bergen årets norske michelin-vinner

Bergen ble den store norske vinneren da Michelin mandag delte ut sine nordiske stjerner og andre viktige utmerkelser. Både Omakase by Sergey Pak og Gaptrast ble belønnet med sin første Michelin-stjerne. I tillegg kom Izakaya Skostredet med i hovedutvalget for Norge. De norske restaurantene som hadde stjerner fra før, beholdt sine.

Kokken Sergey viser frem sine bemerkelsesverdige knivferdigheter og tilbereder en raffinert omakase-opplevelse som blander norske ingredienser av høy kvalitet med upåklagelige japanske teknikker, heter det fra Michelin om Omakase by Sergey Pak i Bergen.

Michelin Guide Nordic Countries 2025 anbefaler totalt 282 restauranter i de nordiske landene, blant dem seks med tre Michelin-stjerner, inkludert Maaemo i Oslo og ReNaa i Stavanger. 15 nordiske restauranter har nå to stjerner og 75 har en stjerne.

I tillegg har 44 fått Bib Gourmand-status, som restauranter som tilby value for money-opplevelser.

39 restauranter har fått Michelin Green Star, som rollemodeller når det kommer til bærekraft og gjennomtenkt drift for sin gastronomi.

Danmark igjen den store vinneren

Danmark står igjen frem som den virkelige restaurant-destinasjonen. Ikke bare har landet allerede fleste oppføringer og flest stjerner i den nordiske utgaven av Michelin-guiden. For 2025 kan de plusse på med en ny to-stjerners restaurant, Paz i Tórshavn på Færøyene, samt seks nye restauranter med én Michelin-stjerne. To har blitt oppgradert fra hovedutvalget, mens fire er nye i guiden. Syv nye Bib Gourmands i Danmark blir også en del av guiden.

Høydepunkter for Sverige kommer i form av én ny to-stjerners Michelin-restaurant med en grønn stjerne, Signum i Mölnlycke.I tillegg fikk Sverige to nye én-stjerners og to Bib Gourmands. De nye en-stjernes restaurantene er Hoze i Göteborg og ergo i Stockholm.

I Finland blir fem nye restauranter med i hovedutvalget, og én restaurant, Kaskis i Turku, får både en Michelin-stjerne samt er tildelt Michelin Green Star.

Island får én restaurant lagt til i hovedutvalget og én med en grønn stjerne, ÓX i Reykjavik som allerede har en Michelin-stjerne.

Også Special Awards ble utdelt

Tre Michelin Special Awards er delt ut for de nordiske landene. De går til personer som takket være sin uendelige lidenskap og betydelige kompetanse kan gjøre en restaurantopplevelse uforglemmelig.

Årets vinnere ble:

Young Chef Award – Michael Nørtoft fra Ti Trin Ned i Fredericia, Danmark

Service Award – Lykke Metzger fra Alchemist i København, Danmark

Sommelier Award – André Bekker fra Frantzén i Stockholm, Sverige

Neste
Neste

flyktet fra ukraina, nå importerer hun vin derfra