Spiste moreller med de største innen norsk drikke

Knøttlille ØX brenneri i Trondheim hamlet opp med de største aktørene på markedet da «Norges Beste Drikke» nylig ble kåret av organisasjonen Hanen. Sjefsdestillatør Ulrik Bjerkeli i det Frati-eide ØX Bryggeripub og Destilleri kunne hente hjem diplomer for 2. plass både i kategorien Fatmodnet akevitt og for Fruktbrennevin. 289 produkter fra 81 produsenter ble vurdert i de ti kategoriene kåringen omfattet. Flest gull og 1.plasser ble det til Egge Gård i Lier.

Av Ulf Dalheim, publisert 20. mars 2025

-For en knøttliten og relativt nyetablert produsent av brennevin som oss er det å møte de store gigantene som Anora og de andre etablerte destilleriene i landet, og slå ut de aller fleste av dem, noe vi er veldig stolte av, sier Ulrik Bjerkeli.

Han er spesielt fornøyd med at ØX gjorde det så bra med akevitten sin, for når det kommer til akevitt handler det for ØX om å ta vare på og bringe videre den utrolig lange og stolte tradisjonen med akevittproduksjon i Trondheim, mener Bjerkeli.

Sjefsdestillatør Ulrik Bjerkeli ved ØX i Trondheim smiler fornøyd etter at to av produktene fra ØX kapret 2. plass i hver sin kategori under kåringen "Norges Beste Drikke" i regi av Hanen. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

En symfoni av norske smaker

Kåringen «Norges Beste Drikke» er den største årlige og nasjonale konkurransen for norske drikkeprodusenter med lokal foredling av norske råvarer. Konkurransen er en symfoni av smaker bare Norge kan tilby - for i hvert glass skjuler det seg en bit av Norges sjel, skriver Hanen på sin hjemmeside.

Hanen er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme og gardsmat i Norge. Hanen har ca av 600 medlemsbedrifter over hele landet, og er i stadig vekst.

ØX Bryggeripub og Destilleri er en del av Frati Gruppen og holder til i kjelleren under tidligere Phoenix/Residence hotel, med inngang både fra Munkegata og fra Restaurant Frati. Bryggeriet ble etablert i 2015, mens puben åpnet året etter. Beslutningen om å etablere et eget destilleri ble tatt under covid-årene og de første destillatene ble laget mot slutten av 2021.

Cocktails-trenden satte det hele i gang

-Eieren vår, Mikael (Minervini), så cocktails-trenden som hadde inntatt Paris, London, Berlin, ja, til og med Oslo, og mente at vi måtte være fremoverlent også her i Trondheim. Cocktails var i ferd med å bli mer og mer allemannseie, så det ville være riktig strategisk for oss å lage noe selv. Samtidig kunne vi utnytte synergien med bryggeriet. Ikke alle kan gjøre det. Vi startet med gin, men akevitt var mer interessant, forteller Ulrik Bjerkli.

Han studerte først energi og miljø ved NTNU, senere tok han også studiet i matteknologi, så han hadde solid teoretisk kunnskap da han startet ved ØX hvor første oppgave ble å bygge opp bryggeriet. Senere fikk han ansvar for brenneriet, etter at han hadde vært tilbake i fødebyen Oslo og jobbet ved Carlsberg/Ringnes.

-Jeg hadde fagene i bunn, men det var også å finne ut av ting på egen hånd. Prinsippet for destillering er enkelt, men å ta de riktige valgene er vanskeligere. Vi var ikke helt grønne, men snakket mye med folk i bransjen og jeg hadde også et tur til Skottland og hentet inn info fra whiskyprodusenter der. Vi klarte det meste uten å hente inn konsulent, men nhar hatt god hjelp av mesterbartender Jørgen Dons som har vært innom og vært med på å diskutere oss frem til profilen på produktene, sier Bjerkeli.

Ulrik Bjerkeli på arbeidsplassen hvor han skaper de gode destillatene fra ØX.

Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Gir oss selvtillit og trygghet

ØX-produktene som ble belønnet med pris og diplom under kåringen av «Norges Beste Drikke» var ØX Akevitt – norsk akevitt modnet på sherryfat, som fikk Gull og 2.plass etter Lysholm Linie Double Cask Port fra Anora (Arcus) i kategorien Fatmodnet akevitt, samt ØX Morell 2022 som fikk Bronse og 2. plass etter Egge Gård i kategorien Fruktbrennevin.

-I fruktkategorien gir det oss mye selvtillit og trygghet å få en bekreftelse på at dette er noe vi mestrer godt, siden dette med fruktdestillater er et stort satsningsområde for oss. Morellene var riktignok ikke fra Trondheim, men for tre år siden plantet vi i samarbeid med Opland gård 1500 epletrær på Byneset som vi kan få frukt fra til sider og destillering allerede kommende høst, opplyser Ulrik.

Denne våren skal de plante ytterligere 900 trær på taket av et større bygg som er under oppføring på jordet i svingen langs E6 rett ved Grillstadtunellen. Frati-eier Minervini stårbak utbyggingen. Frukten fra disse trærne er også tiltenkt som råstoff til fruktdestillat i fremtiden, så her får man en veldig sterk lokal tilhørighet i Trondheim.

Franske fat brukt til sherry

Siden Øx hadde første brenning på tampen av 2021, har Bjerkeli og ØX-gjengen, i tillegg til gin og akevitt, også prøvd «alt mulig» som han beskriver det, bl.a. et par tønner med whisky og rom på melasse hentet fra Cuba.

-Det er akevitt vi har jobbet mest med, for det er de klassiske norske akevittene som er det helt store. Akevitt er et mye mer konsentrert brennevin enn mye annet. Vi brukte litt tid på å finne ut hvorfor Linie, Opland og Lysholm er så populære. Så ønsket vi å lage noe som var vårt eget, fruktigere, varmere, rundere. Det handler om hva som skal være med i «orkesteret» ved siden av karve. Vi bruker nok mer sitrus, rosépepper og mer tropiske krydder og annet «snacks». Og alt skal lagres på franske fat som har vært brukt til sherry. Og få minst ett års lagring. Så er det alltid blenden til slutt som er viktigst, forteller Bjerkeli.

Produktene fra ØX lages i et svært begrenset volum, noen hundre flasker i året, og selges i dag kun ved restaurantene i Frati Gruppen, samt hos Pontus Dahlstrøm ved Kolonialen i Oslo (Frati-eier Mikael Minervini er inne på eiersiden der). Men Ulrik Bjerkeli sier at de jobber med lansering også på Polet.

-Vi tok en strategisk avgjørelse om at vi skulle bruke de første 2-3 årene til å lære oss faget. Dette gjør vi av passion, ikke for å tjene penger. Produktene måtte ikke ut på markedet med en gang, vi ville vente til vi var klar for det. Men det nærmer seg nå, sier Bjerkeli.

Diplomene som bekrefter at ØX/Frati erobret 2.plass i kategoriene Fruktbrennevin og Akevitt.

Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

To tonn moreller ga 187 flasker

ØX Morell 2022 ble laget på to tonn med moreller fra Hardanger. Resultatet ble kun 187 flasker, så det gikk med mye frukt per flaske. Målet er at destillatet er et rent, fint og autentisk brennevin, en nisjesprit.

-Hva betyr det for dere få slike priser som dere fikk i kåringen av «Norges Beste Drikke»?

-Å få en anerkjennelse fra bransjen viser at vi er på rett vei. Det var flinke dommere i juryen, som ga oss 19 av 20 poeng for ØX Morell 2022, kun 0,5 poeng bak Egge Gård. Når vi får 19.5 poeng for akevitten vår, kun slått av Linie Double Cask Port blir vi riktig så stolte. Og det gir oss trygghet. Det var reell konkurranse her. Vi har fått inspirasjon nå, men har ikke tenkt å gjøre radikale endringer på disse produktene. Nå er ønsket at de rene fruktdestillatene ble en greie sommelierene ved gode restauranter plukket opp og anbefalte dem til gjestene som en avslutning på måltidet, sier sjefsdestillatør Ulrik Bjerkeli ved ØX.

