viser frem det “nye” Rioja
Vinmonopolets podcast brukte to episoder på å fortelle at det nå skjer store omveltninger og mye nytt i historiske Rioja, en vinregion ofte omtalt og oppfattet som både litt satt og gammeldags. Men ikke nå lenger! Blant pådriverne for nytenkning er ekteparet Carmen Osaba og Juantxu Mendieta. De fem vinene fra deres prosjekt Mendieta Osaba Wines som nå er å få kjøpt i Norge, viser den nye moderne, siden av Rioja, uten å glemme storheten som alltid har vært Riojas viktigste arv; tradisjoner, jordsmonn, klima, druetyper og produksjonsmetoder.
Vinhuset Mendieta Osaba Wines er en av de minste produsentene i Rioja, drevet av ekteparet Carmen og Juantxu og døtrene Maya og Nora. Men de stpr for nytenkning og endringer. Foto: Privat
Rioja er i dag, mer enn noen gang, tydelig oppdelt i tre ganske så forskjellige subregioner, Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Oriental (tidligere kjent som Rioja Baja). Selv om tempranillo-druen alltid har vært og er hoveddruen i Rioja, var det før vanlig å blende inn andre druer i tradisjonelle Rioja-viner. Og gjerne druer dyrket i alle tre subsonene.
Dette fordi de fire mest brukte rødvinsdruene i Rioja; tempranillo, mazuelo, garnacha og graciano, alle oppførte seg forskjellig ut fra hvor de vokste.
I de siste tiårene er det blitt mer og mer 100% tempranillo-viner. Naturlig, fordi dette er «kongen av Rioja». Men det er også kommet flere endrueviner på de tre andre variantene. Rioja er i endring.
Gir nytt liv til mazuelo-druen
Juantxu Mendieta er opptatt av å vise frem at subregionen Rioja Alavesa er unik. Han kaller den “VIP-loungen” i Rioja. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Juantxu Mendieta ved Mendieta Osaba Wines har lansert en 100% mazuelo-vin, noe som var nærmest utenkelig for bare noen tiår tilbake. Druen er kjent for å være svært produktiv, noe som kan gi høy avkastning. Men plantene blomstrer sent og det har derfor vært vanskelig å få druene modne nok til innhøsting.
-Klimaendringene har gjort at mazuelo er blitt en mye mer interessant drue å dyrke og å lage endrueviner på. Tidligere gjorde den helst jobben som en komplementær drue i tempranillo-baserte viner, fordi den har en intens farve, høyt tannininnhold, en del syre og har god lagringskapasitet. Jeg er veldig fornøyd med det jeg har sett og opplevd av mazuelo-druer i vinmarkene våre de siste årene, sier Juantxu Mendieta om sin lansering El Camino Mendi by Mendieta Osaba 2021 som nå er å få i Norge.
Produksjonen er på kun 3000 flasker, men vinen har alt fått 91 poeng i Decanter, 90 poeng hos Tim Atkin og gullmedalje hos Mundus Vini. Druene er hentet utelukkende fra vinmarken El Castillo, som ble beplantet i 1987 og tilhører familien Mendieta Osaba. Pilegrimsruten Camino de Santiago passerer denne vinmarken som kan sees ved Mantible-broen i Rioja Alavesa. Mazuelo utgjør i dag kun tre prosent av vinmarksarealet i hele Rioja, så den er en aldri så liten raritet også, denne vinen.
Åtte av vinene fra Mendieta Osaba. Alle i små volum. Fem av dem finnes i Norge: Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Dette er vinene fra Mendieta Osaba Wines som er tilgjengelig i Norge nå:
Mendieta Osaba Vascomendi Blanco 2022
Hvitvin
Spania, Rioja, Rioja Alavesa
Bestillingsutvalget - varenr. 11210701
Kr. 449,90 0-3 år
Kun 600 flasker produsert i denne årgangen. Flott representant for de "nye" hvite fra Rioja. Herlig konsentrasjon, varsomt eiket (eikegjæret i 15 dager samt gitt 2,5 måned på brukte fat). Laget på 50% viura og 50% malvasia. Lys klar gulgrønn farve. Frisk, med preg av saftige grønne epler, hvit tropisk frukt, blomster og krydder. Rik og kompleks, god lengde.
