Konjakken bare noen få får Oppleve
En mer eksklusiv cognac er neppe tidligere lansert i Norge. Innholdet på de 30 flaskene av «Braastad Heritage Borealis 150 år», som blir tilgjengelig på Vinmonopolet 7.mai, ble destillert alt i 1872, på vin fra pre-phylloxera vinstokker.
Master blender Aurelien Jayat, Jan Braastad og Edouard Braastad med dame-jeanne glassbeholderen med 27 liter cognac fra 1872, nå tappet på kun 30 flasker, hvorav noen få lanseres på Vinmonopolet 7. mai.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Etter destillasjonen i 1872 ble cognac’en så lagret på fat i flere tiår. Og da den hadde nådd sitt maksimum-potensiale på eikefat, ble den flyttet over på en 27-liters glassbeholder, for å sikre og bevare den særegne kvaliteten videre.
Innholdet fra denne dame-jeanne glassbeholderen er blitt til 30 flasker av autentisk eliksir, tappet på håndlagde, nummererte og signerte flasker. Alt dette for å feire Braastad-familiens 150 år lange cognachistorie. Prisen tør vi knapt nevne….
Med egen treeske og en stilfull flaske og etikett lanseres “Borealis” på det skandinaviske markedet. Foto: Braastad
Norske Sverre Braastad - en legende i Cognac
Flere nordmenn har vært viktige bidragsytere for utviklingen av cognac nasjonalt og internasjonalt. Sverre Braastad fra Gjøvik er en av de aller viktigste. Sammen med sin franske kone Edith Rosseau overtok han i 1919 ansvaret for cognac-huset Tiffon, etablert i 1875 av Médéric Tiffon.
Tiffon, Braastad og Château de Triac er navn som i dag brukes om cognac som tappes og lanseres fra det imponerende, historiske Tiffon-anlegget ved bredden av elva Charente i byen Jarnac, der Braastad fortsatt har tilhold, 150 år senere. Château de Triac er en slottseiendom som ble kjøpt i 1946.
Sverre Braastad er sentral i Braastad/Tiffon-historien, og har naturligvis hedersplass på veggen.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
VinPuls besøkte Jarnac og Braastad tidligere i år, og fikk da møte flere av Braastad-arvingene, der den yngste nå er sjette generasjon. Mine guider var «pensjonisten» Antoine Braastad som i flere tiår har vært en viktig Braastad-ambassadør, stadig på reisefot i Norge og verden ellers for å promotere sin lidenskap. Styreleder og CEO Jan Braastad som er født i Afrika, føler seg fransk og aldri har bodd i Norge. Men snakker norsk også han. Samt yngste generasjon, Edouard Braastad, som ser på cognac-industrien med nye, offensive øyne, uten å glemme historien.
Glassbeholderne i «Paradise room»
Og historien er altså 150 år gammel. Og det skal markeres med en helt spesiell cognac-utgivelse. Så da står vi der i «paradise room», sammen med Jan Braastad, Edouard Braastad og Aurelien Jayat, husets nye master blender.
Vi føler historiens sus romstere i veggene, mens vi ser på gamle flasker og ikke minst et titalls dame-jeanne glassbeholdere med eldre cognac’er. 1945 leser vi på en merkelapp. 1948 står det på en annen. Uberørt av verdens viderverdigheter utenfor veggene har de edle dråper fått stå der å godgjøre seg i tiår etter tiår.
Dame-jeanne glassbeholderen med jubileums-cognac til 30 flasker "Heritage Borealis”.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
På et lite bord midt i paradisrommet står beholderen som er hentet frem for 150-årsjubileet. Den absolutt eldste i hele samlingen. Et destillat laget tre år før grunnleggeren Mérédic Tiffon etablerte sitt firma i 1975. 27 liter totalt. Ikke en dråpe mer er tilgjengelig.
-Ønsket var å feire 150-årsjubileet med alle Braastad-supporterne der ute, både de som har fulgt Tiffon og de som har fulgt Braatstad opp gjennom historien. Så vi satte i gang en brainstorming. Hva gjør vi, hvordan skal vi markere begivenheten? Så vi bestemte oss for å grave i historien, ikke minst dette husets historie. Og da fant vi denne beholderen. Men skulle vi beholde den i ytterligere 100-200 år? Eller ofre den for en spesiell anledning som denne? Kanskje heller lage en helt ny blend? Spørsmålene var mange. Men da vi smakte på cognac’en i denne beholderen var vi enige om at dette var det riktige valget, sier Jan Braastad.
Eksklusiv lansering kun for Skandinavia
De bestemte tidlig at med et så begrenset antall flasker av jubileumscognac’en, så måtte den bli eksklusiv for det skandinaviske markedet. Det var der familien først begynte å selge cognac under Braastad-navnet. Så da blir det Norge, Sverige, Finland og Danmark som får hver sin lille andel av de 30 flaskene som er laget og som kommer i en spesiallaget trekasse.