Nå premierer Hanen også vin av norske druer

Hanen er en bransje- og markedsorganisasjon for alle virksomheter innen bygdeturisme og gardsmat i Norge. Organisasjonen ble stiftet i 2004 ved at de to tidligere organisasjonene – Norsk Bygdeturisme og Norsk Gardsmat – ble slått sammen. Under landsmøtet i 2009 fusjonerte Norsk Bygdeturisme og Gardsmat med Norsk Innlandsfiskelag. Den nye organisasjonen fikk navnet Hanen.

–Det er fantastisk å se hvordan norsk drikkenæring utvikler seg. Med stadig flere produsenter og økende kvalitet på produktene, kan man i dag faktisk fylle en bar utelukkende med norske alternativer, sier Bernt Bucher Johannessen, daglig leder i Hanen.

I årets konkurranse ble norsk druevin introdusert som en egen kategori, et tydelig tegn på at Norge er i ferd med å etablere seg som et vinland. Fjorårets nykommer, issider, er også blitt en fast kategori.

Dette er vinnerne i 2025

Her er resultatene for de aller beste i årets Hanen-kåring av "Norges Beste Drikke":

Fatmodnet akevitt

Gull 1. plass: Lysholm Linie Double Cask Port, Anora

Gull 2. plass: ØX Akevitt - Norsk akevitt modnet på sherryfat 2024, Frati

Gull 2. plass: Gilde Non Plus Ultra 18 år, Anora

Gull 2. plass: Løiten Brænderi 170 års Jubileum, Anora

Gull 3. plass: Strand Juleaquavit, Anora

Gull 3. plass: Maquavit, Anora

Gull 3. plass: Atlungstad Juleaquavit, Atlungstad Håndverksdestilleri

Gull 3. plass: Kong Christian IV, Egge Gård

Gull 3. plass: Kjellermesterens Premium Reserve Aquavit, Det Norske Brenneri

Fruktbrennevin-destillat

Bronse 1. plass: Norwegian Apple, Egge Gård

Bronse 2. plass: ØX Morell 2022, Frati AS

Musserende druevin

Gull 1. plass: ONE Méthode Traditionnelle, Egge Gård

Sølv 2. plass: Komorene musserende solaris, Voie vin

Rød druevin

Sølv 3. plass: Karl Nefton, Grubbestad Gård AS

Issider

Gull 1. plass: Iseple, Egge Gård

Gull 2. plass: Edel Is-Sider, Åkre

Sølv 3. plass: Issider, Bugarden

Sølv 3. plass: Issider, NeRø Sideri

Sølv 3. plass: Issider, Kvestad Sideri

Fruktvin stille

Gull 1. plass: Hylleblomst, Skott gård

Gull 2. plass: Isplomme 2023, Skott gård

Gull 3. plass: Sommerdrøm, Sidergården

Butikksider

Gull 1. plass: Nonsstein, Alde Sider

Gull 2. plass: Dronningsider, Hardanger Saft og Siderfabrikk AS

Gull 3. plass: Vill & Villig, NeRø Sideri

Eplemost

Gull 1. plass: Liereple, Eplemost blanding, Egge Gård

Gull 2. plass: Liereple Gravenstein, Ren eplemost, Egge Gård

Fruktøl

Gull 1. plass: Sure Petra, Rygr Brygghus

Gull 2. plass: Røsslyng, Ølsmia

Gull 3. plass: Bringebærøl, Ølsmia

Åpen klasse

Sølv 1. plass: Cyser, Mjød, Bugarden Mjød

Bronse 2. plass: Maybi, Mjød, Sidergården

Alkoholfritt

Gull 1. plass Stødig Alkoholfri, Lien Gård

Forrige
Forrige

FORTSATT NYVINNINGER fra ratti

Neste
Neste

Markant vinprofil går fra Vinmonopolet til privat vinimportør