Produsent: Mendieta Osaba Wines
Importør: Galatea Beverages
Los Altos Mendi by Mendieta Osaba 2022
Hvitvin
Spania, Rioja, Rioja Alavesa
Bestillingsutvalget - varenr. 18557901
Kr. 650,00 0-3 år
Lys strågul med lette oransje toner. Helt uten eik, men fire dagers skallmaserasjon ha gitt resultat. 2000 flasker laget i denne årgangen. 100% viura. Delikate toner av moden tropisk frukt, fersken og lime, hint av pære. Pent floralt preg av hylleblomst. Forfriskende avslutning. Sjarmerende.
Produsent: Mendieta Osaba Wines
Importør: Galatea Beverages
Osaba Mendi by Mendieta Osaba 2021
Rødvin
Spania, Rioja, Rioja Alavesa
Bestillingsutvalget - varenr. 11260901
Kr. 259,90 0-5 år
Klassisk Rioja i moderne utforming. 100% tempranillo gitt 10 måneder på fransk og amerikansk eik. Mendieta Osabas versjon av en Rioja Crianza, men laget etter deres "oppskrift". Fresh og saftig, kirsebær og bjørnebær, hint av vanilje og kakao, krydder, fin lengde.
Produsent: Mendieta Osaba Wines
Importør: Galatea Beverages
Mendieta Osaba Vascomendi Rojo 2021
Rødvin
Spania, Rioja, Rioja Alavesa
Bestillingsutvalget - varenr. 11210801
Kr. 475,00 0-6 år
Enkeltvinmarksvin, fra høytliggende, gammel vinmark (beplantet i 1965), 100% tempranillo. Dyp, mørk rød farve. Mye mørk frukt også her, bjørnebær, solbær, sorte plommer. Innslag av krydder og lakris, pent preg av vanilje med kakao-toner, lett balsamisk. Solid lengde.
Produsent: Mendieta Osaba Wines
Importør: Galatea Beverages
El Camino Mendi by Mendieta Osaba 2022
Rødvin
Spania, Rioja, Rioja Alavesa
Bestillingsutvalget - varenr. 14260201
Kr. 550,00 0-10 år
100% mazuelo. Dyp, mørk rød med fiolette undertoner. Helt spesiell vin, kun 3000 flasker. Intens mørk frukt med hint av røde bær. Moden frukt, bjørnebær, tranebær, plommer. Innslag av pepper, lakris, vanilje. Har fått ni måneder på nye 500-liters fat og så 12 måneder på brukte fat. 15% alkohol uten at det er skjemmende.
Produsent: Mendieta Osaba Wines
Importør: Galatea Beverages
Når to unge ikke kan glemme hverandre…
Juantxu og Carmen besøkte Trondheim for å delta på vinmessen Vår-VinPuls 31. mars i år. Da var en tur til Bakklandet, Den Gamle Bybro og Lykkens Portal naturligvis på programmet. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Vinhuset Mendieta Osaba Wines er en solid representant for den nye generasjonen vinmakere som nå drar Rioja i nye retninger. Og etableringen er dessuten en søt historie om to unge sjeler som ikke kunne glemme barndomskjæresten. Carmen Martinez de Osaba hadde slekten sin fra den lille landsbyen Lanciego i Rioja Alavesa, men ble født og vokste opp i California. Mens Juantxu Mendieta har bodd i Lanciego i alle sine leveår.
De møttes da Carmen som ung jente ofte var på besøk hos besteforeldrene i sommerferiene, og kjærlighetsilden brant hos dem begge gjennom hele oppveksten. Etter å ha utdannet seg til advokat i USA, valgte Carmen å følge hjertet. Hun flyttet til Spania og giftet seg med Juantxu. Sammen har de nå to jenter, Maya og Nora.
Blant bryllupsgavene fikk de gamle, etablerte vinmarker fra besteforeldrene fra begge familiene. Det var blitt laget vin i flere generasjoner, men den var solgt til kooperativene. Men etter bryllupet var det naturlig for Carmen og Juantxu å etablere sitt eget vinhus, som de valgte å kalle Mendieta Osaba Wines.
