Kvitnes gård nominert til The Nordic Prize 2025
Foto: Kvitnes Gård
Kvitnes Gård i Vesterålen er nominert som Norges kandidat til The Nordic Prize 2025, Nordens mest prestisjefulle utmerkelse for restauranter. Prisen deles ut årlig, og vinneren offentliggjøres i februar 2026. Norge har hatt vinnerrestauranten i denne kåringen de fire siste årene.
The Nordic Prize ble etablert i 2010 av Bent Christensen, som på det tidspunktet var jurymedlem i kåringen av "The World's 50 Best Restaurants". Noma i København var blitt kåret til verdens beste, og sjefen der, Rene Redzepi, ba Christensen om å opprette en seriøs kåring av de beste spisestedene i Norden.
De 66 beste i Norden
Det førte frem til oversikten "66 Best Nordic Restaurants", hvor den beste ble tildelt The Nordic Prize, en pris opprettet for å hedre årets restaurant i Norden og fremme kvalitet, kreativitet og håndverk i nordisk gastronomi.
Prisen deles ut til en restaurant som har utmerket seg gjennom helhetlig opplevelse, bærekraft, service og gastronomisk nivå. I vurderingen legges det også stor vekt på vinprogram og vinservice som en integrert del av restaurantens uttrykk.
Kompromissløs tilnærming
Halvar Ellingsen. Foto: Kvitnes Gård
I følge den norske juryen, som har valgt Kvitnes Gård som årets restaurant i Norge, representerer Kvitnes en helhetlig og kompromissløs tilnærming til nordnorsk mat og vertskap. Råvarene dyrkes og foredles på gården, driften følger årstidene og menyen styres av naturens rytme.
Ambisjonen er kvalitet i alle ledd – fra jord og fjøs til kjøkken og servering – med bærekraft som praktisk prinsipp, ikke slagord. Gården på Kvitnes i Vesterålen kombinerer restaurant, overnatting og egen produksjon, der gjestene får oppleve matens opprinnelse på nært hold.
Kjøkkensjef og medeier Halvar Ellingsen leder satsingen. Han har erfaring fra flere av landets mest meritterte kjøkken (bl.a. Bagatelle, Ylajali og Palace Grill). Ellingsen vant NM i kokkekunst i 2009, og ble i 2025 kåret til «Årets internasjonale kokk» av Identità Golose.
Uten unødvendige effekter
Halvars bakgrunn fra Vesterålen og hans dype råvarekunnskap preger Kvitnes’ filosofi: gjøre råvarene best mulig rettferd – uten unødvendige effekter – og la stedet, sesongen og håndverket styre menyen.
Felles for alle tidligere vinnere av The Nordic Prize er en tydelig identitet, dyp respekt for råvarene og en vilje til å drive gastronomien fremover - verdier som også kjennetegner Kvitnes Gård.
Norges jury består av Arne Ronold, Henrik Sandberg og Rune Rake.
Dette er de tidligere vinnerne
Blant tidligere vinnere av The Nordic Prize finner vi flere av Nordens mest toneangivende restauranter:
2024: Hermetikken (Stavanger, Norge)
2023: Restaurant À L’aise (Oslo, Norge)
2022: Hot Shop (Oslo, Norge)
2021: Speilsalen (Trondheim, Norge)
2020: Jordnær (Gentofte, Danmark)
2019: Re-Naa (Stavanger, Norge)
2018: Søllerød Kro (Holte, Danmark)
2017: Sabi Omakase (Stavanger, Norge)
2016: KOKS (Torshavn, Færøyene, Danmark)
2015: Maaemo (Oslo, Norge)
2014: KOKS (Torshavn, Færøyene, Danmark)
2013: Geranium (København, Danmark)
2012: Maaemo (Oslo, Norge)
2011: Henne Kirkeby Kro (Henne, Danmark)
2010: Matsalen (Stockholm, Sverige)
2009: Noma (København, Danmark)