NORGE ER BLITT EURopas nyeste vinland
Eksempel på en nyplantet vinmark i Norge. Foto: Foreningen Norske Druedyrkere
Visste du at Norge regnes som Europas aller ferskeste vinland? Det dyrkes druer og lages vin fra Mandal i sør til Lofoten i nord. Det er nå registrert rundt 30 druedyrkere med vinmarker nok til å ha kommersiell drift. Totalt skal det være plantet ca 130 000 vinplanter rundt om i Norge.
Foreningen Norske druedyrkere har 176 medlemmer. 23.august samles mange av disse druedyrkerne for 9. gang til "Norsk vinskue" hvor en fagjury skal kåre Norges beste viner. 58 forskjellige viner er påmeldt, alle laget (vinifisert) på godkjente druer og dyrket enten på filand eller idrivhus. Kvaliteten på vinene som bedømmes i Norske vinskue meldes å ha øktr fra år til år.
Det er i forbindelse med årsmøtet i Foreningen Norske Druedyrkere at kåringen skjer, på Thorbjørnrud Hotell i Hadeland lørdag 23. august. Ved Thorbjørnrud Hotell plantet direktør Kristoffer Skovli Karlsen selv i 2022 en større vinmark med 3500 vinplanter.
Vindruestiklinger plantet ut ved Thorbjørnrud Hotell i 2022.
Global oppvarming positivt for druedyrkere i Norge
Spede forsøk på druedyrking har vært gjort i Norge i flere tiår, og med økende global oppvarming ser man nå at det er mulig å dyrke frem vindruer som faktisk blir modne nok til at det kan lages god vin av dem. For noen år siden ble det rapportert fra Sørlandet at man hadde klart å høste riesling-druer av godkjent kvalitet. En anerkjent tysk riesling-produsent (Keller) dukket opp og berømte kvaliteten.
Men de fleste norske druedyrkerne har satset mest på mer hardføre druetyper, druer som i det daglige er lite i bruk i de tradisjonelle vinlandene.
Hybriddruer og hardføre vinifera-typer
Innhøsting av vindruer hos Arild Hebnes og Toyni Tobekk ved Hebnes Vingård i Suldal. De vant gull under Norsk vindue i 2024. Foto: Hebnes Vingård
Norske druedyrkere benytter seg mest av en kombinasjon av tidligmodnende hybrid- og vinifera-sorter, sammen med virkelig vinterherdige kloner. Valget handler om å balansere modningsevne, sykdomsresistens og smakskvalitet – innenfor rammene av et utfordrende klima. Klimaendringer gir nye muligheter, og flere områder ser nå potensial som tidligere var utenkelig.
Produksjon i Norge er fortsatt i en utforskende fase – og flere vingårder tester ulike sorter og tilpasser dem til lokale mikroklimaer. Mest brukt er den hvite solaris-druen for hvite og musserende viner, en vinifera-hybrid som kjennetegnes ved at den modner tidlig og er motstandsdyktig mot sykdommer. På den røde siden har noen lyktes bra med hybrid-druen rondo, en robust drue som også modner ganske tidlig. Hybrid- og Piwi-druer er blitt mer og mer vanlig, både i værmessige vanskelige regioner internasjonalt og i Norge.
Interesse- og bransjeorganisasjon
Ifølge foreningens nettsider er formålet for Norske Vindyrkere å fremme norsk druedyrking og produksjon av norsk druevin. Kort og godt være en interesse- og bransjeorganisasjon for hobbyavlere og kommersielle produsenter av druer og druevin.
Foreningen skal være informasjons- og inspirasjonskilde for alle druedyrkere, uansett skala. Foreningen ønsker også å bidra til og dra nytte av synergieffekter både innad i Norge og i sammenheng med utviklingen innen vinproduksjon spesielt i Sverige og Danmark. I disse landene har man et samarbeid med Foreningen av Danske Vinavlere og Föreningen Svenskt Vin, som begge bidrar sterkt i utviklingen av Skandinavia som vinregion.
Bedømmes av profesjonell jury
På Norsk vinskue deltar vinbønder og druedyrkere fra hele Norge med sine viner til vennskapelig konkurrering og erfaringsutveksling. Aktiviteten i Europas aller ferskeste vinland beskrives som eksplosiv.
De påmeldte vinene skal bedømmes i en blindsmaking av en erfaren fagjury: Sebastian Bredal, master of wine og daglig leder Symposium Wines, Merete Bø, vinanmelder i Dagens Næringsliv og i podcasten «Jeg kan ingenting om vin», Stephen Fulker, kvalifisert ekspertdommer og ekspeditør på Vinmonopolet Aker Brygge, Monika Wessel, «Villeple»-siderprodusent på Tjeldbergodden og vinanmelder i Adresseavisen, og juryleder Anne Enggrav, fagansvarlig mat & drikke i Vinmonopolet.
Premierte druedyrkere og vinprodusenter fra Norsk vinskue 2024 i Halden. Foto: Foreningen Norske Druedyrkere