Kom til Trondheim fem år etter første møte
Juantxu og Carmen under sitt Master class-foredrag på Vår-VinPuls mandag 31. mars 2025. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Jeg møtte dem første gang våren 2020. Og ble imponert over konseptet, lidenskapen og ikke minst kvaliteten på vinene. Den gangen laget Juantxu bare en hvit og 3-4 røde varianter. Nå har han to hvite, en rosé og 4-5 røde viner i porteføljen. 31. mars i år deltok Carmen og Juantxu på vinmessen Vår-VinPuls i Trondheim, der de også holdt en Master class. Dagen etter ble det arrangert en Winemaker’s dinner hos Harmoniens Vinklubb. Responsen var svært positiv begge steder.
Vinhuset Mendieta Osaba Wines ligger på en høyde overfor landsbyen Lanciego i Rioja Alavesa, en «pueblo» med 650 innbyggere og tre barer. I tillegg finner du Spanias eldste olivenoljepresse som fortsatt er i bruk der. Byen er ellers kjent som fødebyen til komponisten Sebastian Iradier Salaverri (1809-1865) som komponerte «La Paloma» og «El Arregito», sistnevnte brukt som tema for arien «L'amour est un oiseau rebelle» i Georges Bizet-operaen Carmen. «La Paloma» skal sammen med Beatles-klassikeren "Yesterday" være en av de mest innspilte melodiene i verden.
Laget sin første vin i 2005
Juantxu Mendieta forbereder en smaking hjemme på vinhuset. Foto: Privat
Den første vinen som Juantxu kunne sette sitt eget bumerke på ble laget i 2005. Den ble kalt Riolan, som var en forkortelse for Rioja og Lanciego. Senere bestemte han seg for merkenavnet «Mendi», som var kallenavnet han gikk under blant vennene i oppveksten.
Alle vinene kommer fra druer dyrker i egne vinmarker. Det er viktig for Juantxu at vinene reflekterer det helt spesielle «terroiret» som vinene kommer fra – les: vinmarken, druene, alderen på vinstokkene, måten vinen lages på og tradisjonene i området. Mange av vinstokkene er over 70 år gamle, få under 30 år, og de vokser i vinmarker på rundt 500-600 m.o.h. All drift i vinmarkene er økologisk og en prosess mot økologisk sertifisering er i gang.
-Det er mye forskjellig mikroklima her, så alle plots er ulike. Lengst nord gir druematerialet viner som blir mer syrerike, kraftigere og tåler bedre lagring. Druene der har tykkere skall. Ned mot elva Ebro får du druer som gir mer delikate viner, sier Juantxu Mendieta.
På alle flaskene de sender ut står det klart og tydelig at opphavet er «Rioja Alavesa». Ingen av vinene har betegnelsene crianza, reserva eller gran reserva. Det er ikke viktig for den nye generasjon i Rioja å overholde lovens krav til antall måneder på eikefat. Kvaliteten og druetypisiteten er viktigst.
En av flere eldre vinmarker som Carmen og Juantxu arvet fra sine besteforeldre i subregionen Rioja Alavesa. Foto: Privat
-Noen tanker rundt det å være en del av klassifiseringen D.O.C.a Rioja, med dens krav og begrensninger, spør vi Juantxu.
-Det er absolutt behov for endringer av regler og forskrifter som henger igjen fra forrige århundre. Vi må ikke være redd for å skille oss ut fra andre vinregioner. Jordsmonn og beliggenhet på vinmarkene må bety mer enn hvor lenge vinene har ligget på eikefat. Hos Mendieta Osaba Wines har vi alltid vært litt «rebellisk» og ikke fulgt de typiske krav og metoder. Vi tror mer på at hvert år gir oss forskjellige vær/klima, og at det å lage vin for å vise hva naturen har gitt oss, ikke hva fatlagring har tilført vinene, er det viktigste og fineste.
