mer snavvel med smør fra Meir
På hundreårsjubileet til avdukingen av helgenkongen Olav Tryggvasons statue på Torvet i Trondheim, lanserte Meir brenneri med stor ståhei den trønderinspirerte akevitten Snavvel. Den var ment som en “limited edition” på 5000 flasker. Men mottakelsen har vært så bra at Meir nå har laget batch nr. 2 som lanseres med nytt, oppdatert design, dog bygget på samme lest som førsteutgaven.
2021: Meir-sjef Thomas Patay overrekker en flaske av førsteutgaven av Snavvel til daværende varaordfører i Trondheim, Mona Berger. Bak i midten Evento-sjef Rolf Teigen, til høyre destillatør Ivan Abrahamsen.
Snavvel er et godt trøndersk uttrykk for noe som smaker ekstra godt. Noe å kose seg med. Og det var akkurat det akevittentusiaster gjorde da Snavvel fant veien inn på Vinmonopolet.
-Det var skikkelig morsomt å lansere den første Snavvel-utgaven. Da gønnet vi på med gaveinnpakning, en sylinder med et spesiallaget maleri av kunstneren Ståle Gerhardsen, der det til og med var brukt akevitt i malingen. Gerhardsen hadde fått frie hender til å tolke Trondheim og trøndere. Målet vårt var å lage en akevitt som tok trønderne på kornet. Men det måtte være noe helt annet enn karsk! Så vi tok utgangspunkt i det faktum at trøndere drikker mye cognac. Da var det å dra akevitten litt inn i de samme elementene. Valget ble å bruke brunet smør, forteller destillatør Ivan Abrahamsen i Rebel Group.
Oldebarnet til mannen bak statuen
Bakgrunnen for at de valgte å lansere den første Snavvel-utgaven akkurat 8. september 2021 var at sjefen i Rebel Group, Thomas Patay, er oldebarn til forretningsmannen Dyre Halse som finansierte statuen og forærte den som gave til Trondheim på denne dagen i 1921. Det var det vel verdt å feire 100 år senere.
I samarbeid med eventmaker Rolf Teigen kom de opp med ideen om å la akevitten ta samme reise som det den første kjente akevitt i Norge gjorde i 1531, da lensherre Eske Bille ved Bergenshus festning sendte en flaske aqua vite til erkebiskop Olav Engelbrektson i Trondheim.
Fraktet med hest og vogn gjennom byen
Destillatør Ivan Abrahamsen (t.v.) og Rebel-sjef Thomas Patay på Hurtigrutekaia i Trondheim da første utgave av Snavvel ankom byen fra Bergen i 2021. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Ivan Abrahamsen var den som tok turen fra Bergen til Trondheim, denne gangen ikke over fjellet med hest og vogn, men med Hurtigruten. Vel ankommet trønderhovedstaden ble imidlertid trekassen med Snavvel-akevitten fraktet med nettopp hest og vogn opp til Erkebispegården.
-Det var et virkelig morsomt stunt. Dessuten var mottakelsen svært god. Folk kom til oss og sa de elsket smaken, at det var en kjempegod akevitt. Derfor fant vi ut at Snavvel som produkt måtte videreføres. Den dekker et segmentet i sortimentet vårt som vi ikke har. Men vi har tonet ned presentasjonen. Sylinderen rundt er borte og etiketten er redesignet. Men vi har med tre utsnittet fra det opprinnelige Snavvel-maleriet som Ståle Gerhardsen laget, forklarer Abrahamsen.
-Men resepten er den samme?
Lenger fatlagring for destillatene
De to utgavene av Snavvel som Meir Distillery har laget hittil. Batch nr. 2 med ny etikett til venstre. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
-Ja, vi har forsøkt å lage den så likt den opprinnelige utgaven som mulig, vi ønsket å gjenskape batch nr. 1. Samtidig føler jeg at vi har gjort den hakket “riktigere”. Destillatene som er brukt er lagret enda lenger på fat, og det vil man merke. At det er eldre fatlagret akevitt i denne utgaven. Derfor vil den fremstå litt mer sødmefull, uten å være søtere. Smørmengden er den samme, og reseptmessig er det lik mengde av de andre ingediensene vil brukte.