-Tiden er en god partner for deg når du jobber med cognac. Når du tapper den over fra fat til en dame-jeanne, «fryser» du tiden. Så med en flaske av denne kjøper du ikke bare konjakk, du kjøper historie, fastslår Jan Braastad, femte generasjon Braastad i cognachuset.
Familien vet ikke den eksakte, detaljerte bakgrunnen til jubileumskonjakken. Men den er destillert i 1872. Så finnes det ikke notater på hvor lenge den lå på fat før den ble tappet over på dame-jeanne beholderen. Eller hvilket Cru druene til vinen som i sin tid ble destillert var hentet fra. Men de tror, uten å vite eksakt, at det var druer fra Grande Champagne, Petite Champagne og Fins Bois.
Fra prøvesmakingen av cognac fra 1872 som endte opp som jubileumscognac’en fra Braastad.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
-Just one sip is enough!
Så er det tid for oss å smake på vidunderet. Master blender Aurelien Jayat, som kom til Braastad og tok over kjelleransvaret etter legendariske Richard Braastad for tre år siden, får æren av å åpne glassbeholderen og hente ut noen dyrebare dråper som helles over i en liten glassmugge. Stillheten senker seg over oss, de få utvalgte som blir de første til å se, smake, nyte og vurdere jubileumsdrikken.
-One sip is enough, utbryter Arelien, som vet hva han snakker om. Som master blender har han opplevd at 1+1 ikke alltid blir 2. Med andre ord: god konjakk+god konjakk gir ikke nødvendigvis en enda bedre konjakk. Av og til, som her, holder det med den ene, rene utgaven.
Vi holder glasset opp mot lyset, studerer det funklende brennevinets farvespill. Er det dette som er den ekte konjakkfarven, mon tro? Så tar vi første «sip». Oj, hvilken lengde! Lang og kremet, med et førsteinntrykk hvor du overraskes av det florale, med en uventet mengde frukt og friskhet. Fortsatt. Dernest kommer de mer utviklede aromaene som kjennetegner en vellykket, kompleks cognac: karamell, fat, lær, tobakk.
Som når du opplever å få se nordlyset gir det å stå der med «Braastad Heritage Borealis 150 år» i hånda en følelse av å oppleve noe magisk, noe uforglemmelig, noe du vil ta med deg som en unik opplevelse du aldri vet når noe lignende kan dukke opp igjen.
Master blender Aurelien Jayat og Edouard Braastad, 6. generasjon Braastad i familiefirmaet.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
En stolt familiearv føres videre
Senere snakker vi mer om Braastad og familiens reise innen cognac. Som altså startet med Mérédit Tiffon i 1875, fortsatte med Sverre Braastad i 1919 og nå føres videre av flere grener fra Braastad-familiens stamtre.
-Det var først i 1996 at Braastad-navnet ble brukt på produkter vi sendte ut på markedet. Det var viktig for oss å fortelle at vi faktisk hadde norsk bakgrunn, at en liten del av Norge var her i Frankrike. Braastad ble først og fremst et merkenavn på cognac vi skulle selge i Norden. Derfor er det Norden som prioriteres når flaskene av vår 150-års jubileumscognac skal distribueres, sier Jan Braastad.
Giftet seg med arvingen til Cognac Tiffon
Sverre Braastad kom fra Nedre Bråstad ved Gjøvik, hadde studert språk i Hamburg og London før han i desember 1899 reiste til cognac-byen Jarnac i Frankrike for å jobbe hos cognachuset Bisquit, der hans onkel Halfdan Braastad var ansatt. I 1913 giftet Sverre seg med Edith Rousseau, som var barnebarn av Médéric Tiffon og etter hvert arving av cognachuset Tiffon.
Det imponerende og monumentale Tiffon-anlegget ved bredden av elva Charente. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
I 1919 overtok Sverre og Edith ansvaret for Cognac Tiffon, som allerede den gang hadde ett av de største produksjons- og lagerbyggene ved bredden av elva Charente, et bygg som den dag i dag er et imponerende «landemerke» i Jarnac. Beliggenheten gjorde at man alt fra starten hadde gode muligheter for båttransport ut til kunder over hele verden for produktene de laget.
Cognac Tiffon eide den gangen gode vinmarker i to av de fremste områdene i Cognac, Grande Champagne og Fins Bois. Naboer i byen Jarnac var verdensnavn som Alexandre Bisquit og Courvisier.
Sverre Braastad døde i mai 1979, to måneder før han skulle ha blitt 100 år gammel. Han hadde til sammen åtte barn. Om man teller med grunnlegger Médéric, er det i dag sjette generasjon i Braastad-familien som er aktivt inne i driften av cognachuset.