Fem år etter det første møtet med Carmen og Juantxu er det naturlig også å spørre om hva som har skjedd «siden sist». Juantxu svarer:
Carmen og Juantxu på en større europeisk vinmesse for å vise frem vinene sine, her med en flaske Vascomendi. Foto: Privat
-Vi har laget en 100% mazuelo, fra en 35 år gammel vinmark kalt El Camino, som ligger rett ved et romersk slott og en gammel bro. Den betyr noe helt spesielt for oss. Min far brukte mazuelo kun i blend med tempranillo. Men nå ser vi at den kan stå på egne bein. Druene modnes fint og beholder samtidig en flott syre. Vi har også lansert en rosé (rosado) på 100% mazuelo. Vi ønsket å lage en morsom, frisk vin beregnet på unge vindrikkere. Den har fin syre og livlig farve. Vår tredje nye vin er Casa Mendi, en terroir-drevet estate-vin hvor vi ønsker å vise frem vinmarkens personlighet. Vinmarken for druene til Casa Mendi er over 50 år gammel og ligger like ved huset vårt og vinhusanlegget. Den har nordvestlig orientering, som gir den en friskere, atlanterhavetspreget stil.
- Mange andre produsenter i Rioja lager også flere og flere endrueviner ved siden av tempranillo-vinene. Hva tenker du om enkeltvinmarksviner og endrueviner versus viner som fortsatt er en blend av flere druer?
--Det er helt flott! Jeg opplever at enkeltvinmarksviner bedre viser frem forskjellene du finner fra vinmark til vinmark. På bare 100 meter kan du oppleve store forskjeller i jordsmonn, solorientering og dyrkningsmetoder. Men det viktigste er at vinene er godt laget. Jeg har sett at om en vinmark har forskjellige druer, så kan vi få til å lage mer komplekse viner fra akkurat den eksklusive og unike vinmarken. Ved å lage endrueviner kan vi enda bedre vise frem Riojas terroir, og gjennom det fremheve Rioja som en mye mer kompleks og interessant vinregion.
Familien Mendieta Osaba fotografert ute i vinmarken da VinPuls var på besøk i landsbyen Lanciego i 2020. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
-Hva tenker dere om fremtiden for små familievinhus som Mendieta Osaba Wines som ønsker å gå sin egen vei?
-Akkurat nå er det et vanskelig spørsmål og besvare. Men vi må bare være optimistiske. Gjennom hardt arbeid og stor pasjon kan vi lage viner som markedet vil etterspørre. Vi er i hvert fall oppmuntret av oppmerksomheten vi får og de prisene vinene våre vinner. Og ikke minst tilbakemeldingen fra kundene våre.
-Jeg opplever også at Rioja nå får mer og mer oppmerksomhet for sine hvitviner. Hva med de hvite fra Mendieta Osaba?
-Begge våre to hvite har fått flott mottakelse. Los Altos (100% viura) får fire dagers skallkontakt (maserasjon), mens Vascomendi (50% viura/50% malvasia) får 15 dagers fatlagring samt 2,5 måneder på andreårsfat. Begge er etter min mening ekte perler. «Problemet» er at de kommer i begrenset volum, kun henholdsvis 2000 og 600 flasker.
Eldre vinstokker gir nytt liv og nye druer hvert eneste år. Foto: Privat
-Hvor viktig er det for dere at det står Rioja Alavesa (en av de tre subregionene i Rioja) på etikettene?
-For oss er det ekstremt viktig å promotere Rioja Alavesa, slik at konsumentene kan differensiere oss fra resten av Rioja. Deler av Rioja Alta og Rioja Alavesa har alltid vært ansett som de viktigste «fødestedene» for viner herfra. Med klimaendringene er Rioja Alavesa i ferd med å bli «VIP-lougen» i Rioja, med sitt spesielle leire- og kalksteinsjordsmonn, høytliggende vinmarker og unike mikroklimaer. Når folk besøker oss kan de få oppleve kvaliteten på våre viner samtidig som de får se vårt unike landskap, vår rike kultur, de sjarmerende landsbyene og folket som bor her, avslutter Carmen og Juantxu hos Mendieta Osaba Wines.