grep sjansen, får dømme vin i Kina

Sommelier og vinbarsjef i Carpe Diem Vinbar i kjelleren på Cafe 3B i Trondheim, Anastasia Pirtina, drar i neste uke til Kina. Der skal hun være vindommer i en av verdens største vinkonkurranser, Concours Mondial de Bruxelles (CMB). Det er 32. gang denne konkurransen, som samler flere tusen viner fra hele verden, arrangeres. Anastasia er blant de utvalgte dommerne som er invitert til å vurdere vinene.

24 år gamle Anastasia Pirtina er opprinnelig fra Moldova. Nå jobber hun som vinbarsjef i Carpe Diem Vinbar i Trondheim. I neste uke er hun i Kina som internasjonal vindommer. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

-Dette er som å vinne en million euro. Jeg er bare 24 år, og så blir jeg invitert til å være dommer i en stor internasjonal vinkonkurranse. Det var et sjokk å få beskjeden om at jeg var invitert. Dette er absolutt et steg opp i min vinkarriere, sier en svært entusiastisk Anastasia Pirtina.

Arrangeres for 32. gang, andre gang i Kina

Concours Mondial de Bruxelles er en internasjonal vinkonkurranse etablert i 1994 av Louis Havaux, grunnleggeren av det belgiske vinmagasinet Revue Belge des Vins. Den første utgaven ble arrangert i Brugge og samlet over 850 viner fra 29 land. Siden 2006 har konkurransen blitt arrangert i ulike byer over hele verden, noe som understreker dens globale rekkevidde og betydning. Konkurransen i Kina er 32. gang den avholdes siden 1994.

Konkurransen i Kina blir holdt i byen Yinchian i regionen Ningxia, som er en av de viktigste for vindruedyrking og vinproduksjon i Kina. I tillegg til å smake og dømme vin fra 10.-12. juni, skal Anastasia og de øvrige inviterte dommerne reise rundt i regionen og besøke kinesiske vinprodusenter.

At Concours Mondial de Bruxelles for andre gang legger sin store vinkonkurranse til Kina, den første var i Beijing i 2018, oppfattes som en bekreftelse på Kinas økende betydning når det kommer til egen vinproduksjon.

Startet i utebransjen som 16-åring

Anastasia Tirpina er opprinnelig fra Moldova, og har jobbet i utebransjen siden hun var 16 år. Hun kom til Trondheim og Carpe Diem Vinbar i Brattørgata for to måneder siden.

-Jeg trengte bare 30 sekunders betenkningstid da jeg ble spurt om jeg ville drive en vinbar i Trondheim, Norge. Jeg forsto straks at det ville være en viktig erfaring å få med seg. Her får jeg dele min lidenskap for vin med mange. Jeg elsker å se at det funkler i øynene på en gjest når hen får en vin som overrasker og gir vinglede. Jeg oppfatter meg som batteriet som gir liv og energi til vinene jeg kan servere, sier Anastasi.

Hun startet i utebransjen i hjemlandet med å servere øl og burgere som 16-åring. Der fikk hun lære hvor viktig det var å yte god service, samt perfeksjonere seg i kunsten å bære ut fire tallerkener samtidig, forteller hun smilende.

Fikk jobb i en ny vinbar i Chisinau

Anastasia fra tiden da hun jobbet i vinbar hjemme i Moldova.
Foto: Privat

18 år gammel bestemte hun seg for å takke ja til jobb ved en restaurant i Romania, for å lære seg å stå på egne bein, samt å skaffe seg erfaring og kunnskap. Underveis drev hun selvstudier innen faget.

-Tilbake i Moldova igjen som 20-åring ble jeg kjent med en av landets beste sommelierer. Han skulle starte egen vinbar, og ville ha meg med på laget. Han lærte meg opp. Alt han hadde skaffet seg av kunnskap gjennom syv år, overførte han til meg i løpet av de to årene jeg jobbet der, forklarer Anastasia.

Etter tiden i vinbaren i hovedstaden Chisinau, hadde vinprodusenter i Moldova lagt merke til den unge, entusiastiske vinkelneren. Anastasia ble invitert til å holde smakinger for produsenter fra flere av vinregionene i Moldova. Hun ble en slags “ambassadør” for vinbransjen der. En av de viktigste hun ble spurt om å jobbe for var Château Purcari som kanskje er Moldovas viktigste vinprodusent internasjonalt.

Jobbet tett med flere vinprodusenter

-I løpet av denne tiden fikk jeg jobbe tett med bl.a. mange av de ledende vinprodusentene innen biodynamisk produksjon i Moldova. Du kan lese deg til mye kunnskap, men det er viktigere å se ting med egne øyne. Jeg har lært det meste av det jeg kan om vin gjennom å være aktivt sammen med vinprodusenter, mener Anastasia.

-Og nå deler du din lidenskap og kunnskap om vin med gjestene som besøker Carpe Diem Vinbar?

-Det har vært veldig hyggelig å være her, selv om det bare har vært to måneder hittil. Jeg har lenge hatt en drøm om å besøke Norge, få se på nært hold fjordene og fjellene. Det var en spontan reaksjon å si ja til tilbudet og komme hit. Men jeg følte meg hjemme etter bare en uke. Nordmenn er så vennlige og hyggelige, også når dere drikker. Og så er systemet her så flott, med regulerte arbeidsforhold og klare regler. Jeg elsker hjemlandet mitt, Moldova. Men det er her i Trondheim jeg vil være. Dette er mitt nye hjem, slår Anastasia Pirtina fast.

Forrige
Forrige

vinpuls kårer norges beste roséviner

Neste
Neste

har kapret bransjeveteran fra Gaia