Tror at cognac har en fremtid
-Vi ser at cognac har hatt utfordringer i konkurranse med andre brennevin de siste årene. Men vi må ta den utfordringen. Vi skal gi cognac en fremtid på det nordiske markedet. Vi har et fantastisk lager av gammel cognac, så nå gjelder det å lansere de rette produktene. Vi er i gang med å tenke på hva vi kan komme med i de neste fire-fem årene, sier Jan Braastad.
Edouard Braastad trekker frem det store lageret av gammel cognac som en av styrkene for Braastad i tiden fremover. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Mens yngstemann Edouard Braastad nevner de norske røttene til eierfamilien (Braastad-arvinger eier 66 prosent av aksjene, Anora 34 prosent) som viktige å bruke. Samt hvordan man skal tilby de sjeldne cognac’ene som ligger lagret på en god måte i det gedigne cognac-anlegget.
Jan mener at de store cognachusene har hatt et for hardt grep om markedet lenge, og at de gjennom det har hatt både et ønske og en mulighet til å styre utviklingen. Men nå tror han at det er mulig for de mindre til å få slippe frem med nye ting. For selv med en produksjon på 600 000 flasker i året, regnes Tiffon/Braastad ikke blant de største, i volum.
-Vi må bl.a. fortelle at det er flere måter å bruke konjakk på. Et produkt vi ikke helt har lyktes med å markedsføre ennå er cocktails basert på cognac. Eller at cognac også kan brukes til måltider. Vi har hatt stor suksess med f.eks. med VS cognac til sjøkreps eller en gammel cognac til sjokoladekake.
Master blender Aurelien Jayat har mye gammel cognac på fat å “leke seg med” når han jobber i kjelleren. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Noen ord om Braastads nye Master blender, Aurelien Jayat. Han har besteforeldre som kom til Frankrike fra Vietnam. Selv er han født og oppvokst i Paris, med mor fra Marseille. Før han kom til Braastad jobbet han mest med vin i både Champagne og Bordeaux, samt med vin og destillering hos en tysk produsent i Baden Baden.
-Det er likheter mellom det å jobbe i Champagne og i Cognac, mener Aurelien Jayat. Blendejobben er viktig begge steder, for publikum skal kjenne igjen de mest solgte produktene fra år til år.
Han forteller at alle master blenderne i Cognac er gode venner og møtes minst to ganger i året for å diskutere arbeidet. Samtidig er han klar på at alle cognachus har sin egen signatur.
-Og hva er Braastads signatur?
-Cognac som er “fruity, powerful and has roundness”, svarer Aurelien Jayat som sier at han blir inspirert når yngstemann i Braastad-familien, Edouard Braastad, kommer med nye ideer for hvordan cognac kan presenteres for markedet.
Derfor ble brandy gitt navnet Cognac
Et lite tilbakeblikk på cognac-historien:
Cognac har ikke alltid vært kjent for sitt brune brennevin. Som mye annet på den franske landsbygda dreide mye seg om vin også der. Da nederlandske handelsmenn kom til området på 1600-tallet med sukker og krydder, fikk de gjerne betalt med vin og papir. Men vinen opplevdes ofte som dårlig da skipene kom tilbake til Nederland.
Men i stedet for å gjøre som engelskmennene gjorde i Douro (portvin) og Jerez (sherry), nemlig å tilsette sprit, ble valget å brenne (destillere) vinene. Slik dukket begrepet brandy opp.
Og den aller beste brandyen mente man ble laget i byen Cognac, så da ble dette etter hvert navnet som ble brukt på brennevinet man destillerte. Derigjennom ble den lille landsbyen Cognac (25 000 innbyggere) et verdensberømt navn. Over tid utviklet stilen til denne spriten seg, spesielt etter at man begynte å lagre destillatet på fat.
Viktige milepæler gjennom 150 år
Noen viktige år for Cognac og Braastad:
1875 – Médéric Tiffon etablerte sitt eget cognachus
1899 – Sverre Braastad ankom Jarnac
1909 – Cru-områdene i Cognac ble definert første gang
1919 – Sverre Braastad og Edith Rousseau overtok driften av Tiffon
1936 – Dette året ble det tillatt å bruke området (Cru) konjakken kom fra som markedsføring på etikettene
1946 – Braastad-familien kjøpte slottseiendommen Château de Triac
1965 – Tiffon/Braastad bygget et nytt destillasjonsanlegg
1996 – Navnet Braastad Cognac ble for første gang brukt på familiens produkter
2025 – Tiffon/Braastad markerer sitt 150 års-jubileum
Jubileumscognac’en fra Tiffon Braastad vil stå oppført som “Braastad Heritage 1875” på Vinmonopolets nettsider.
Pris er kr. 45 175,00 per flaske.
Varenr. er 19437701, volum 0,7 liter, alkohol 42%.