vinguru med Viktig og personlig bok om vin
Per Mæleng fotografert et av de stedene han trives best, i vinkjelleren.
Foto: Agnete Brun
Norges selvutnevnte vinguru, og en av de sterkeste stemmene innen vin her til lands, Per Mæleng, har nylig lansert sin fjerde vinbok. “Viner og steder” er en reise blant hans egne favoritter, men like mye et blikk på fremtidige utfordringer for vinelskere og vinprodusenter.
Viner og steder
En guide til å drikke bedre vin
Per Mæleng
Kagge Forlag - 280 sider
Kr. 449
Han bruker litt tid og går noen små omveier før han i sin nye bok «Viner og steder» virkelig tar av og øser av sin kunnskap, lidenskap og ikke minst opparbeidede erfaring om vin og vinbransjen, Per Mæleng. Han er ikke kjent for å sitte på ordene, og det gjør han ikke her heller – det er klare meninger, gode råd, anbefalinger og advarsler som etter hvert settes ned på papiret, i en veldig personlig form.
I begynnelsen kan du lure på om han selv vet hvor reisen skal gå med denne boken. Det handler mye om han selv, hans første møter med vinens magi og hans rolle i Vinmonopolet gjennom 15 år som ansvarlig for innkjøp til spesialutvalget. Med kjappe avstikkere til mennesker han har møtt og som har satt sine spor og påvirket hans egen oppvåkning» og oppfatning av hva det er som skaper den gode vin.
Gir mye av seg selv
Ikke overraskende er det blitt en svært personlig bok, igjen, fra Per Mælengs hånd. Han introduserte seg selv som vinguru da han ga ut boka «En vingurus vei til himmelen» i 2012, og har nå sin egen vinguru.no blogg. Og det er en vinguru som er på ferde også i den nye boken. Jeg synes det er sjarmerende og interessant at han gir så mye av seg selv.
Som fristilt (les: pensjonert) fra Vinmonopolet trenger han ikke lenger legge bånd på seg når det kommer til konkrete tips på produsentnavn og viner som han selv er begeistret for og/eller imponert over. Han kaller flere av dem han trekker frem sine gode venner, deriblant «rebellen» Frank Cornelissen på Sicilia.
Poenget til Mæleng er at det er mer enn druekvalitet og jordsmonn som påvirker vinens kvalitet. Det gjør også menneskene som står bak vinene, kanskje i større grad enn hva vi (han) har vært klar over. Det gir vinene vi skjenker i glasset vårt en ny dimensjon, når vi i tillegg til det Mæleng så fint påpeker kan hete stedegenhet (terroir), også tar med menneskene som tar avgjørelsene, de som med dedikasjon og nysgjerrighet setter sine spor og tar viner fra kjente og kanskje litt «satte» områder til nye høyder.
Gir både advarsler og råd
Det med høyde skal vi i årene som kommer ta mer på alvor, mener Mæleng, for effekten av klimaendringene vil i svært stor grad påvirke utviklingen i vinbransjen fremover, noe som etter hvert også blir et slags hovedtema i boken «Viner og steder». Det betyr at vinplanter i vinmarker på god høyde over havet vil kunne tåle global oppvarming bedre enn druer dyrket på lav høyde.
Mæleng kommer med både advarsler og råd når han forsøker å forstå hvordan utviklingen vil påvirke vinproduksjon og kvalitet fremover. For mange vil det være nærmest sensasjonelt at han i stor grad avskilter Burgund som fremtidig stormakt innen vinverdenen. Produsentene der har allerede delvis priset seg bort fra sitt kjernepublikum, og i årene som kommer vil/kan den globale oppvarmingen føre til at de ikke lenger heller kan lene seg på kvaliteten.
Skal vi jakte på viner som leverer kvalitet i forhold til pris, og som også per nå ser ut til å nyte godt av temperaturstigningene, så er f.eks. Bordeaux et sted å «gjenoppdage» ifølge Mæleng. Selv har han allerede gjort det. Ekte kjærlighet er undertittelen på kapittelet om Bordeaux, vinmarkene der, vinene og produsentene.
Ville kjøpt seg en “hage” i England
Mæleng tror også at England blir et bra land for produksjon av både musserende og stille viner fremover. Skulle han selv ha startet med vin i dag, med den kunnskapen han sitter på, så er det i England han ville ha kjøpt seg «en liten hage».
Det er primært utviklingen i Frankrike og Italia han analyserer og diskuterer i boken sin, i tillegg til visitter til Tyskland, Hellas og England som han trekker frem blant nasjoner som kan takle klimaendringene bedre enn konkurrentene, som har spennende stedegenhet vinpersonligheter, og som kan ha muligheten til å utnytte høytliggende vinmarksområder.
Som nevnt innledningsvis er det blitt en svært personlig bok fra Per Mælengs side, kanskje mer enn han muligens hadde tenkt selv da skrivingen ble påbegynt. Men akkurat det er en styrke for boken, vi trenger stemmer som Mælengs i vinlitteraturen.
Deler sin lidenskap og kunnskap
Han er bekymret for utviklingen, men samtidig ser han håp og muligheter, for dem som tar klimautfordringene på alvor, har dedikasjon og kvalitetskrav i alle detaljer. Jeg synes det er en styrke for bokens innhold at Mæleng gir av seg selv og deler sin lidenskap for god vin og respekt for menneskene innen vinens verden som uansett reaksjoner fra om verdenen følger sin egen sti og overbevisning.
Info: Per Mæleng har tidligere utgitt følgende bøker:
Hvit vin, helt enkelt, BS Konsept, 2005.
En vingurus vei til himmelen, Kagge forlag, 2012.
En vingurus vei til Bordeaux og Burgund, Kagge forlag, 2016.