-Smør er viktig, forstår jeg?
-Ja, brunet smør er en viktig ingrediens i akevitten. Jeg testet ut smør fra flere leverandører, men endte opp med Tine saltet Meierismør. Vi har brunet smøret sakte, sakte. Så det har vært en tidsmessig dyr prosess. Men morsomt. Denne gangen tok jeg også vare på fettet. Det ble helt sinnsykt bra å steke med. “Akevittsmør” er kanskje en ny forretningside, spøker Ivan Abrahamsen.
Står bak ti nye akevitter fra Meir
Siden han sluttet som destillatør hos Arcus og ble med på etableringen av brennevinsavdelingen under navnet Meir Distillery i Rebel Group, har han skapt ti forskjellige akevitter. I starten ble noe av råspriten hentet fra et destilleri i Italia, nå bruker de ekte norske potetsprit og har eget anlegg på Vestby for både destillering og fatlagring.
I tillegg til akevittene er det også lansert lansert tre typer gin, der Ivan mener Meir Gin er det beste brennevinet de har laget.
-Der tenkte vi mye på hvilke krydder vi kunne bringe inn som nytt element. Jeg jobbet med doktorgrad i fermentering da jeg i sin tid ble hentet til Arcus, så med den bakgrunnen testet vi ut melkesyrefermentering av einebær. Resultatet ble at ginen fikk et rikere spekter, samtidig som dette polerer vekk granbartonene i einebæret. Da blir det mer kropp igjen.
Det er en arbeidsom og omfattende prosess som ligger bak lanseringen av en ny akevitt. Her er Ivan Abrahamsen i arbeid i destilleriet.
Samarbeid med Bringebærlandet
-Hva kan vi forvente av nye produkter fra Meir destillery?
-Jeg har en drøm om å lage en fantastisk kaffelikør. Da ønsker jeg å samarbeide med et kaffebrenneri for å teste ut forskjellige måter å brenne kaffen på. Akkurat nå har vi et prosjekt hvor vi samarbeider med Bringebærlandet, en super produsent av bl.a. bringebærvin. Vi kjøper pressrestene som vi destillerer. Det er en touch av det i Truls Svendsen sin gin. Vi har vasket og sendt madeirafat til Bringebærlandet, som de kan lagre sin bringebærvin på. Så får vi bringebærvin tilbake som vi legger på uvaskede fat og tilsetter sprit og krydder. Målet er en hetvin som skal passe perfekt til ost. En kurositet, og ikke det vi skal leve av, men veldig morsomt å prøve ut, sier Ivarn Abrahamsen.
Drikke til ost er han veldig opptatt av, og minner meg igjen på at Snavvel-akevitten er et utmerket følge til trønderske blåmuggoster.
-Dere har jo noen verdensmestre på blåmuggost i området. Er du glad i ost må du jo ha Snavvel, avslutter Abrahamsen entusiastisk.

Meir Snavvel Aquavit
Brennevin
Norge Akevitt
Bestillingsutvalget - varenr. 13413601
Kr. 599,00
Snavvel, sjø!, skrev jeg da den første Snavvel-akevitten ble lansert. Andreutgaven (batch nr.2) er om mulig enda bedre, mer delikat, rundere og samtidig mer kompleks. Farven går motlys mahogni, førsteinntrykket avdekker eksotiske kryddertoner, i kombinasjon med vanilje og smør på nese. Den fremstår pent avrundet i glasset, med tydelige kryddertoner integrert i smørtoner, brent sukker (karamell), hetvin og vanilje. Det er et stort aromaspekter her, hvor du aner karve og koriander, men også fennikel, kanel, kardemomme og fine tretoner. Tydelig akevittpreg, hint av sherry/madeira, flott lengde. Fortsatt er dette en "koseakevitt", for det er mye å utforske her, og jeg er enig med Abrahamsen i at denne kan du godt servere til blåmuggoster. Men den vil også matche mye forskjellig annen mat.
Produsent: Meir Distillery
Importør: Rebel Group