluttes med en hovedrett servert av Hotel Prinsens kjøkkensjef, spesialkomponert for å passe til vinene som serveres.
Eiendommen hvor vinhuset Col d'Orcia holder til har historie tilbake til 1600‑tallet, da ridderfamilien Ciaia eide “Fattoria di Sant’Angelo in Colle”. Noe senere tilhørte den en familie ved navn Servadio før den historiske Franceschi-familien fra Firenze overtok rundt 1890.
Etter at brødrene Leopoldo og Stefano Franceschi delte eiendommen i 1958, kunne de ikke lenger bruke det gamle navnet. Stefano kalte sin del Col d’Orcia, inspirert av elven Orcia som renner gjennom området
I 1973 ble eiendommen solgt til Cinzano-familien fra Piemonte, en familie med lang erfaring innen drikkevarebransjen. De brukte sitt distribusjonsnettverk til å fremme vinene fra Col d'Orcia. Dette førte raskt til at Col d'Orcia ble et av de mest etterspurte vinhusene for Brunello-viner.
Da Cinzano-familien overtok, var det på eiendommen bare noen få hektar med egne vinmarker. Under ledelse av grev Alberto Marone Cinzano økte dyrkingen til ca. 70 hektar tidlig på 1980-tallet. Dagens greve og eier, Francesco Marone Cinzano, tok i 1992 over ansvaret for driften, og fortsatte ekspansjonen til omkring 140 hektar i dag. Hele 108 hektar er dedikert til Brunello – noe som gjør Col d’Orcia til den tredje største eieren av Brunello-vinmarker i Montalcino.
Col d’Orcia regnes å være blant de aller første vinprodusentene i Montalcino som aktivt bidro til å bringe viner fra regionen ut i vinverdenen. Allerede i 1933 presenterte Fattoria di Sant’Angelo in Colle sine Brunelli på en vinmesse i Siena. Dette var lenge før Brunello fikk sin internasjonale berømmelse.
Dette er grev Francesco Marone Cinzano:
Født 21. mars 1959, kjent som fremgangsrik italiensk forretningsmann og vinpersonlighet, med eierskap til flere kjente vinhus, som blant annet Col d’Orcia (Toscana, Italia) og Erasmo (Maule, Chile), før dette også selskapet Cinzano Glass.
I følge Wikipedia har Cinzano-familien vært involvert i vin- og spritproduksjon siden midten av 1500‑tallet og ble spesielt kjent gjennom Vermut og Asti på 1700‑ og 1800‑tallet.
Francesco Marone Cinzano overtok som nevnt ledelsen av Col d'Orcia i 1992. I tillegg til driften av Col d'Orcia reiste han i 1995 til Chile for å etablere en økologisk vingård i Maule-dalen kalt Erasmo.
Col d’Orcia innførte økologisk drift over hele eiendommen i 2010 (sertifisering i 2013) og har senere tatt steg mot biodynamisk landbruk. I dag er Col d'Orcia det største økologiske vinhuset i Toscana.
Francesco og sønnen Santiago vektlegger tradisjonelle metoder for sin måte å lage vin på, som lang modning i store eikefat, noe som gir vinene en balansert og avrundet Brunello-stil, i motsetning til de mer markante barrique‑stilene som vi ofte opplever på flere Brunello-viner.
Under ledelse av Francesco, og med involvering av familiens neste generasjon (Santiago), har Col d’Orcia utviklet prosjektet “Lot.1”: en filosofi hvor kun de beste druene fra et år høstes, uten nødvendigvis å bruke Cru-betegnelser. Dette er en tilpasning til klimaendringer og kvalitetsstrategi.